Interviu pentru Sunt Mamă.com: De ce „Mamă în .IE”?

Secvențe din discuția cu Anna Casian Musteață, autoarea blogului Sunt MAMĂ.com

anna casian musteata
Anna Casian-Musteață (www.suntmama.com)

Sunt MAMĂ.com: Ce este important să știe cei care vor să meargă în Irlanda, să se stabilească acolo cu traiul?

  • Că este soare și aici și că nu plouă chiar în fiecare zi. Ori chiar de mai apare câte o ciobănească de 5 minute, neapărat apare apoi curcubeul. Uneori și mai multe curcubeie pe zi.
  • Că nu există iarnă cu zăpadă ori vară cu caniculă; doar o primăvară continuă. Și vânt.
  • Că nu există mită.
  • Că avortul este interzis.
  • Că e o țară scumpă și niciodată părerile cuiva (ale mele, de exemplu) nu corespund cu ale altui imigrant de aici.

Sunt MAMĂ.com: Recent ai lansat noua versiune a blogului tău  – Mama în .IE. Povestește-ne despre acest proiect. De ce Mama în. IE?

Noul subiect pe care-l abordez pe blog este o continuitate firească a evenimentelor din viața mea. Înainte mă concentrasem pe activitățile din afara concediului de maternitate, iar acum povestesc despre experiența de integrare în Irlanda din prisma unei familii cu copil de 2 ani. Pentru că da, e diferită decât a unei persoane singure ori chiar și a unui cuplu.

De ce „Mama în .IE”? Acest joc polisemantic îmi descrie identitatea aflată într-o strânsă relație cu prezentul meu. Cuvântul „ie” din sintagmă face referire și la bluza noastră românească, și la valorile noastre pe care le voi promova oricât de mult pot, iar „.ie”, tehnic vorbind, scris cu punct în față este codul internațional și domenul de internet de nivel superior (TLD) pentru Irlanda.

În plus, dedic blogul meu mamelor imigrante și nu doar din Irlanda, ci din toată lumea. Mame care au curajul să povestească cum este să îți construiești o viață într-o altă țară, cum e să depui efort ca fiii și fiicele tale să-ți iubească și respecte țara din care tu ai plecat tot pentru ei, cum e să-ți faci prieteni, dar și cum e să plângi ca să-ți reîncarci bateriile. Pentru că pe Facebook și alte rețele sociale totul pare atât de perfect, încât nu observăm când cineva se retrage pentru că nu mai suportă atâta perfecțiune-n lumea internauților, alegând să sufere în tăcere. Sunt pro promovării exemplelor de reușite printre imigranți, dar nu aș vrea să uităm de realitatea dură prin care majoritatea trec. De la depresii cauzate de job-uri care să nu ne placă, instabilitate financiară, vreme posomorâtă, oboseală și altele până la dorul de părinți. Cel din urmă doare cel mai tare.

Sunt MAMĂ.com: Ce sfat ai da mamelor/familiilor care vor să plece în altă țară, însă nu au suficient curaj?

Să se gândească bine și să-și argumenteze dorința, informându-se. A pleca într-o altă țară implică foarte multă voință și răbdare. Cred că se subînțelege răspunsul meu.

Sunt MAMĂ.com: Ce face acum Natalia Luncaș-Ionel? Revine în Moldova?

Natalia și familia ei descoperă Irlanda – insula de smarald. Am și câteva proiecte în minte pentru această țară și asta înseamnă că vom mai sta pe aici. Acasă am putea reveni oricând, însă timpul de cutreierat lumea e acum. Vă invit și pe voi, cei care doresc să respire aer de mare, miros de iarbă crudă și să alerge prin ploaie.

Interviul integral din 5 iulie 2017 poate fi citit aici:

Bloggerița Natalia Luncaș-Ionel: „Dedic blogul meu mamelor imigrante și nu doar din Irlanda, ci din toată lumea”

***

Vă aștept și pe pagina de Facebook a blogului: Mama în .IE unde avem deja creată o comunitate frumoasă a mamelor din diasporă:

Facebook: Mama în .IE

Mama in Ie - Blog al Nataliei Luncaș-Ionel

3 gânduri despre „Interviu pentru Sunt Mamă.com: De ce „Mamă în .IE”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.