De ce „Sunt părinte conștient”

Citește și:

 Copilul iubit de astăzi este adultul fericit de mâine.

Logo Sunt parinte constient cu text

Ori cum oare să-ți manifești iubirea necondiționată și să nu lași furia, panica, neliniștea, uneori chiar și violența să o distrugă?

Am dat o palmă ca să înțeleagă copilul că nu e bine să muște alți copii, să răspundă nepoliticos maturilor, de pildă, dar cum își explică el politețea loviturii mele? Apoi ei cresc. Își dezvoltă personalitatea, caracterul cu care s-au și născut. Iar părinții au așteptări, de cele mai multe ori, diferite de cum copiii lor se manifestă.

Avem o țară de oameni complexați, inhibați, frustrați. Ne temem să spunem ce ne deranjează, ne este frică să ne certăm pentru a ne apăra bunul propriu. De ce oare? Pentru că așa am fost învățați de mici: capul plecat, sabia nu-l taie? Iar dacă vezi pe cineva mai îndrăzneț, societatea noastră îl califică rapid drept alintat, needucat, încăpățânat.

„Sunt părinte conștient” este o denumire intenționat aleasă pentru ca toți cei care vor participa la evenimentele din cadrul campaniei noastre să conștientizeze rolul lor ca părinte. Pentru că da, a fi tată ori mamă nu înseamnă doar să schimbi scutecul. Sau, cum spune Urania Cremene, expert român în parenting: „a crește un copil știe oricine. Adică îi dai să mănânce, îi dai haine, îi cumperi o jucărie și el crește. Oricum crește. A educa un copil, în schimb, necesită cu totul alte abilități pentru că în această situație te gândești la termen lung, nu doar la ziua de mâine. Adică înveți să acționezi, să gândești situațiile și să le planifici. Nu mai reacționezi doar așa cum îți vine.”

De ceva timp în Chișinău se tot organizează seminarii, ateliere de discuții și alte evenimente dedicate dezvoltării armonioase a relației părinte-copil, fapt care poate fi doar îmbucurător. Aproape lunar în capitală sunt întâlniri cu psihologi specializați pe acest domeniu, doctori care vin să informeze, părinți care au trăit experiențe mai deosebite și acceptă să le împărtășească unui public mai larg.

Un părinte bun este un părinte informat, asta știu sigur. Iar ziua în care voi înceta să învăț despre parenting și despre cum pot fi mai bună în această provocare, copilul meu va avea de suferit”, susține Cristina Andronache, co-organizatoarea campaniei.

Prin „Sunt părinte conștient” vrem să ducem aceste evenimente extrem de prețioase în toată țara. Pentru început, în raionul Nisporeni. Pentru că, credem noi cu tărie, cei care au nevoie cel mai mult de astfel de informații, de „comunicare de parenting” sunt în mediul rural. Din păcate, lupta pentru supraviețuire nu mai lasă loc și pentru răbdare sau căutarea unor modalități de comunicare eficientă.

Logo Sunt parinte constient1

Mai succint despre „Sunt părinte conștient”

Campania va presupune organizarea a câtorva evenimente la care invitații/speakerii să fie specialiști, experți în diferite domenii aferente parentingului sau doar persoane cu experiențe mai deosebite.

Scop mare: îmbunătățirea/dezvoltarea relațiilor părinte-copil din mai multe perspective precum schimb de experiențe părintești, alăptare, medicină, relația de cuplu, comunicarea psihologică în familie, înfruntarea stresului de școală și altele.

Scop și mai mare: combaterea violenței împotriva copiilor.

Public țintă: părinți, bunici, cadre didactice și oricine este interesat de educația fericită a copiilor.

Visul nostru este să ajungem cu aceste evenimente în toată țara. Ori măcar cineva să ne împrumute ideea.

blog de concediu