Duminici călătoare: impresii și … buget pentru Castelul Ardgillan

Tocmai că avem timp berechet, nu ne grăbim să bifăm toate obiectivele turistice din Dublin în timp record. Mai ales că ne-am propus să stăm mai mulți ani prin Irlanda.

În plus, acest ritm liniștit de călătorie ne permite să petrecem ore în șir în grădina unui castel, să tragem aer marin adânc în piept și să ne golim mintea de stres, lăsând vântul să ne curețe gândurile. De data aceasta, ne-am reîncărcat bateriile la castelul Ardgilan. Ce mi-a plăcut și ce nu, dar și cât ne-a costat o duminică petrecută la castel povestesc acușica.

Acum când scriu aceste rânduri pe blog, afară plouă liniștit. Am deschis larg geamul să intre aer în casă. Ador ploaia și mirosul ei.

În schimb duminică, atunci când am fost la castel erau vreo 22 de grade, soarele-n vârful cerului și iarbă perfectă pentru rostogoliri și fotbal.

Am parcat mașina, ne-am luat pătura, ghiozdanul și am pornit spre castel. Mai întâi o pădurice am traversat, apoi o toloacă verde, apoi o grădină cu trandafiri și ne-am oprit pe cea mai frumoasă peluză văzută de mine, între castel și Marea Irlandeză. Uitându-ne în zare, marea era atât de înaltă de zici că acuș ne va cădea din cer. Dar nu, cerul nu i-ar fi permis că era prea senin.

În castel nu am intrat pentru că mi-am promis că vom mai reveni. Și pentru un simplu refugiu, dar și pentru a mai descoperi câte ceva din identitatea culturală a Irlandei, castelul Ardgillan fiind un bun exemplu.

Cât am reușit acum să aflu e că acest castel, de fapt, niciodată nu a avut funcționalitatea unui castel, ci doar ca reședința familiei Taylor, cei care l-au și construit în secolul XVI. Asta a însemnat că nu a fost implicat în bătălii ori nu a fost asediat vreodată. În prezent, castelul aparține Consiliului Local Dublin și e transformat în muzeu. Neapărat mai mergem într-un alt weekend. Pe lângă interiorul castelului, sunt curioasă de fantomele familiei Taylor despre care care am citit că mai bântuie și azi grădinile Ardgillan. Deși noi nu am văzut niciuna 🙂

3

1.jpg

Cât ne-a costat o zi petrecută la castel? 14 euro.

7 – benzină (e la 30 km distanță de casa noastră); 3– o cafea; 4– un sandwich (aveam mâncare luată de acasă, dar sandwich Ciabatta încă nu mâncasem și arăta prea delicios).

În rest, parcarea la castel – 0 euro, intrare în castel – 0 euro. Mai au și parc de joacă pentru copii, tot cu acces gratuit.

Ce nu mi-a plăcut? Cafeaua nu era fierbinte 🙂

ardgillancastle.ie.jpg
Curtea de joacă. Sursa: ardgillancastle.ie

Irlanda e o țară scumpă sau nu? Depinde din ce punct de vedere vorbești. Cel puțin eu mă bucur că, locuind în Dublin, ne putem bucura de multe activități cu prețuri foarte accesibile sau chiar gratuite. Și acum nu vorbesc doar despre vizite la castel, ci și lecții de muzică ori dans irlandez la care merge Bogdan, teatru în aer liber pe malul râului Liffey și oho câte încă. Poate voi mai povesti pe blog, convingându-vă astfel să vizitați Irlanda măcar și pentru o săptămână.

jhgh.jpg
Marii descoperitori ai Irlandei: familiile Ionel și Dragulean

Am vizitat Castelul Ardgillan la sugestia prietenilor noștri Aurelia și Andrei Dragulean. Sunt mai plăcute călătoriile când ești înconjurat de oameni faini. Duminica viitoare vom avea o altă destinație. Cine ni se alătură?

Dacă vă gândiți să vizitați curând Irlanda și sunteți curioși ce ați mai putea vedea frumos, dar și cât ar putea să coste, urmăriți-mă și pe pagina de Facebook a acestui blog: MAMA în .IE. Click aici.

 

2 gânduri despre „Duminici călătoare: impresii și … buget pentru Castelul Ardgillan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.