Centenarul Unirii ne unește-n Irlanda

Noua conotație a cuvântului „acasă” pentru cei din diasporă se conturează și mai frumos, și mai puternic cu fiecare eveniment ce reușește să adune cât mai mulți basarabeni, români – vorbitori de aceeași limbă și urmași ai aceluiași neam. Pentru că odată adoptați de o nouă țară și cultură, toate dramele identitare, diferențele ce țin de accent sau hotare dispar. Limba română și tradițiile poporului nostru devin principalul motiv de prietenie, apropiere, de unire.

Ori anume asta încearcă echipa de la Moldova Vision – cei care și-au asumat în mod voluntar responsabilitatea de a reprezenta comunitatea basarabenilor din Irlanda, să povestească localnicilor despre noi și să depună maximum efort pentru ca un mic colț din Moldova noastră să prindă viață și-n Irlanda.

„Evenimentul de azi (n.r. 25 martie 2018) are o însemnătate dublă pentru echipa noastră. Moldova Vision împlinește 10 ani de activitate și ne-am zis că e o sărbătoare demnă de marcat în calendarul comunității basarabenilor din Irlanda. Însă adevăratul motiv este Centenarul Unirii. Nu puteau să treacă 100 de ani de la Actul Unirii votat de Sfatul Țării1 fără a-i celebra. Nu am putut să fim fizic în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, dar prin semnăturile ce le-am adunat azi pentru Declarația de Unire2 transmitem celor de acasă că noi suntem „O țară, un popor,/ Uniți sub tricolor” și aici, în Irlanda”. Înaintașii noștri, prin jertfa lor supremă adusă pe altarul reîntregirii țării, au asigurat continuitatea neamului românesc între Prut și Nispore. Acesta stă sub amenințare de dispariție, în cazul în care teritoriul rămânea pe mâna bolșevicilor. Datorită acestui Act de Unire, avem azi posibilitatea să fim români, să luptăm pentru reunificarea țării”, îmi spune entuziasmat Serghei Petrovschi, președintele organizației Moldova Vision.

IMG_1910
Serghei Petrovschi (dreapta) și Adrian Bucur, semnatari ai Declarației de Unire. Foto: Natalia Ionel

„Basarabia 100” – așa a fost numit sugestiv concertul dedicat Centenarului, organizat în Dublin într-o însorită după-amiază de duminică. S-au adunat aproape 150 de oameni care nu au fost simpli participanți la eveniment, ci au și semnat Declarația de Unire2, au aplaudat în picioare, au cântat în cor, sărbătorind astfel un Centenar al Unirii care unește.

Și-n zadar voi încerca eu să găsesc cuvintele potrivite care să descrie emoțiile din acea sală. Ori să vă povestesc despre fiorii dorului acutizați de tinerele talente care au cântat și dansat românește în capitala Irlandei. Trebuia să fii acolo și să simți.

29345102_2288388381175072_1297670312_n
Foto: Natalia Ionel
IMG_1040
Foto: Jennifer Robu

 

29345231_2288389544508289_2099148580_n
Cântă la nai: Iulian Pușcă. Foto: Jennifer Robu

 

IMG_1871
Foto: Natalia Ionel

Citește și:

De ce vă povestesc pe blogul meu de mamă despre Centenarul Unirii?

Tocmai că sunt Mamă în .IE, respectiv am o dublă responsabilitate față de copilul meu. Vom depune maximă silință ca Bogdan să îndrăgească tot ce ține de Irlanda și cultura acestei țări, dar vom avea grijă ca el să-și cunoască deopotrivă și adevăratele-i rădăcini. Fie că vom merge la evenimentele organizate de Moldova Visionfie că îl vom integra cât mai mult în comunitățile de basarabeni din Irlanda, fie că noi îi vom citi și povesti acasă.

Bogdan in .ie.png

Citește și: „My name is Bogdan. I’m from Moldova” – despre educația bilingvă în familia noastră

Promovarea unei istorii corecte în diasporă e mai mult decât necesară dacă vrem ca generațiile ce vor veni după noi să se mândrească cu propria identitate. Iar la acest capitol avem foarte mult de învățat de la poporul irlandez.

Centenarul Unirii nu doar a fost sărbătorit în Irlanda, dar a reușit și să consolideze diaspora noastră. Măcar o parte.

Cu drag, Mama în .IE – identitate și prezent

mama în .IE (1)

Dacă vrei să afli și despre alte acțiuni ale diasporei din Irlanda, abonează-te la acest blog și la pagina de Facebook „Mama în .IE”.


  1. Pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
  2. Deja peste 150 de localități din Republica Moldova au semnat Declarațiile simbolice de Unire prin care se se cere parlamentelor din Chișinău și București ca REunirea Basarabiei cu România să fie și în documente. Că de restul ne-am ocupat noi deja.
    Ieri, 27 martie 2018, când s-au împlinit exact 100 de ani de la marele eveniment, Parlamentul României a votat Declarația de Unire cu Republica Moldova. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Alteța Sa Margareta, Principesa României și deputații reuniți în cadrul ședinței solemne s-au expus afirmativ în favoarea unirii Republicii Moldova cu România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.