„Într-o zi, mama mi-a spus un secret” – „Povestea lui Cosmin” a fost citită în PREMIERĂ de Bogdan, în Irlanda

Bogdan reciteste Povestea lui Cosmin
Bogdan, absorbit de „Povestea lui Cosmin”

Bogdan a fost fermecat de desenele din carte: expresivitatea ochilor personajului, culorile vii și … înghețata apetisantă de culoare roșie. Nu în zadar Anastasia Popescu spune că această carte are 2 părinți: și ea, autoarea poveștii, dar și Aliona Bereghici – ilustratoarea cărții.

povestea lui cosmin
„Povestea lui Cosmin” de Anastasia Popescu

În biblioteca fiului meu mai apare o carte – povestea unui copil născut dintr-o dragoste la fel de mare ca și el. Deși încă nu avem cartea tipărită la editură, ne-am bucurat de „Povestea lui Cosmin” citită inițial electronic, apoi imprimată pe foi A4. Fără să-i povestesc dinainte despre ce urmează a fi cartea, Bogdan a răsfoit-o mai întâi cu atenție, întrebându-mă la fiecare milimetru de pe foaie: „ce e asta, mami?”.

Cititorii blogului meu, precum și susținătorii campaniei „Sunt părinte conștient” știu că am o mare admirație față de Anastasia Popescu, o mamă cu o energie de invidiat. În vara anului trecut, Anastasia și-a povestit experiența de mamă conștientă la unul din evenimentele noastre din Nisporeni. Spunea atunci că rolul de mamă a învățat-o să-și depășească limitele, propriile frici și să se renască. Venirea lui Cosmin și noile provocări din viața ei au inspirat-o să pornească și „Mămica Alăptează”, inițiativă care azi se bucură de un mare succes în rândul a mii de mame din Moldova.

nataliaionel SUNT PARINTE CONSTIENT.jpg
Echipa „Sunt părinte conștient” cu Anastasia Popescu și Adriana Boroș (Nisporeni, 2016. Foto: Alina Josan)

Citește și: Adriana Boroș: „Ascultăm atât de mult societatea, încât uităm să ne auzim pe noi înșine”

Tot Cosmin a inspirat-o și să scrie. Nu că înainte nu ar mai fi făcut asta, dovadă fiind prima sa carte editată în 2012: „Eu încă mă caut”. Diferența e că acum scrie din dragoste, fericire, renunțând la durerea și tristețea bacoviană. Am aflat asta dintr-un mini-interviu:

Eu: „Eu încă mă caut” și „Povestea lui Cosmin”. Te-ai găsit?

Anastasia Popescu: Tind să cred că noi ne căutăm toată viața noastră pentru că ne schimbăm în continuu și atunci de fiecare dată ne întrebăm „Cine sunt eu acum?”. Dar Cosmin și „Povestea lui Cosmin” m-a adus mai aproape de mine, asta e cert.

Anastasia si Cosmin nataliaionel
Anastasia și Cosmin (Foto: Irina Spinei)

Eu: „Povestea lui Cosmin” e despre Cosmin sau, mai degrabă, despre tine?

Anastasia Popescu: „Povestea lui Cosmin” e chiar povestea lui. Cărțulia asta povestește despre cum a apărut el pe lume, despre marile lui descoperiri și aventuri. Îmi doresc din suflet ca această poveste să-i amintească lui Cosmin că el e cea mai importantă persoană în viața lui și că scopul vieții este să se găsească pe sine. Aș vrea să o poată deschide și așa să-și amintească de aceste lucruri chiar și atunci când eu nu voi mai fi.

Eu: Scrisul este vindecător? Dacă da, ce anume vindecă?

Anastasia Popescu: Eu am revenit la scris după ce m-am vindecat. Apariția lui Cosmin a rupt cojița de pe rănile vechi, m-a întors în copilărie și pentru asta îi sunt extrem de recunoscătoare copilului meu. Povestea asta a fost marea mea provocare în ale scrisului. Până acum am scris doar din durere și revoltă, acum mi-am dorit să învăț a scrie din dragoste și fericire și tind să cred că mi-a reușit. „Povestea lui Cosmin” m-a rupt din lumea oamenilor mari și m-a dus înapoi în magicul univers al copilului din mine. Acum tot mai mult înțeleg cât de plictisitoare și falsă e lumea celor mari și cât de minunată e cea a copiilor.

Citește și: Anastasia Popescu: Campania „Sunt părinte conștient” e necesară ca aerul

Insist să citim împreună!

Prin povești oferim copiilor noștri hrana emoțională necesară pentru a crește armonios din toate punctele de vedere. Lectura le dezvoltă imaginația, creativitatea, vocabularul și capacitatea cognitivă. Voi insista încă mult timp de-acu încolo asupra prezenței cărților în viața copiilor, în detrimentul tehnologiilor. Alese pe potrivă, bineînțeles.

„Povestea lui Cosmin” ar fi pentru copiii de vârsta 0-5 ani, deși nu cred că ar putea exista o limită aici. Nu sunt personaje negative, nu sunt promovate stereotipuri și fiecare frântură de text este însoțită de imagini atractive pentru micii cititori. Textul este scris cu litere majuscule, facilitând astfel lectura celor care abia învață alfabetul.

Pe 19 mai Anastasia va lansa „Povestea lui Cosmin”, o carte pe care o recomand cu multă căldură. Noi, eu și Bogdan, vom fi prezenți la frumosul eveniment din Chișinău (str. 31 august 1989 nr. 115, ora 16:00) și mi-ar plăcea să ne revedem mai mulți cu această ocazie.

Transmite această informație și unui alt copil curios 🙂

„Zbor ușor!”, cum zice Cosmin 🙂

blog-de-concediu

2 gânduri despre „„Într-o zi, mama mi-a spus un secret” – „Povestea lui Cosmin” a fost citită în PREMIERĂ de Bogdan, în Irlanda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.