Din diasporă: Parcurile din Germania prin obiectivul telefonului Cristinei Tătaru

Salut. Tu în ce țară ai emigrat? Îți place? Povestește.

Scrie-mi povestea ta de emigrant pe pagina de Facebook Mama în .IE. Te invit să ne spui cum arată un teren de joacă de lângă casa ta, ce activități pentru copii sunt în orașul în care locuiești, cum faceți față educației bilingve sau multe alte curiozități ce le-ar interesa și pe alte mame ca mine, ca tine – imigrante. Descoperind și împărtășind mai multe experiențe personale, vom reuși să ștergem hotarele din diaspora noastră.

-din diaspora.png

Prima mamă imigrantă care a dat curs invitației mele este Cristina Andronache-Tătaru, colega mea din cadrul proiectului „Sunt părinte conștient”.

Cristina
Cristina Andronache-Tătaru

Împreună cu familia ei, Cristina s-a mutat în Germania în luna iunie a acestui an. Deși ar părea că e puțin timp la dispoziție pentru integrare, ea îmi povestește că deja se simte bine și a fost cucerită de punctualitatea și perfecționismul german. S-a adaptat ușor noului program, iar lecțiile de germană pe care le urmează o ajută să învețe și mai mult despre cultura poporului care o înconjoară.

Și Darius, băiatul ei de 6 ani se duce încântat la școală unde și-a făcut mulți prieteni. Zilele trecute și-a uimit părinții când le-a spus că îi place enorm orașul în care locuiesc ei acum și că nu mai vrea acasă în Moldova.

darius
Darius cu 2 prieteni

Citește despre adaptarea lui Darius la școală și alte sfaturi oferite de Cristina pentru  blogul „The Hoinarii”: Cum ne ajutăm copiii să se adapteze în Germania?

Cristina este psihopedagog de profesie, are experiență de consiliere a copiilor cu nevoi speciale și, se subînțelege, orice observație de-a sa îmi este utilă. Așa că vă invit și pe voi să vedeți în imagini cum arată terenurile de joacă din Germania, dar și ce și-a notat Cristina pentru alți curioși ca mine.

Cristina Andronache-Tătaru: Terenurile de joacă în Germania se găsesc peste tot, în fiecare cartier, indiferent de e centrul orașului sau periferia lui. Marea lor majoritate sunt destinate copiilor pînă în 14 ani, dar am întîlnit și terenuri pentru copiii mai mari de 14 ani.

Ca de exemplu, acesta:

foto1

Marea mi-a fost mirarea când am observat că aproape toate zonele de joacă au masă de tenis, activitate pentru copiii mai măricei, preadolescenți și adolescenți. De ce oare tenis de masă? Pentru că stimulează funcționarea creierului, sporește concentrarea, dezvoltă gândirea strategică, antrenează coordonarea văz-mână și  în timpul jocului sunt antrenate toate grupurile de mușchi.

Se pune accent pe dezvoltarea motricității grosiere a copiilor, coordonării și echilibrului. În două cuvinte: dezvoltarea fizică. Cred că primul lucru care îl are în cap un copil ce vine la terenul de joacă e cățărarea. Aici au unde:

Mi-a plăcut foarte mult că aici copii pot învăța lucruri ce le vor folosi în viața de zi cu zi. Jocul cu vasul ce trebuie umplut cu nisip, ridicat și golit este doar un exemplu. Crescând, vor întâlni acest mecanism în diferite domenii, mai ales viitorii constructori. Ori lecțiile de fizică de la școală vor fi mult mai interesante cînd vor ajunge la tema „Pârghia”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dar cel mai important este că toți copiii au unde se juca, iar spațiul de joacă este sigur și nu pune în pericol viața și sănătatea copiilor. În Germania, siguranța copiilor e regulă de aur. În mare parte, terenurile pentru copiii mai mici de 14 ani sunt acoperite cu nisip ori rumeguș ceva mai mare decît cel obișnuit.

gkl

În plus, toate sunt publice, intrarea este liberă și poți să le vizitezi la orice oră. Părinții germani pun mult accent pe jocul în aer liber indiferent de vremea de afară. Ei mai au și o zicală: „nu există vreme rea, doar haine nepotrivite”.

Dar terenul de joacă de lângă casa ta cum arată? Povestește-ne. Mă găsești pe Facebook: Mama în .IE

Facebook: Mama în .IE

Nu uita să distribui articolul și prietenilor tăi.

Surse foto: Arhiva personală a Cristinei Andronache-Tătaru

 

Un gând despre „Din diasporă: Parcurile din Germania prin obiectivul telefonului Cristinei Tătaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.