Pavel Curagău: „Mama m-a îndrumat spre meseria de fotograf și îi voi fi mereu recunoscător”

NataliaIonel.com/1
Pavel Curagău

Pavel îmi este un bun prieten, iar, mai nou, și profesor de fotografie. E un om drag mie grație bunătății ce o emană, abilității de a vedea dincolo de chip și poartă cu el o poftă continuă de viață.  Este un motoraș de idei ce vrea să le facă pe toate și mai că ar renunța la somn numai să le reușească. De fapt, aș zice că a și renunțat la somn, din moment ce de câțiva ani numai pe la nunți, evenimente diferite, ateliere de creație îl găsești.

S-a născut în Nisporeni, Republica Moldova, iar de peste 10 ani locuiește în Cluj-Napoca, România împreună cu soția Petruța. De la liceul cu profil artistic din Bacău s-a dus la Universitatea de Artă și Design din Cluj, dorindu-și să studieze și mai mult arta graficii.

Este recunoscut în lumea fotografiei datorită ideilor sale unice, iar câteva luni în urmă a căștigat premiul SHOOTLESS 2018. Eu am colaborat cu el în cadrul campaniei „Sunt părinte conștient” și proiectul „Pilula Dulce” în 2016, iar de câteva luni Pavel Curagău mi-a devenit și profesor de fotografie.

NataliaIonel.com/2
Pavel și Petruța Curagău. Foto: Belight Photography

De ce vă povestesc despre el? Deoarece sunt sigură că și vouă vă va plăcea de el. E suficient să îi răsfoiți albumele cu fotografii. Cu atât mai mult că una dintre următoarele lui destinații va fi Irlanda. Dar shh! Eu nu v-am zis nimic despre asta. E secret 🙂

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

– De ce fotografie și nu pictură?

– Am ales fotografia deoarece îmi place să fiu înconjurat de oameni, îmi place viața și-mi doresc să spun poveștile oamenilor în imagini. Un artist plastic petrece foarte mult timp singur, în atelier, cu gândurile lui. Mie îmi place mai mult să acționez. Că dacă gândesc prea mult, rămân la stadiul de gând.

– Ce te-a determinat că continui cu fotografia la nivel profesionist?

– Mi-am dat seama că mi se potrivește foarte mult această meserie și mă simt bine practicând-o. Găsesc plăcere în ceea ce fac și este un domeniu în care pot să cresc, să mă dezvolt și să-mi pun creativitatea în practică.

Citește și: 5 din 100. Sau cum aș vrea ca nepoții mei să-mi țină minte logodna

– Ai câștigat recent SHOOTLESS cu o fotografie nud. Cum îți alegi persoanele cu care lucrezi?

– Da, câștigarea premiului SHOOTLESS 2018 a fost o surpriză și mi-a dat un imbold puternic spre a-mi dori mai mult. Cât despre oamenii cu care lucrez, nu știu dacă pot să spun că îi aleg, ci ne alegem reciproc. Felul meu de a fi atrage o anumită categorie de persoane. Iar ulterior, pentru alte proiecte, aleg oamenii cu care rezonez, cu care pot comunica deschis și acceptă provocările.

NataliaIonel.com/3
Fotografie câștigătoare a premiului SHOOTLESS 2018, semnată de Pavel Curagău

– Cum procedezi cu oamenii mai puțin fotogenici și timizi? Cât de importantă este relația dintre fotograf și client?

– Cu persoanele mai timide și cu cele care nu sunt familiare cu camera de fotografiat, prin comunicare rezolv totul. De regulă, spun glume și încerc să creez o atmosferă cât mai familiară și relaxantă. Le pun întrebări sau le cer să-mi povestească ceva, pentru a le canaliza atenția în altă direcție. Unii oameni cred despre ei că nu sunt fotogenici, dar eu consider că poți face un cadru foarte bun tocmai cu acei oameni. Sunt multe de povestit la acest subiect, dar cert este că aproape la fel de importantă ca fotografia în sine este comunicarea.

Citește și: Femeia înainte de mamă// mini-expoziție foto pentru inspirație sau nostalgie

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

– Din experiența ta, care sunt trăsăturile-cheie ale omului-fotograf? 

– Comunicarea, pozitivitatea, buna dispoziție și să ia în serios ceea ce face.

– Care este cel mai amuzant moment pe care l-ai surprins într-o fotografie? Și ce alte fotografii le ții lângă icoană?

– Cel mai amuzant moment pe care mi-l amintesc acum este de la o nuntă când 2 femei, de vreo 30 de ani, s-au luptat să prindă buchetul miresei și una din ele a căzut, pierzând. Nu am prins foarte bine acel moment, dar cu siguranță a fost foarte amuzant când am văzut cât de mult își doreau să fie măritate (nu știu dacă știți, dar se zice că dacă prinzi buchetul miresei, ești următoarea care se mărită). Fotografia respectivă nu am putut să o public pentru că asta a fost dorința miresei, iar eu am respectat-o. Însă pozele cele mai preferate îmi sunt cele care transmit emoție, care atunci când le privești, te transpun acolo și te fac să simți emoția lor.

Citește și: Jurnalista Diana Zamurca îndulcește Germania la propriu. Cum oare?

