A imigrat în Irlanda cu tot cu afacere și în doar 2 luni și-a dublat profitul: Maria Harea

Încă nu a numărat 2 luni de când s-a stabilit cu traiul în Dublin și lucrările sale deja au devenit populare în Țara Smaraldului. Maria mi-a povestit că mare i-a fost surpriza când, la doar câteva minute după o postare cu lucrările sale în grupurile de pe Facebook ale diasporei, comenzile au și început să apară. „De fapt, eu nici nu aveam materia primă suficientă pentru cât de multe comenzi primisem dintr-odată. În doar câteva zile trebuia să confecționez vreo 20 de compoziții și am reușit într-un final.”

De ce am decis să vă povestesc despre ea? Pentru că Maria este un alt bun exemplu când plecarea din Moldova nu înseamnă tragedie sau luptă de supraviețuire pentru prezent, ci mai degrabă o aventură frumoasă, dar care să-i așterne un viitor prosper fiicei sale de 6 ani. În plus, mulți dintre micii antreprenori visează să-și extindă propria afacere într-o țară cu o capacitate mai mare de cumpărare, iar pentru Maria emigrarea a însemnat cel mai bun start în acest sens.

Așadar, vă invit s-o cunoașteți pe cojușneanca Maria Harea, o altă Mamă în .IE, norocoasa imigrantă ce nu a fost nevoită să se reinventeze profesional și a reușit să-și aducă afacerea de acasă, transformând-o într-un salariu lunar decent aici, în Irlanda. Aflați cu ce anume se ocupă și despre ce fel de compoziții ea vorbește din mini-interviul ce urmează:

Maria își câștigă pâinea înțepându-și cu acul buricul degetelor în timp ce creează niște minunății decorative pentru camerele copiilor și nu numai. Totul a pornit de la o bufniță cusută din plictiseală, neștiind pe atunci că tocmai aceasta îi va aduce ulterior multe, dar multe nopți albe. Ei, dar când îți place ce faci, îți este apreciată munca, plus că pasiunea-ți devine și sursă de venit, întâlnești răsăritul soarelor cu mai mult spor. Și așa a reușit Maria ca în ultimii 3 ani să-și vândă propriile creații în mai multe țări din Europa. Cum? Cu dedicație, o mașină de cusut nemțească SH și promovându-se prin intermediul rețelelor de socializare. 

Mama în .IE: Cu siguranță piața irlandeză este mult mai promițătoare și la capitolul putere de cumpărare a clienților, dar și privind prețurile în euro. Povestește-mi cum vezi tu deosebirea dintre cumpărătorii de acasă și cei de aici.

Maria Harea www.nataliaionel.com
Maria Harea

Maria Harea: Bineînțeles că este o mare diferență dintre puterea de cumpărare a clienților din Irlanda și cea de acasă. Asta pentru că în Moldova salariile sunt mult mai mici. Eu încerc să adaptez prețurile așa încât să fie accesibile pentru toți. Însă, de când îmi promovez mai mult produsele pe piața irlandeză, deseori sunt întrebată de ce lucrările mele au așa preț mic. Le explic tuturor că eu sunt mulțumită și că mă bucur să văd creațiile mele în cât mai multe case. În rest, și în Moldova, și în Irlanda am avut parte numai de experiențe plăcute. Asta probabil grație faptului că încerc să precizez în prealabil toate detaliile comenzii, să execut și satisfac la nivel maxim cerințele clienților. În Irlanda deja am întâlnit mulți oameni binevoitori și deschiși cu care am legat prietenii frumoase.

