Belfast: ce poți să vezi în 2 zile (cu un copil de mână)

Cu un copil la bord, nici o săptămână nu va fi suficient să descoperi splendoarea adevărată a unui oraș/destinațII noi. Pentru că trebuie să te adaptezi programului său, iar cluburile de noapte sau un muzeu cu „liniște țipătoare” pe hol nu intră în agendă.

În schimb, dacă te lași cuprins(ă) de mirarea din ochii unui prichindel și de curiozitatea lui față de orice-l înconjoară, atunci distracția îți este garantată.

Ce am reușit să vedem în această mini-vacanță, ce-ar mai fi de vizitat în Belfast, capitala Irlandei de Nord, dar și care a fost bugetul călătorIEi noastre, aflați de mai jos.

Asta am făcut noi. 2 zile ne-am lăsat duși de valul lui Bogdan și ne-am distrat pe cinste în Belfast. Iar la finalul călătoriei, conversația de totalizare a „încununat opera turistică”:

 • Bogdan, ce ți-a plăcut cel mai mult în Belfast?
 • WC-ul din hotelul nostru!

Nu uitați doar să distribuiți acest articol și altor pitici călători 🙂


Imnul nostru de călătorIE 🙂

Ce am vizitat noi /  Program de 2 zile în Belfast

În primul rând, a trebuit să decidem dacă rămânem doar în aria Belfastului sau mergem și-n afara acestuia. Am calculat timpul necesar cu cel avut și am decis că rămânem în oraș. Nu de alta, dar trebuia să ne întoarcem la o anumită oră în Dublin, să nu întârziem la muncă. Altfel cum ne vom plăti următoarea vacanță? 🙂

 1. Muzeul Titanic Belfast

Și eu, și Andrei suntem pasionați de vasele de croazieră, iar un muzeu dedicat renumitei nave Titanic era perfect pentru a ne hrăni curiozitatea. În plus, este cartea de vizită a Belfastului. Respectiv e un punct turistic ce nu trebuie ratat.

Belfastul se vinde azi ca locul de naștere al legendarului Titanic. Frumusețea de lux a acestei nave simboliza, în anii 1900, punctul culminant al prosperității Belfastului, oraș ce era unul dintre cele mai mari porturi din lume în acele vremuri. După filmul lui Cameron, aveai impresia că toată povestea este în jurul unei corabii, nu și a istoriei pasagerilor acesteia sau a contextului politic de când a fost construită. Așadar, muzeul de azi din Belfast are grijă să îți explice istoria acestui popor, precum și ce vise urcau la bord odată cu lansarea Titanicului.

Muzeul este format din 4 punți, exact după modelul pachebotului naufragiat. Este împărțit în 9 săli diferite, în funcție de etapele de construcție a navei și îmbină reușit tehnologiile digitale cu istoria, oferind și o călătorie în timp pe luxosul vas. Ușile muzeului s-au deschis în 2012, comemorând 100 de ani de la naugrafiu, tragicul eveniment din 1912 când și-au pierdut viața mai mult de 1500 de persoane. Clădirea a fost construită pe același șantier naval unde a fost asamblat și Titanicul, iar suma necesară pentru construcția muzeului a fost cca 119 milioane de euro.

Efectele speciale l-au cucerit pe fiul nostru de 3+ ani. Fie telecabina cu care am călătorit în timp, fie ecranele mari ce imitau valurile Atlanticului sau corabia originală ce servea drept taxi pentru pasagerii Titanicului – toate i-au ținut curiozitatea vie aproape 5 ore. Iar asta e mult, o vor confirma și alți părinți 🙂

Sunt sigură că vom reveni în acest muzeu când Bogdan va fi mai mare. Trebuie să ne asigurăm că-i transmitem și lui pasiunea noastră 🙂

 • Belfastul de noapte

Când vorbești despre viața de noapte a unui oraș, te-ai gândi la cluburi, pub-uri și alte distracții pentru adulți, nu?

Ei, în cazul nostru a însemnat un parc de distracții cu Roata uriașilor, întreceri cu mașinuțe sau caruselul de iarnă. Am fost norocoși să prindem și un târg de Crăciun așa că Bogdan a fost cel mai încântat.

Deși una din etichetele atribuite Belfastului este „oraș al veșnicelor conflicte stradale”, noi ne-am simțit în siguranță plimbându-ne haihui prin centrul istoric. Chiar și cu un copil de mână. După Dublin, Belfastul mi s-a părut mult mai curat, aerisit și … cu mai puțini oameni pe străzi. Oricum, luminițele de iarnă erau prezente, creând astfel o atmosferă de sărbătoare continuă. Multe din clădirile orașului au design impresionant cu lumini încât ai zice că pe timp de noapte sunt cu totul altele.

Apropo! Din surse externe știu că legile de licențiere din Irlanda de Nord înseamnă că la ora 1 am se închid toate cluburile de noapte.

