Ce se întâmplă când „Vocile Curajului” ajung și-n Irlanda?

Este cea mai melodioasă formă de protest a prezentului, internațional pe de o parte și de unitate a românilor basarabeni plecați în lumea mare, pe de altă parte. Turneul „Vocile Curajului” pare să crească, să ia amploare și să adune miile de voturi falsificate, pierdute pe 30 octombrie 2016. Mobilizarea moldovenilor noștri în perioada electorală a sensibilizat și a demonstrat că noi putem fi uniți, în pofida tuturor vorbelor urâte despre noi pe care tot noi le inventăm (pronume folosit intenționat atât de des).

Recapitulând succint, autorii acestui concept sunt Nata Albot și colegii săi de la „Koolture Tricolor”, o comunitate de moldoveni stabiliți în Canada. Presupun că ei nici nu s-au așteptat la o continuitate atât de frumoasă. Au dat tonul pe 19 februarie, organizând primul concert din cadrul acestui turneu la Montreal cu mai mult de 300 de spectatori.

Imagini video de la Montreal aici:

Citește și: Nata Albot: „Eu vreau să cunosc și mamele, dar și tații din Nisporeni”

Nata Albot: „Acest concert are la bază o intenție foarte clară de manifest social. Pasha Parfeni și Cătălin Josan sunt „Vocile Curajului” pe care le invităm în diasporă ca să ne încarce bateriile cu entuziasm, cu libertate. Ei sunt 2 artiști care au fost foarte activi social. Ei au avut grijă să-și facă publică poziția lor, să manifeste, să meargă la proteste, să cânte melodii patriotice și, probabil, ei au mult de suferit din cauza asta în materie de comenzi, invitații la concerte. Ca de exemplu, spectacolul „Potcoava de aur” la care ei au fost sabotați.”

Andrei Bolocan, co-organizator, despre Cătălin Josan și Pasha Parfeni: „Sunt oameni care au arătat că au voce nu doar cu ajutorul unui microfon și a unui „usiliteli” (trad. rus.: „amplificator”), dar că au voce și spirit civic acolo unde artiștii nu prea se manifestă, așa cum marea majoritate.”

16864179_587892688069171_8313612131558420426_n
Echipa Koolture Tricolor și „Vocile Curajului”, Montreal, Canada

După Montreal, cei doi flăcăi cântăreți au ajuns în New York, Chicago, Seattle, Sacramento și chiar aseară au cântat pe o scenă din Milano. Urmăresc cu multă curiozitate comentariile cunoscuților mei care anunță că au fost sau că vor merge la concertul „Vocile Curajului”. Observ că se adună lumea bună, îmbrăcată în ii, despre care știu sigur că solidaritate, spirit civic și corectitudine sunt cuvintele care-i descriu perfect. (Doinița din New York și Lenuța din Milano, și despre voi vorbesc.)

17155304_1413479965379488_155216372879166111_n
Elena Guțanu și prietenii săi, în drum spre concertul din Milano (11 martie 2017)

Păi și ce se întâmplă când „Vocile Curajului” ajung și-n Dublin?

„Când te uiți pe Facebook, Moldova nu pare deloc o țară săracă”, spunea cineva cuiva, ca mai apoi să se teamă de propria-i remarcă. Și e firesc să se teamă. În lumea virtuală totul e bine, apar doar cei mulțumiți de propria-i viață. Doar nu te aștepți ca Petrică, băiatul abuzat sexual de propriul tată să posteze fotografii cu „familia sa fericită”. S-a creat o prăpastie mult prea mare între realitatea online și cea offline. Și da, chiar trebuie curaj să o înfrunți pe a doua. Turneul „Vocile Curajului” nu înseamnă doar bucuria unor melodii, ci reamintirea și înfruntarea realității dure de ACASĂ. Noi, diaspora, cei plecați de acolo, suntem datori să o îmbunătățim. Și nu voi exagera deloc dacă voi insista că un bilet cumpărat pentru concertul „Vocile Curajului” înseamnă solidaritate cu cei rămași în Moldova.

Citește și: Recunoștința unui fiu: „Fericită. Aș vrea mereu s-o știu pe MAMA fericită” //Andrei Drăgulean

În Irlanda, Dublin, Pasha Parfeni și Cătălin Josan vor cânta pe 26 martie.

De organizarea concertului de aici s-a apucat Irina Galbura, o femeie curajoasă, frumoasă, sexy și FitMami. Ea publică pe Facebook de câteva ori pe zi informații despre cum biletele pot fi livrate la domiciliu, cum ne putem alege locurile în sală, dar și cum să slăbim ca să fim sexy pentru marele eveniment 🙂

Click pentru a accesa pagina de Facebook a concertului din Dublin: Vocile Curajului la Dublin

cover

Tu ai curaj? Vino să-ți auzim vocea!

Sursă imagini: Facebook.com

Advertisements

One thought on “Ce se întâmplă când „Vocile Curajului” ajung și-n Irlanda?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.