Opinie: Ce impact ar avea Brexit-ul asupra diasporei noastre din Irlanda?

Vizavi de acest subiect mi-am expus părerea în cadrul unei emisiuni de politică externă de la TVR Moldova. Emisiunea „Conexiuni” (producător: Arcadie Gherasim) este prezentată de diplomații Iulian Fruntașu și Iulian Groza. În ediția de săptămâna trecută echipa au discutat despre Brexit și implicațiile acestuia asupra cetățenilor Republicii Moldova aflați în Anglia și Irlanda.

Aflați opinia mea de la minutul 28:

Succint, din emisiune: 

Care este poziția Irlandei privind Brexitul?

Republica Irlanda este membru al UE și așa va fi în continuare, respectiv poziția Irlandei este și poziția UE. Fapt confirmat de nenumărate ori atât de Guvernul Irlandei, cât și de Consiliulul European și Parlamentul European. În principiu, ele sunt împotriva faptului ca Anglia să părăsească UE, dar având în vedere decizia poporului englez din 2016, nu rămâne decât să negocieze astfel încât impactul asupra cetățenilor UE să fie cât mai puțin negativ posibil.

Totuși trebuie să recunoaștem că Marea Britanie nu este un membru oarecare al UE, ci unul dintre pilonii care au stat la baza constituirii Uniunii Vamale și UE. Respectiv, impactul divorțului Anglia – Uniunea Europeană va fi cu siguranță unul negativ. Va fi afectată libera circulație a mărfurilor și serviciilor, a forței de muncă, respectiv Irlanda și UE, ca tot întreg fac tot posibilul ca acest impact să fie cât mai mic.

Ce se va întâmpla cu Irlanda dacă Brexit va instala o frontieră rigidă?

Bineînțeles că Irlanda, în mod special, nu dorește să se ajungă la instalarea unei frontiere. Pentru că aceasta nu ar însemna doar o separare între 2 țări membre ale UE, ci o frontieră în interiorul poporul irlandez. Asta pe lângă consecințele economice pe care o frontieră le presupune.

ANApoda tare cu limba română peste hotare?

Cifrele oficiale arată că actualmente aproximativ 30 000 de persoane traversează zilnic din Irlanda în Irlanda de Nord și invers. Personal cunosc mulți oameni care fie lucrează în Dublin și locuiesc în Belfast sau invers. Decizia politică a Irlandei, Marii Britanii și a guvernului din Irlanda de Nord este de a nu instala o graniță fizică, dar încă nu este clar cum, de facto, această frontieră va fi evitată. Uniunea Europeană a propus ca Irlanda de Nord să rămână în cadrul Uniunii Vamale, pe când Marea Britanie respinge cu vehemență această posibilitate, invocând faptul că astfel îi va fi afectată integritatea constituțională. Așadar, la moment nu se știe cum tehnic va fi evitată această graniță, important e că toți își doresc acest lucru. Respectiv nu ne rămâne decât să așteptăm pentru a vedea rezultatul.

Care sunt temerile moldovenilor din Irlanda? Ce riscuri vă așteaptă?

Nu neapărat doar riscuri.

Un scenariu foarte probabil este ca imigranții din țările UE care la moment se află în Anglia ar fi să se reorienteze spre Irlanda, iar asta ar însemna creșterea numărului de imigranți în Irlanda. În general, imigranții moldoveni vor concura pentru aceleași job-uri de rând cu cei veniți din Anglia. Respectiv, șansele de angajare vor fi mai mici. În plus, Irlanda este în mijlocul unei crize imboliare acute, iar creșterea numărului de imigranți va agrava această problemă.

Află care sunt școlile din Irlanda unde se predă limba română!

Pe de altă parte, un mare număr de companii multinaționale se va reloca în Irlanda, ceea ce se întâmplă deja și pentru că în Irlanda se vorbește engleza la fel ca în Anglia, dar și datorită taxei corporative care o oferă regimul fiscal irlandez (12.5%). Statisticile arată că Irlanda deja are cea mai rapidă creștere economică din toate țările UE. Respectiv vor fi create noi locuri de muncă, doar că acestea vor fi pentru persoanele înalt calificate din domeniul financiar, bancar, IT ș.a. Deja depinde din perspectiva cui vorbim.

A imigrat în Irlanda cu tot cu afacere și în doar 2 luni și-a dublat profitul: Maria Harea

Cert e că diaspora noastră din Irlanda va crește și să sperăm că va fi în continuare la fel de unită. Deja avem o comunitate mare care nu se axează doar pe evenimente culturale, ci și pe susținerea reciprocă. Se organizează cursuri de engleză gratuite, instruire pentru angajare ș.a. Eu sunt optimistă și încerc să văd partea plină a paharului. Unde-i unul, nu-i putere, unde-s mulți, puterea crește.

Voi ce credeți? Scrieți-mi în comentarii dacă și voi urmăriți evoluția Brexit.

„My name is Bogdan. I’m from Moldova” – despre educația bilingvă în familia noastră

NOTĂ: Nu obișnuiesc să scriu pe blog despre acest tip de subiecte, dar dacă voi spuneți că reprezintă interes, neapărat voi mai reveni. Important de reținut, acest articol este de opinie și reprezintă strict părerea mea personală.

RECOMAND pentru lectură „Brexit and Ireland. The Dangers, the Opportunities, and the Inside Story of the Irish Response” de Tonny Connelly.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.