Suntem norocoși să ne vedem părinții îmbătrânind

Mare mirare pe chipul lui Bogdan când a văzut că bunelul își pune dinții într-un pahar. „De ce? Cum? Pentru ce?”- o avalanșă de întrebări au năvălit imediat. Mi-a zis apoi că vrea să fie și el bătrân și să-și poată scoate dinții, așa ca „bubu”. De unde să știe el că proteza dentară e, de fapt, mare bătaie de cap pentru ăia ca bunelu’?

colaj parintii si Bogdan in .ie
Părinții mei și Bogdan în .IE 

Ne-au vizitat recent părinții mei. Cu ei am încheiat 2017 și am început noul an. Mi s-a umplut casa cu râsete, joacă, nebunie și – cum fără ele? – lacrimi de dor amestecat cu bucuria revederii. A fost unul din visurile mele să le arăt lumea prin ochii mei. Ei, părinții noștri, au muncit atât de mult ca noi să avem azi o viață mai bună și de ce să nu le răsplătim când ne vine rândul?

I-am așteptat la aeroport emoționați și cu inima tremurândă. „Oare de ce nu mai vin? Oare cum se simt? Oare le e bine?” Și au ajuns: cu mai multe riduri, cu părul mai alb, mâini mai zbârcite. Iar toate aceste fire cărunte nu s-au adunat de azi ori ieri, ci încă din nopțile albe petrecute cu noi – copiii lor, încă din supărările ce tot noi le-am cauzat, încă din greutățile prin câte au fost nevoiți să treacă numai să ne fie nouă bine. Păcat că le observăm atât de târziu. Păcat că sunt atât de mulți copiii care nu le mai observă …

Sunt de un an în Irlanda. Parcă îndrăgisem această țară, parcă începusem deja s-o cunosc și simt, dar iată că prin ochii părinților am putut să-i descopăr frumusețea altfel. „Uite! Nu sunt nici coșuri de gunoi, dar nici gunoi nu văd” sau „Chiar că nu-i nicio femeie în pantofi cu tocuri. Ce simplu se îmbracă lumea aici!” – sunt niște observații aparent simple, dar rostite prin prisma unor experiențe de zeci de ani a părinților mei. Eu mă prinsesem în propria lume, preocupată de integrare, grădiniță, casă, muncă și altele ce reprezintă rutina mea irlandeză. A fost nevoie să cutreier Irlanda cu mama de mână până când ochii mei au reușit să vadă smaraldul acestei țări plin de înțelesurile ce se desfășoară vibrant în jurul meu.  Am vrut să le arăt lumea prin ochii mei, dar într-un final am redescoperit-o prin ochii lor.

Din toată ecuația emigrării, cei care suferă cel mai mult sunt cei care rămân acasă. În cea mai mare parte – părinții. Ei „ne-au făcut, ne-au crescut, ne-au adus pân-aci /Unde avem și noi înșine ai noștri copii”, vorba lui Păunescu. Iar toate ridurile, cuvintele lor stâlcite sau protezele cu dinți de aur, imperfecțiunile lor perfecte eu vreau să le țină minte copilul meu. Pentru că jocurile de-a căluțul, de-a șoferii, de-a mijatca sau căratul pe umeri le poți surprinde în fotografii, însă nu și duioșenia cu care buneii își îmbrățișează nepoții, nu și grija cu care îi trezesc, nu și mândria din inima-i cu care merg ei de mână.

„Cel mai mare regret din toată viața mea este că timpul zboară, nu doar fuge”, mi-a spus tata în drum spre aeroport. Am vrut să plâng, dar m-am oprit. Eu știu că el e bucuros pentru mine și pleacă acasă cu inima împăcată.

Dac-ați ajuns să citiți până aici, vă mai las și-n compania unei extraordinare poezii scrisă de Adrian Păunescu. „Repetabila povară”, recitată de Natalia Ionel.

Și nu trebuie să like-uiți sau distribuiți ceva. Închideți imediat telefonul/laptopul/tableta și sunați-vă părinții. Aduceți-i în țara voastră ori duceți-vă voi la ei. Pentru că suntem norocoși cei care ne vedem părinții îmbătrânind.

 Cu multe emoții, Mama în .IE

Citește și: 

 

4 gânduri despre „Suntem norocoși să ne vedem părinții îmbătrânind

  1. Natalia articolul tău m-a emoționat până la lacrimi, și mi-am dat seama că noi fiind aici în Moldova ne vizităm foarte rar părinții iar când eram departe le duceam un dor nebun. Nu știm să apreciem ceea ce avem chiar sub nas.
    PS. Mă duc să-mi sun părinții 🤗

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.