Să nu-mi pângăriți Nisporeni-ul!

„De unde știi atât de bine limba română?” – mă întrebase prin 2006 o colegă de liceu, bănățeancă get-beget din Lugoj, România, oraș înfrățit cu Nisporeni-ul meu natal. O întrebare aparent stupidă, însă motivată dacă să ne gândim cu câte rusisme, cuvinte stâlcite vorbesc o mare parte din locuitorii Republicii Moldova.

 • Păi eu și acasă vorbesc limba română!
 • Serios?!

Și acea mirare-i dispărea treptat de pe chip cât eu îi povesteam despre copilăria mea pe malul Prutului ori despre călătoriile de vis până la Iași-ul lui Ion Creangă. Colega se mira, eu mă mândream.

NOTĂ: Orașe înfrățite cu Nisporeni: Lugoj, jud. Timiș, Sângeorz Băi, Breaza, jud. Prahova (România) și Auch (Franța).

Sau când eram la facultate-n Iași, la primul curs, în primul an și Dl. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Ilie Fârtea mi-a spus că știe cine e lingvistul Boris Cazacu, auzindu-mă vorbind despre liceul din Nisporeni care-i poartă numele. Să nu fii mândră când auzi asta în fața a peste 150 de studenți români?

NOTĂ: Nisporeni se află la 78.5 km de la Chișinău și 12 km de la frontiera cu România. Distanța aeriană între Nisporeni și Iași: 44.8 km sau vreo 3 ore cu mașina.

Oficial, în Nisporeni 97.52% din locuitori vorbesc limba română, un alt motiv de a fi onorați că ne-am născut în acest raion.

Tot de la noi au pornit profesorul de nai Ion Negură, cântărețul Gheorghe Țopa sau Grigore Adam, cunoscut pentru cântecele interpretate la frunză, campionul european Igor Bour, artistul plastic Ion Cârchelan, talentatul pictor Tudor Vlas, vloggerița de la „Zâmbărele” Victoria Roșca, antreprenorul cu miros de levănțică Nicu Ulinici, Dr. Cardiolog din Rusia Daniela Cigrineva, bibliografa din Portugalia Aurelia Ionel, Doctorul din Portugalia Emil Buzut, trompetistul din Italia Nicolae Crețu și o listă imensă la care putem adăuga toți nume actuale ce ne poartă AZI ecoul în țara și lumea mare. Iar fiecare nume menționat înseamnă încă un motiv de mândrie că suntem băștinași din Nisporeni.


Și vă rog, vă implor din suflet pe toți cei care sunteți din Nisporeni sau aveți prieteni din acest raion: nu lăsați un concert electoral să sufle praful peste aceste nume. (Nu dau niciun link. Să nu promovăm prostia. Voi știți despre ce vorbesc.) Nu lăsați politica să ne murdărească istoria. Să nu lăsăm dezgustul să ne învingă. Să le arătăm că Nisporeni-ul nostru este școlit, învățat și nu se lasă manipulat.


Dacă ai și tu un motiv de mândrie pentru Nisporeni, scrie-mi în comentarii sau distribuie acest articol prietenilor tăi. Poate și ei știu. Să nu se mai vorbească despre Nisporeni numai prin prisma acestor concerte „de caritate” sau donații mărinimoase …

alex morgoci
Nisporeni-ul verde // Foto: Alex Morgoci

 

valea trestieni
Valea Trestieni // Foto: Lavandă de Moldova
inima mea e moldova
„Inima mea e Moldova”. Imediat după codri, la dreapta, așteaptă cuminte Nisporeni // Foto: Natalia Ionel

nisporeni

Și pe final vă las cu „Vai, sărmana turturică” de Maria Drăgan, din raionul Nisporeni, s. Bălăurești:

Din Dublin, cu dor de casa părintească și respect față de părinții noștri,

Natalia Luncaș-Ionel.

 

18 gânduri despre „Să nu-mi pângăriți Nisporeni-ul!

 1. Wow! Ce emotii m-au cuprins cat am citit. Adevar spui, Natalita. Pacat ca despre Nisporeni se vorbeste doar prin prisma politica, dar nu si a adevaratelor merite obtinute prin munca si perseverenta.

  Am trebui sa o includem in lista si pe Aliona Stamati, profesoara noastra din Canada. Ce zici?

  Apreciază

 2. Bravo,frumos!
  Mă mândresc şi eu că sunt Născut în acest minunat oraş Nisporeni comuna Ciuteşti.Avem şi campioni europeni la motocross))Sculptorul Tudor Cataraga,pictorul Grigorie Stamati la care am facut studiile,şi mulți alții.
  Succes mult în continuare

  Apreciază

 3. Frumos articol, felicitari. O sa completez sirul personalitatilor care au scos Nisporeni’ul in lume cu Vasile Craciun,tambalist,dirijor ,profesor universitar ,sef de catedra la Academia de Muzica,Teatru si Arte Plastice,Maestru in Arta,fondator a scolii nationale de tambal…nascut la Vanatori,Nisporeni.
  P.S. o sugestie,ca sa cunoastem mai bine valorile locale…sa continuam sa scriem mai mult despre oamenii care s-au nascut aici si au „reusit” Mult Spor!

  Apreciază

 4. Oare Maria Stoianov,textier,compozitor,cantautor ,nascuta in comuna Varzaresti,Stefan Petrache si regretata Nina Ermurache din satul Vinatori,Ian Raiburg din comuna Varzaresti,regretata Ecaterina Balan,tot din comuna Varzaresti-oare aceste nume nu spun nimic?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.