 

Cât de greu sau ușor ți-a fost să transformi pasiunea ta într-o afacere? Te întreb pentru că știu cum e să te împarți între mai multe roluri sociale și hobby 🙂

Maria Harea: Inițial nu am avut drept scop să-mi dezvolt pasiunea ca afacere. A venit de la sine. Totul a început de la faptul că eram casnică, fiind și mamica unei fetițe de 3 ani. Când ea a început să frecventeze grădinița eu mă plictiseam groaznic acasă. Întâmplător am dat de un tutorial pe YouTube cum se confecționează o bufniță din stofă și mi-am zis să încerc. Fiind încântată de rezultat, am postat fotografia pe un site de socializare unde am primit și multe feedback-uri pozitive. Apoi a urmat un lanț: o prietenă a văzut poza, m-a rugat să îi confecționez și ei una; am mai cusut și niște litere care au fost iar apreciate de cei din jur ca apoi să vină în șir comenzile din mai multe colțuri ale Moldovei. Așa a devenit o resursă frumușică de profit. Sigur că am întâmpinat și dificultăți la început, dar numai de ordin emoțional pentru că nu am fost susținută de anumiți oameni dragi mie. Totuși am depășit toate barierele și acum iată-mă în Irlanda cu mașina de cusut în bagaj 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

Știu că materia primă ți-o aduci din Moldova. Asta pentru că încă nu ai reușit să vezi ce poți găsi în Irlanda sau, totuși, prețul face diferența?

Maria Harea: Da, deocamdată materia primă o aduc de acasă și principalul motiv este prețul, plus varietatea mai mare a materialelor în Moldova. Am procurat câte ceva și din Dublin. Am cutreierat prin magazinele cu materii prime de aici și pot afirma cu certitudine că acasă la noi poți găsi mai multe stofe și detalii pentru lucrările handmade. În Irlanda le găsești gata create. 🙂 Oricum voi mai căuta și prin alte țări sau online, pentru că deși în Moldova prețurile sunt mai mici, sunt nevoită să achit pentru transportarea materialelor, iar asta e destul de costisitor.

23192916_963954910410004_1506430390_n

Această prezentare necesită JavaScript.

Prețurile variază de la o lucrare la alta și pornesc de la 10 euro. Decorațiunile create de Maria sunt mai solicitate de părinții irlandezi care nu comandă doar un element pentru o cameră, ci chiar și mai multe. Probabil pentru că irlandezii au o pasiune aparte față de piesele realizate manual, presupune Maria Harea.

Ce tip de accesorii sunt cel mai des cumpărate și cât timp poate consuma, de obicei, creația unuia?

Maria Harea: Cel mai des sunt solicitate compozițiile cu litere: fie din feltru, stofă, inserate pe pernuțe, jucării sau alte elemente decorative pentru camera copilului. O astfel de lucrare îmi ia aproximativ o zi. Însă am făcut și saltele decorative pentru bebeluși, decorațiuni de Crăciun și altele.

Irlanda este una dintre cele mai prietenoase țări cu micile afaceri. Biroul Guvernamental pentru Afaceri locale (Local Entreprise Office – LEO) oferă și consultanță, dar și granturi. Tu unde vezi brandul „MaryArt” peste 3 ani?

Maria Harea: Este un mare vis pentru mine ca brandul MaryArt să devină cunoscut în întreaga Irlanda și nu numai. De fapt, lucrările mele deja fac înconjurul lumii pentru că am clienți în mai multe țări precum: Anglia, Franța, Italia, Rusia, SUA etc. Peste 3 ani visez să lucrez în propriul atelier, alături de alți oameni talentați și deja depun efort în acest scop. Asta ține de planurile de viitor și te voi anunța neapărat. Ceea ce pot confirma e că dacă vrei să-ți dezvolți o mică afacere, statul irlandez e primul care te ajută, iar asta o spun din proprie experiență.

Cum te pot găsi și alți potențiali cumpărători?

Maria Harea: Pe Facebook, deocamdată pe profilul meu personal Maria Harea pot vedea toate lucrările mele și îmi pot scrie oricând. Foarte curând voi lansa și pagina MaryArt. Muncesc la ea. Cei din Irlanda mă pot contacta și telefonic la 085 850 5213.

MaryArt by Mama in .IE

Maria, mult succes îți urez și cât mai puține înțepături cu acul. Aștept cu nerăbdare invitația în propriul atelier.  

S-ar putea să-ți placă și:

2 gânduri despre „A imigrat în Irlanda cu tot cu afacere și în doar 2 luni și-a dublat profitul: Maria Harea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.