Crăciunul în .IE este sărbătorit cu mai mult dor, iar colindele-s mai calde

Or fi diferite drumurile, job-urile, aspirațiile imigranților noștri, însă cu siguranță dorul e același. Pentru că având statut de imigrant înseamnă și să îmbrățișezi două țări, două culturi, și să-ți înveți inima să iubească mai mult.

Dar iată dorul, bată-l vina se acutizează în perioada sărbătorilor, atunci când ai vrea să-ți ții strâns la piept părinții, rudele, prietenii de acasă. Și nu poți. „Câțiva” km te împiedică.

Iar în acest peisaj de dor mai apar și acei părinți din diasporă care depun efort să transmită tradițiile poporului nostru propriilor copii. Să le arate înțelepciunea doinelor și să le educe ospitalitatea cu care Brad Pitt a fost întâmpinat în Moldova. Sau, de Crăciun, să le încălzească inimile cu colinde românești.

Așa este și draga Evelina Comendant, o mămică pe care am cunoscut-o când a cumpărat cărți din LibrărIA mea. În Irlanda ea locuiește de doar 9 luni, însă suficient timp cât să reușească să se integreze, să-și facă noi prieteni și să-și învețe copilul că are 2 case.

26234561_10214544100187058_238958702_n
Colindători: Evelina, Vadim și Ciprian Comendant, Sergiu Zubatii și Nata Mitu

„Ideea de a colinda prietenii din Dublin a fost generată, mai întâi de toate, de dorul de casă. Știam că stând acasă nu vom simți acea magie a Crăciunului, nu-i vom putea arăta lui Ciprian (n.a. fiul ei) ce înseamnă un Crăciun adevărat. În plus, am vrut să aducem spiritul sărbătorilor de iarnă în casele diasporelor noastre din Irlanda”, îmi povestește Evelina, spunându-mi și că a avut un soi de teamă că nu vor fi acceptați sau că vor fi priviți straniu.

Și iată că nu s-a înșelat când și-a molipsit prietenii cu „Sindromul Colindelor”. Natalia, una din gazdele la care a ajuns ceata Evelinei a plâns când „Florile Dalbe” i-au parfumat casa. De ce? Lacrimile i s-au împletit cu dor de cei dragi, dar și c-un amalgam de emoții pozitive când în noul tău sălaș din Irlanda răsună colinde românești.

Hainele pe care le-au purtat colindătorii au fost personalizate și brodate chiar de Evelina, ea fiind și autoarea brandului Linette.  Au făcut repetiții 2 săptămâni, zi de zi, asigurându-se că vor cânta bine colindele.

„Am reușit să aducem bucuria Crăciunului în 6 case, însă toate pline cu lume frumoasă, dornică de colinde și de tot ce înseamnă tradiția noastră. Am ajuns acasă târziu, obosiți și răgușiți, dar cu sufletul curat și împăcat. La anul pornim iar, de data asta fără pic de ezitare și sperăm că ceata noastră va fi mai mare și mai puternică.”

This slideshow requires JavaScript.

Potrivit surselor oficiale transmise de CSO, în urma rezultatelor recensământului Census din 2016, în Irlanda trăiesc 29.186 de cetățeni români. Cu siguranță sunt mult mai mulți, dacă să luăm în considerație că în 2011 erau doar puțin peste 17 mii. Sau să mai numărăm și imigranții din Republica Moldova care vorbesc aceeași limbă și cântă aceleași colinde.

Așadar, împart zeci de mii de urări de bine ca să ajungă tuturor membrilor diasporelor noastre. Sărbători fericite și cu oameni cât mai dragi în preajmă!

LA MULȚI ANI!

Surse foto: Alex Iepuras și arhiva personală a Evelinei Comendant

Advertisements

One thought on “Crăciunul în .IE este sărbătorit cu mai mult dor, iar colindele-s mai calde

  1. Waw cit de frumos. Foarte placut sa stiu ca chiar de ati plecat departe voi tot nu ati uitat de traditiile noastre. Aceasta Evelina este si foarte frumoasa. Felicitari pentru idee!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.