Discuție cu Lenuța Slepuhin: Caritatea – cea mai sigură punte între diasporă și Moldova

Numărul crescător al campaniilor de caritate organizate de diasporă pentru Moldova este unul dintre puținele avantaje ale emigrării. De fapt, cei plecați demonstrează că indiferent de țara adoptivă, ei păstrează Moldova în suflet și sunt solidari cu cei de acasă.

În decembrie 2018, fiind și eu cu statut de emigrant, am participat și am fost martoră la cel puțin 5 colectări de ajutoare inițiate aici, în Irlanda. Lenuța Slepuhin, basarabeancă stabilită în Țara Smaraldului de 11 ani, organizează deja de 5 ani consecutiv campania ShoeBox. „Ideea am furat-o din alte grupuri de pe rețelele de socializare”, zice ea. În acest an ajutoarele adunate de ea au ajuns la peste 350 de copii. Ce a determinat-o să facă asta sau cine sunt beneficiarii campaniilor sale aflați din succinta discuție cu ea.  

Mama în .IE: Lenuța, povestește-mi mai multe despre tine și viața ta de mamă în Irlanda. De cât timp ești aici? Ce te-a determinat să alegi Irlanda?

Lenuța: Mă numesc Lenuța Slepuhin, originară din s. Ciuciuleni, rn. Hîncești. Suntem stabiliți în Irlanda din 2007. Am venit cu soțul meu, atât din curiozitate, cât și la îndemnul surorii mele care era deja aici. A fost o tranziție grea din punct de vedere psihologic pentru amândoi. Acasă eu terminasem studiile pedagogice, el – juridice, iar ce munceam aici era departe de diplomele pe care le dețineam. Dar! Orice început e greu, mai ales într-o țară străină, cu concepții diferite. Azi, de ar fi să dau timpul înapoi, tot același drum l-aș parcurge.
Doi ani mai târziu, în 2009 am devenit părinții unui minunat băiețel – Bogdan-Marius.

În opinia mea, Irlanda e țara ușilor deschise. Te primește, te adoptă și-ți permite să-ți îndeplinești visele. Desigur, prin multă muncă.

Mama în .IE: Știu că ești studentă acum. Povestește-mi mai multe despre tangența ta cu sistemul de învățământ irlandez.

Lenuța: De mică am fost prinsă în ideea că-mi place să lucrez cu copiii. Sunt învățătoare prin generații. În Molova am lucrat în sistemul învățământului câțiva ani și acum încerc să fac același lucru și aici. Urmez acum un curs de SNA (Special Needs Assistant), ceea ce-mi va permite să pot lucra ulterior ca învățătoare, îmbinând diploma irlandeză cu calificarea din Moldova.

Sistemul educațional e foarte diferit de cel moldovenesc. De la vârsta de înrolare în școală până la metode de predare. Cel mai mult însă m-au frapat materialele didactice – totul pus la dispoziție de școală și minister, nicidecum producrat din fondul clasei sau din salariul învățătorului. E care lungă până a ajunge la asemenea standarde, dar sper că se va reuși. Din banii statului, nu a asociațiilor părintești!

Mama în .IE: Revenind la campania ta de caritate, de cât timp te implici? Cine sunt beneficiarii?

Lenuța: De câțiva ani sunt implictă în proiecte de Crăciun, adunând cadouri pentru copiii din internatele Moldovei. Ideea am „furat-o” din alte grupuri de pe rețelele de socializare. Am început acum 5 ani pe Grupul Basarabenilor din Irlanda, având o simplă postare de îndemn. Și am reușit! An de an fac același îndemn și numărul copiilor care primesc un cadou din Irlanda e din ce în ce mai mare, anul acesta depășind 350.

Cei care se bucură de aceste cadouri sunt copii din diferite internate: Strășeni, Cărpineni, Chișinău, Ștefan Vodă, Ceadîr Lunga, Bulboaca, iar din acest an avem și câteva familii la care moșul ajunge mai greu. Îmi place ceea ce organizez și mulțumesc diasporei din Irlanda că mă susține și reușim să facem lucruri super emotive. De asemenea, sunt recunoscătoare și celor care le transportă: gratis și în fiecare colțișor al Moldovei – SVV Curier. În Moldova avem câțiva voluntari care mă ajută să repartizeze fiecare cutie făcută cu drag fiecărui copilaș în parte.

Startul campaniei îl dăm pe la începutul lunii noiembrie, iar colectarea durează 5-6 săptămâni. An de an revin cu drag!

Lenuța: Sănătate și lucruri frumoase – asta e ce-mi doresc mie, familiei mele și celor ce citesc aceste rânduri. Doar împreună putem face lucruri frumoase și să schimbăm lucrurile spre bine.

Mama în .IE: Mulțumim, Lenuța. Multă sănătate și ție și succes în tot ce faci! Sper mult să inspiri cât mai mulți membri ai diasporei noastre să facă lucruri la fel de frumoase. Cu certitudine, caritatea este cea mai sigură punte între diasporă și Moldova!

Echipa Mama în .IE reamintește că și noi am participat cu drag în cadrul campaniei „Let’s Smile”, inițiată de Oxana Zgherea, o altă mamă originară din Moldova și stabilită în Irlanda de 18 ani. Beneficiarele au fost mamele cazate în Centrul Maternal din Anenii Noi, în parteneriat cu organizația CCF Moldova.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, statistiile arată că circa 600 000 – 700 000 de cetățeni ai Republicii Moldova sunt plecați peste hotare. Țara noastră ocupă locul 112 din 189 de țări și teritorii conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU). IDU măsoară realizările naționale în domeniul sănătății, educației și veniturilor. Irlanda ocupă locul 4, după Australia, Elveția și Norvegia.


sursa: hdr.undp.org, cu referire la Ziarul de Gardă

Un gând despre „Discuție cu Lenuța Slepuhin: Caritatea – cea mai sigură punte între diasporă și Moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.