Cum e să emigrezi în Irlanda cu un copil de 3 ani în brațe, însărcinată în 8 luni, să nu ai unde locui și să-ți placă!

4 frunzulițe din Moldova, purtate de vântul schimbării până în Irlanda, au devenit de smarald. Irina Frunză este o altă mama în .ie cu care vreau să vă fac cunoștință, ea având cel mai recent statut de imigrant: 5 luni.

Numele ei l-ați zărit tot mai des în ultimele săptămâni pe blogul meu, în dreptul rubricii DestinațIE de weekend – o serie de recomandări de evenimente și activități de familie pe întreg teritoriul Irlandei.

Dacă aveți 3 minute, vă invit să aflați pe scurt despre cum e să emigrezi în Irlanda, fiind însărcinată în 35 de săptămâni, ținând un copil de 3 ani în brațe, fără să ai unde locui și, culmea, chiar să-ți placă unde ai ajuns. 

Irina Frunza by Natalia Ionel
Irina, Răzvan și Luca (Foto: Natalia Ionel)

De ce am ales Irlanda?

Hm. Știi acea senzație când ajungi undeva și te ții doar de „Uh, Oh și Wow”? Păi asta este despre prima mea interacțiune cu Irlanda. Am venit pe atunci aici să-mi sărbătoresc ziua de naștere la 25 de ani. Mă invitase cea mai scumpă și dragă sufletului prietenă Antonia Sanduleascu și a fost dragoste la prima vedere cu această țară. Era început de februarie. Îmi aduc perfect aminte de lapovița, țârfuiala din Moldova și diferența frumoasă când am aterizat în Dublin: soare, palmieri în curțile oamenilor și o verdeață de îți luminau ochii. Am fost să văd oceanul la Cliffs of Moher și asta a pus capacul. „Eu vreau să locuiesc aici!”, mi-am spus atunci, 5 ani în urmă.

Și iată-mă aici, deja de 5 luni. Sunt 100% convinsă că Irlanda e țara mea. „Ire-land” – adică „pământul Irinei 🙂 Din acest motiv sunt și atâtea Irine în comunitatea mamelor în .ie 🙂

Irina Frunza
Irina Frunză (Foto: Natalia Ionel)

DestinațIE de weekend

Eu am o problemă, un fel de patologie – nu pot sta în casă, mă sufoc! Nu contează ce timp e afară, nu contează ce zi a săptămânii sau ce dezordine uneori e în casă (părinții cu 2 copii mă vor înțelege!), eu am nevoie să ies. De aici și „vânătoarea” de evenimente și locuri frumoase de vizitat pe care am pornit-o încă din Moldova, dar care e atât de captivantă în Irlanda. Și pentru că îmi doresc cât mai multe mame să fie în pielea mea, am decis să împart cu ele aceste ”bunătăți”.

Em un motto în viață: „Omul e bogat prin experiența pe care o are”, iar eu îmi doresc să am copii „bogați” care au văzut și încercat cât mai multe experiențe în viața lor. Doar așa vor putea lua decizii conștiente despre cine sau ce vor să devină în viață. Și nu doar când vor crește mari, dar pot începe chiar de pe acum.

Foto de Natalia Ionel
Prietenii aventurieri: Bogdan și Răzvan (Foto: Natalia Ionel)

Citește și:

Care e menirea mea pe pământ?

Cred că fiecare dintre noi și-a pus cel puțin o dată această întrebare. Eu încă nu am aflat răspunsul, dar cel puțin sunt mai atentă la dorințele mele și la „poftele” sufletului. Așa am descoperit că îmi place la nebunie să organizez evenimente, că îmi reușește să fac o multitudine de activități simultan, să țin lucrurile sub control și să găsesc soluții creative atunci când mai este o noapte înainte de eveniment, iar bannerele foto încă nu au fost tipărite. E ca și noaptea înainte de examen – palpitantă!
Așa am ajuns să particip acasă, în Moldova la organizarea @Rockit2016, @Rockit2017, @Diaspora Business Forum Moldova2016 și @Innoforum2017. Frumoase timpuri 🙂

frunza2
Irina Frunză, Chișinău (Foto: MiLab)

Familia mea

„Copii te înalță” e o propoziție pe care nu o poți trăi până nu treci prin asta. Cel puțin la mine așa a fost – îmi ador copii! Iar dragostea această mă transformă în fiecare zi: mai bună sau mai rea, nu pot zice (deocamdată), dar alta cu certitudine.

