Să ne jucăm cu copiii și nu cu Like-ul. Timpul zboară cât zici TIK-TAK

Tam-nisam, Bogdan și-a întrerupt jocul și vine într-o fugă la mine să mă sărute: pe nas, obraji, ochi, barbă și urechi. Apoi îmi aruncă un zâmbet șmecher și se întoarce la „jucării”. Scotea paste fusilli din pungă, le aranja frumos într-o cutie de plastic, pe care mai apoi să o încarce cu mare atenție pe camion ca să mi le aducă mie să le pun în cratiță. Ce mai! Multă muncă!

Dar câtă imaginație, de fapt 🙂

Dragi prieteni, ajutor!

Și mă adresez nu doar celor care au copii, dar și celor care au imaginația bogată.

Ce activități interactive/sociale/educative/tra-la-la mai sugerați pentru un flăcău de aproape 2 ani?

img_5902

Numai NU telefonul, tableta, televizorul, laptopul …. Nu, mulțumesc. Despre efectele negative ale gadget-urilor asupra copiilor nu doar am citit pe internet, ci și am văzut pe exemple vii, la copiii de diferite vârste ale cunoscuților mei: impact negativ asupra vederii, întârzierea vorbirii, iritabilitate, fobia somnului, coșmaruri, regim sedendar care afectează mușchii, oasele și articulațiile …

Citește și: Satisfacția mamelor de a … spăla chiloții copilului (pufoși)

Recunosc, din păcate, că mi-e foarte greu să îl țin departe pe Bogdan de gadget-urile prezentului. Mai ales că suntem în relație de rudenie deja cu Skype-ul, grație căruia ne revedem părinții, frații, prietenii. Totodată, observ și cât de diferit e Bogdan atunci când face orice altceva decât statul în fața unui ecran. Împreună gătim, dansăm, spălăm, sărim, citim, scriem … Iar el este mai dansator, mai inventiv, mai vesel, mai vorbăreț. Cu cât mai mult interacționez eu cu el și nu un ecran vorbitor, cu atât mai mult Bogdan vrea să-mi răspundă, caută cuvinte în căpușorul său plin de șmecherii, este mai sociabil chiar cu cei din jur. Și mă conving de o mie de ori că timpul petrecut afară și nu cu YouTube-ul, de pildă  îi este atât de benefic.

Așadar, tocmai aici apelez la sugestiile voastre. Hai să facem schimb de experiențe și să povestim ce jocuri/cărți/activități interesante cunoaștem.

  • În topul activităților preferate de Bogdan sunt cărțile. De orice fel. Ziua mea începe și se încheie cu „ceci, mami” (trad.: citește, mami”), Bogdan fiind foarte atașat de cărți. Recent am început să îi citim și în alte limbi decât româna și el se amuză pe seama unor cuvinte. Îmi place, însă când le repetă prin casă.
  • Cu mare drag recomand și Planeta Mami, blogul Nataliei Madan, o mamă frumoasă care reinventează formula apei atunci când e vorba de timpul de calitate petrecut cu copiii. De la ea împrumut multe idei de activități și educative, dar și distractive pentru Bogdan.
planeta-mami
Vezi http://www.planetamami.com
  • O altă experiență frumoasă este Tik Tak, cartea senzorială creată de echipa Doinei Cernavca. Am cumpărat-o în octombrie, iar în noiembrie Bogdan deja știa figurile geometrice, cifrele, recunoaște câteva litere și culori și totul doar jucându-ne cu această cărțulie magică.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cartea Tik-Tak este sigură, nu se rupe, se spală, interactivă și cu multe surprize pentru copii. Este creată din fetru gros, la mașina de cusut, plus clei special pentru unele elemente.

IMPORTANT! Pe lângă distracția asigurată copilului, cumpărând cartea Tik Tak donezi pentru copiii din Moldova diagnosticați cu autism. Detalii poate oferi chiar Doina Cernavca

Citește și: Adriana BOROȘ: Ascultăm atât de mult societatea, încât uităm să ne auzim pe noi înșine

_______________________________________

Astea-s doar primele 3 sugestii care mi-am propus să le împărtășesc azi. Inspirația să scriu despre ele pe blog mi-a venit după o discuție cu o altă mamă care luptă din greu cu dependența de telefon a băiatului său de 5 ani.

Aștept să povestiți și voi cu ce vă ocupați copiii și cum reușiți să limitați utilizarea tehnologiilor.

Să ne jucăm sănătos cu copiii noștri. Să le povestim cine suntem noi, lumea din jurul lor și nu ce este un I-pad. Că timpul zboară cât zici … Tik-Tak 🙂

Sunt părinte conștient.

Blog de concediu: pentru a fi citit și criticat de Bogdan

blog de concediu.jpg

Un gând despre „Să ne jucăm cu copiii și nu cu Like-ul. Timpul zboară cât zici TIK-TAK

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.