– Ce așteptări ai de la cei care-ți urmează cursul de fotografie? De la mine inclusiv 🙂

– Nu vreau să-mi creez așteptări pentru că acestea ar veni la pachet cu dezamăgirile. Eu împărtășesc cu drag din experiența mea doar celor care doresc să o asculte și, inevitabil, vor învăța ceva dacă sunt însetați de informație. Natalia, mi-ar plăcea să pui în aplicare ceea ce discutăm la curs și să ținem legătura. Dacă voi veți avea rezultate bune în acest domeniu, aceasta va fi cea mai mare satisfacție a mea, știind că am contruibuit și eu cu puțin ca să ajungeți acolo.

– Există cărări greșite în arta fotografiei?

– Există lucruri pe care ar trebui să le evităm în fotografie. Voi enumera câteva care-mi vin în minte acum: Să nu te crezi prea bun niciodată, ci să tinzi mereu să fii mai bun. Plafonarea este un dușman mare în fotografie. Dacă imiți tot timpul pe altcineva, nu vei avea posibilitatea să te descoperi pe tine însuți. Fiecare om are o viziune diferită și este creativ. Provocați-vă să descoperiți ceea ce este doar al vostru. Sursa de inspirație de la alți fotografi este benefică, dar cu normă.

– Thailanda, Italia, România, Moldova … În ce alte țări ai mai fotografiat și care e următoarea destinație?

– Cam acestea sunt destinațiile unde am fotografiat până acum și abia aștept să merg acolo unde sunt dorit, unde oamenii apreciază stilul și abordarea mea. Aceea va fi destinația următoare.

Citește și: Recunoștința unui fiu: „Fericită. Aș vrea mereu s-o știu pe MAMA fericită” //Andrei Dragulean

– Ce-ți place să fotografiezi mai mult: nunți sau …?

– Cel mai mult îmi place să fotografiez lucrurile care nu se văd, dar se simt și aici vorbesc despre emoții. Fac asta într-un mod compozițional personal, asupra căruia îmi pun amprenta. Îmi place să fotografiez oameni și emoțiile lor, iar la nunți, de obicei, există încărcătura emoțională foarte mare. Fotografiez și lucrări de artă, vernisaje și spații expoziționale. Am dezvoltat un proiect pe partea aceasta care se numește YAP studio – Your Art in Pictures.

– Să vorbim despre o nuntă: cât de mult trebuie să se implice fotograful în eveniment?

– Sunt mai multe moduri de a aborda o nuntă și asta ține direct de fotograf. Depinde de stilul de fotografiere și de personalitatea lui. Din punctul meu de vedere, un fotograf trebuie să se implice atât cât este nevoie. Mie îmi place să surprind lucrurile așa cum sunt, cu mici intervenții din partea mea și sugestii constante atunci când este cazul. O abilitate foarte importantă pe care cred eu că trebuie să o aibă un fotograf este aceea de a gestiona cu delicatețe situațiile tensionante sau stresante din ziua nunții. Nu e ușoară deloc partea aceasta, dar dacă o faci cu plăcere, oamenii simt asta și vei avea numai de câștigat.

– Curiozitate sau necesitate – tu ce alegi când vine vorba de meseria de fotograf?

– Curiozitate, clar. Un fotograf curios este cel care este mereu în căutare și găsește, de cele mai multe ori, lucruri neobișnuite, care sunt un deliciu pentru privitor.

– Ce obstacole sunt în calea succesului unui fotograf? Te rog să te referi și la drepturile de autor și nerespectarea acestora, amatorii și cei care copiază, precum și la legalizarea acestei profesii.

– Obstacole mari nu am întâlnit, doar unele normale care există într-un astfel de domeniu. Să înveți marketing, un domeniu mare și vast, cum să atragi clienții ca să te poți dezvolta. Să te ocupi de acte și contabilitate – asta e moartea fotografilor. Să îți folosească cineva fotografiile și să nu menționeze că sunt făcute de tine. Acest lucru este foarte frustrant pentru mine. Când se menționează autorul fotografiilor mi se pare un mod de a mulțumi, indirect, fotografului pentru munca depsă, o formă de apreciere.

– Dacă ar trebui să alegi doar un cuvânt, ce ai alege dintre: obturator sau senzor, pământ sau cenușă, soare sau ploaie, decent sau perverst, copilărie sau moarte?

– Senzor, pâmânt, ploaie, decent, moarte.

– Pavel Curagău: „Vreau să mai spun în încheiere că mă bucur enorm de mult că mama m-a ajutat și m-a îndrumat spre meseria aceasta și îi voi fi mereu recunoscător. Nu am crezut că îmi va plăcea atât de mult, așa că vă îndemn să încercați mai multe lucruri în viață, chiar dacă nu sunteți super entuziasmați de la început, ca să vedeți ce vă place cu adevărat. Iubesc să lucrez cu soția mea care este pasionată de fotografie și a intrat de curând în domeniul fotografiei de nuntă. Îmi plac oamenii și doresc să cunosc cât mai mulți. Și vreau să vă mai spun că înainte de a avea o profesie de fotograf, medic, profesor sau orice altceva, vă îndemn să fim OAMENI.”

Nicola & Marcica-468Iohan & Katia-779Iohan & Katia-788Iohan & Katia-762Nicola & Marcica-1079Iohan & Katia-414Iohan & Katia-238Eduard&Nadin-657

– Îți mulțumesc, Pavel pentru încredere și sper mult să-ți fie deschise acele uși spre care te duci.

Sursă fotografii: Pavel Curagău

Puteți urmări creațiile lui Pavel Curagău pe site-ul: www.pavelcuragau.ro 

 

 

Un gând despre „Pavel Curagău: „Mama m-a îndrumat spre meseria de fotograf și îi voi fi mereu recunoscător”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.