Provocarea #10lunifarahainenoi: intră cine vrea, rămâne cine poate

În următoarele 10 luni am de gând să nu-mi cumpăr nicio haină, iar economiile să mi le direcționez spre cărți, călătorii și evenimente faine. Pentru cei care sunt într-o țară în care reducerile înseamnă chiar reduceri, poate e un experiment complicat.

Citește și Interviu cu Ilona Vatamaniuc – „Ce poți cumpăra cu 100 de euro în Irlanda?”

Asta nu înseamnă că până acum nu am încercat să cumpăr responsabil sau „nu mi-am permis să mă duc la două nunți în aceeași rochie”. Acum însă e vorba despre puterea propriului exemplu în fața copilului meu.

Ce valori vreau să îi transmit? Că haina îl face pe om sau invers? Cum îi explic frumusețea omului: prin învelișul corpului sau după bunătatea sufletului? Mă întrebam și aici, în primul text de pe blog când am anunțat provocarea #10lunifarahainenoi.

„Sunt alte lucruri care pot fi făcute cu banii respectivi, inclusiv un cont de economii. Sunt haine ieftine și scumpe și, din fericire, nimeni nu vede brandul. Oricum, eu îmi doresc să le transmit fetelor mele principii solide bazate pe simplitate, solidaritate și NU opulență și avariție” – a fost unul din zecile de comentarii adunate pe Facebook, dar care mi-a plăcut foarte mult, scris de Anamaria Mureșan, una dintre administratoarele Grupului Femeilor din Irlanda.

Citește și: Copilul meu poartă hainele vecinilor. Și ce? // Invitație la un EXPERIMENT

Și dacă tot ideea mea a stârnit multe reacții, mi-am zis să revin cu un set de îndrumări privind experimentul #10lunifarahainenoi. Un fel de „intră cine vrea, rămâne cine poate”:

  1. Foarte important de menționat: această provocare nu este obligatorie. Mai mult este un experiment pe care fiecare decide dacă să și-l asume ori nu.
  2. Nu se adresează copiilor, ci nouă, adulților. Bineînțeles că încercăm și copiilor să le cumpărăm doar strictul necesar în această perioadă, investind în schimb în cărți pentru ei sau alte jocuri educative.
  3. Fă o listă cu ce orașe/țări ai dori să vizitezi și calculează cât trebuie să economisești din bugetul tău ca să-ți îndeplinești visul. Merită să renunți la această călătorie pentru „frumoasa cămașă bordo”?
  4. Ai o listă cu evenimente (poate cursuri) la care ai vrea să ajungi în următoarele 10 luni? Analizează mai întâi la ce te-ar ajuta dacă ai merge acolo, ce schimbări ar fi în viața ta și apoi gândește-te la costuri. Și acum întrebarea: ce te-ar ajuta mai mult – acei pantaloni la modă sau evenimentul?
  5. Donează. Elizabeth Archer, 35 de ani din Londra, este un bun exemplu de reorganizare a garderobei, limitându-se la doar 33 de articole vestimentare pentru 12 luni. Restul hainelor pe care nu le-a purtat le-a vândut, banii adunați (peste 3000 de lire) donându-le cauzelor umanitare. Dacă nu știi cui să donezi, organizația de caritate „Love is Kind” te ajută: https://www.facebook.com/loveiskindcharity/
  6. Noi nu avem nevoie de haine la modă, ci de haine confortabile, care să ne țină de cald, să ne apere de frig, să ne protejeze corpul. Convinge-te pe tine însăți că poți fi apreciat după cum gândești, acționezi și nu după cum ești îmbrăcat. Sau nu?
  7. Less is more. Minimalizăm cheltuielile și maximizăm câștigul. Și multe de câștigat e din asta, vă asigur.

 

Tu ești pregătit pentru #10lunifarahainenoi?

Citește și: „My name is Bogdan. I’m from Moldova” – despre educația bilingvă în familia noastră

Distribuie acest articol și prietenilor tăi. Poate le va plăcea și lor ideea mea 🙂

Ne vedem și pe Facebook: Mama în .IE

Facebook: Mama în .IE

Urmează articol: 3 destinații de weekend în Dublin pentru familii cu copii (29 și 30 iulie)

5 gânduri despre „Provocarea #10lunifarahainenoi: intră cine vrea, rămâne cine poate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.