Îți trimit învârtită prin poștă …

Direct din cuptor, încă fierbinte, cu brânză de la stâna din vale, cozi de ceapă și mărar din grădină. Mmmm. Ce mireasmă în toată ograda de la o învârtită!

Ca să ajungă tăvile cu pâine și învărtită din casă în cuptor, mama ne spunea să „facem trenul” și să tăcem mâlc. „Altfel nu crește pâine și nu se rumenește învârtita”, ne făcea mama semn. Că vine noaptea era unica grijă ce ne măcina, fiind triști că nu ne-am jucat destul. „Ei lasă că aveți și mâine timp”, ne liniștea mama. Pe atunci încă eram toți acasă.

Ori iarna, când afară zăpada chiar era de un metru, iar eu mă lipeam de sobă cu o cană de compot de vișine în mâna dreaptă și cu învârtită în cealaltă, o ascultam pe mama cum îmi povestea „Mizerabilii” de Victor Hugo. Ochii nu-i mai dădeau ascultare și nu-mi putea citi, însă știa cartea pe dinafară. Nici nu mă gândeam s-o întrerup chiar de se apropia miezul nopții. Profitam din plin de timpul petrecut cu ea, după ce frații mei s-au căsătorit și s-au dus la noile lor case.

Oamenii buni fac aluat bun. Ori altfel cum se explică bunătățurile pe care le făcea mama? Un alt semn de întrebare pe care-l aveam era când EA reușea? Că parcă seara nu era nimic pe masă, însă dimineața … surpriză cu aburi!

Citește și: 

Apoi cuptorul a fost stricat, mama s-a îmbolnăvit și învârtită, pâine nu a mai copt. Inițial credeam că am rămas doar cu amintirile, dar nu. De când sunt mamă, deja eu fac plăcințele pentru fiul meu. Îl mai las și să se joace cu aluatul. Bineînțeles că nu-s ca cele coapte în cuptorul de lut, dar măcar să crească și el cu această tradiție în memorie.

În plus, curând vine mama în ospeție și abia aștept s-o servesc cu învârtită făcută de mine. Sunt sigură că va fi mândră de mezina ei. Mai ales că știe cât de „mult” îmi place să gătesc 🙂


Aliona Bereghicijpg
Aliona Bereghici

Iată atâtea, dar și mai multe pot să povestesc doar uitându-mă la cartea poștală ilustrată de Aliona Bereghici. E învârtita din cuptorul copilăriei mele și anul ăsta o voi trimite celor dragi în loc de felicitare de Crăciun. Sunt sigură că va deveni imediat tablou în casă, așa cum am de gând și eu să fac.


Costă 3 euro cartea poștală și din 1 noiembrie va fi pusă în vânzare:
21.jpg
Sursa: Facebook/Aliona Bereghici
  • În Moldova le găsiți la Rozmarin Cafe (Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 202);
  • În Franța, în Galerie Moldave a Paris de la Lea Art;
  • În Irlanda, din LibrărIA mea: nataliaionel.com/librarie. Urmăriți pagina de Facebook Mama în .IE pentru că foarte curând voi anunța și mai multe puncte de vânzare a cărților pentru copii în limba română și a cărților poștale aici, în Dublin.

Mai jos vedeți și alte cărți poștale semnate de aceeași ilustratoare, dar cu o altă tematică.
Trimiteți și voi o învârtită prin poștă. Sau un buchet de flori. Sau o pasăre măiastră. Sau o amintire cu mama printre flori. Sau …

Sursa foto: Facebook/Aliona Bereghici

Dacă ți-a plăcut, distribuie acest articol și prietenilor tăi. Mai ales dacă și lor le place învârtita 🙂

S-ar putea să-ți placă și: 

3 gânduri despre „Îți trimit învârtită prin poștă …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.