 • Marele Pește

Sculptura faimoasă „Marele Pește” l-a cucerit pe Bogdan al nostru. Ce înseamnă somon, de ce este albastru pe exterior și roșu în interior (?), cât de repede înoată, de ce nu stă în apă sau ce înseamnă desenele de pe „pielea” Marelui Pește sunt doar câteva din întrebările lui cu care ne-a ținut ocupați o jumătate de zi. Vrei nu vrei, caută răspunsuri 😀

Situat pe cheiul Donegall, sculptura „Marele Pește” povestește istoria Belfastului prin plăcile de ceramică de pe corpul său. Este înalt de 10 metri, a fost realizat de John Kindness în 1999 și celebrează întoarcerea somonului în râul Lagan, poluat odinioară. Pe lângă importanța istorică a acestuia, îți dai seama cât de interesate sunt autoritățile să transforme Belfastul într-o destinație turistică atractivă. „Marele Pește” oferă o priveliște faină în orice anotimp și, în 30 de minute cât am stat noi acolo, am numărat 4 grupuri a câte 10-15 turiști care tot veneau în mod organizat.

Fă rai din ce ai? Cam așa am simțit și noi cu acest somon, foarte important pentru Belfast.

 • Ceasul memorial Albert // și alte atracții pe strada principală

În Piața Reginei, dincolo de strada Victoria, am ajuns la Ceasul Memorial Albert. Este un turn cu ceas, asemănător cu Big Ben din Londra și e unul dintre cele mai cunoscute repere din Belfast. A fost construit între anii 1865 și 1869 de frații Fitzpatrick, amestecând stilurile gotice franceze cu cele italiene. Clopotul din vârful turnului cântărește 2 tone, greutate ce a afectat construcția istorică. Deoarece este construit pe piloni de lemn pe un teren mlăștinos, partea de sus a turnului a deviat cu aproximativ 1.2 metri de la perpendiculară, concurând cu turnul înclinat din Pisa. Acum Ceasul Memorial Albert este renovat și în siguranță.

 • Primăria

În clădirea primăriei nu am reușit să intrăm, dar ne-am mulțumit să o admirăm de afară. Construită în stil baroc, pe clădirea monumentală sunt reprezentante mai multe zeițe precum Hibernia – protectoarea Irlandei, Minerva – zeița romană, precum și alte personaje simbolice ca Munca, Industria, Comerțul și Libertatea. În fața primăriei se află statuia Reginei Victoria, din marmoră de Sicilia și este „poreclită” de localnici ca „tortul de nuntă”.

 • Clădirea Parlamentului

Cea mai vestită clădire din estul Belfastului o reprezintă mărețele Clădiri ale Parlamentului cunoscute sub numele Stormont. A fost construită în 1921 și a fost proiectată pentru a găzdui noul Guvern al Irlandei de Nord. Azi vizitatorii nu au acces în clădirea însăși, dar se pot plimba (gratuit) pe cele 120 de hectare care includ impresionanta alee de aproape 2 km. Pentru că eram singură și nu avea cine să-mi facă poze, am reușit să o cunosc pe Niamh, o irlandezoaică din Dublin care s-a mutat recent în Belfast. Face zilnic jogging pe teritoriul Stormontului, având casa în apropiere. Sunt curioasă cât a costat casa ei 🙂

Ce ar mai fi de vizitat

Toate astea am reușit să le vedem în 2 zile, printre micul dejun/prânz/cina și somnul de amiază a lui Bogdan. Cu siguranță trebuie să revenim și să continuăm descoperirea Belfastului. Pentru că ar mai fi de vizitat încă:

În plus, trebuie să explorăm și exteriorul Belfastului: Giant Causeway, Podul Carrick-A-Rede Rope și alte frumuseți de smarald. Și ne vom grăbi să ne întoarcem. Mai ales în contextul negocierilor asupra Brexitului 😉

Bugetul călătoriei noastre

3 persoane, cu propria mașină:

 • Drum dus-întors: 40 de euro (combustibil)
 • Cazare: 100 de euro (cu mic dejun inclus)
 • Bilete de acces la Muzeul Titanic Belfast: 36 euro pentru 2 adulți. Copiii până la 5 ani intră gratuit.
 • 2 prânzuri și o cină în oraș: 100 de euro

Total: 276 euro

Bugetul poate varia în funcție de preferințele fiecărei familii. Noi am ales să mâncăm la restaurante, nefiind stresați cu gătitul (măcar 2 zile!). Hotelul la care ne-am cazat e de 4 stele pentru că am vrut neapărat să-i oferim lui Bogdan o primă experiență de cazare la hotel cât mai plăcută. Iar rezultatul a fost minunat: l-a cucerit chiuveta și wc-ul din baia hotelului J

Cam atât pentru azi. Am promis să fie succint, dar nu am cum. Belfastul merită mult mai mult din atenția noastră.

Dacă ați ajuns să citiți până aici, scrieți-mi în comentarii ce alte impresii v-ar interesa despre Belfast. Cu siguranță nu v-am răspuns la toate întrebările.

Pe curând! Până la o nouă destinațIE de weekend! 😉

P.S.: Mai multe fotografii din călătorIA noastră voi posta pe pagina de Facebook @Mama în .IE. Hai acolo 😉

2 gânduri despre „Belfast: ce poți să vezi în 2 zile (cu un copil de mână)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.