Cuvântul ”empatie” l-am auzit prima dată de la @Adriana Boroș (pe care o îmbrățișez cu dor) și mi-a umplut sufletul pe loc. De atunci, tot ce ține de educația copiilor mei are prefixul „empatic” și chiar funcționează! Cel mai greu e să am această abordare față de soț căci, din păcate avem înrădăcinat în subconștient un anumit fel de comportament în cuplu, dar și cu el funcționează empatia. Încearcă și tu, s-ar putea să-ți placă!

IMG_4978.jpg
Răzvan Frunză (Foto: Natalia Ionel)
frunza
Familia Frunză (Foto: arhiva personală)

Cum mă adaptez aici?

Trebuie să preciez că NU am plecat din Moldova pentru că îmi lipsea ceva. Din perspectiva „visul unui Moldovean”, eu eram împlinită: apartament, mașină, copil, serviciu bine plătit și interesant; cu alte cuvinte TOT. Doar că pentru mine și familia mea, TOT are și alte nuanțe: sistemul educațional, sănătate și social (pensia), mentalitate oamenilor, infrastructură, bilete la avion accesibile 🙂

IMG_5091
Irina, frunzuliță de smarald (Foto: Natalia Ionel)

Da, e greu. Da, am plâns. Da, am avut dubii și regrete.

Dar am depășit asta pentru că sunt o norocoasă. Am un soț minunat, Ghenadie Frunză și un băiat excepțional de înțelegător și matur pentru anii lui, Răzvănel. Iar aici, de când am ajuns în Irlanda, am prieteni care mi-au întins o mână de ajutor oricând am avut nevoie: Natalia Luncaș-Ionel și Antonina Sandulescu.

Ah da! Să spun neapărat că am ținut cu tot dinadinsul să creez o atmosferă veritabilă „ca acasă” și am cumpărat bilete părinților noștri. Bunicii au venit la nepoți pe rând și chiar a funcționat cu alinarea dorului 🙂

IMG_5097.jpg
Irina Frunză (Foto: Natalia Ionel)

Despre vise și viitor

Vreau să mă redescopăr, să-mi răspund la întrebarea: „care e menirea mea?”.

Am încercat multe în viața asta: contabilitate, marketing, project management, organizare evenimente, social media și digital marketing, voluntariat, dar simt că încă nu am găsit acea ”oază de plăcere”. Deși simt că toate experiențe de până acum mă pregătesc pentru ceva grandios. Aștept cu nerăbdare.

Așa că acum vreau să învăț, vreau să încerc ceva nou. Ce anume încă nu am decis, dar un lucru e cert: Luca și Răzvan mă vor îndruma pe această cale.

Între timp, cât mai sunt în concediul de maternitate, profit de timpul „liber” și caut cât mai mulți oameni interesanți. Și abia aștept să vă cunosc, dragi femei frumoase din comunitatea mamelor în .ie!

Ne vedem la șezătoare*!

IMG_5051.jpg
Irina Frunză și Irina Galbura sau „cele două I.I.” (Foto: Natalia Ionel)

Despre Irina Galbura citește aici: 9 curiozități haioase despre Irina Galbura: „Salut, dragă comunitate a mamelor în ie din Irlanda”

cropped-cover-blog-mama-in-ie6.png

*Șezătoarea va fi organizată cu ocazia de „Un an de Mama în .IE”. Detalii despre data evenimentului, locația, dar și orice altă informație va fi publicată pe pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/Mama în .IE

3 gânduri despre „Cum e să emigrezi în Irlanda cu un copil de 3 ani în brațe, însărcinată în 8 luni, să nu ai unde locui și să-ți placă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.