Aurelia Chiriac, filolog: „… dar voi sunteți gata să renunțați la televizor?”

 • Logo Sunt parinte constient cu text Să îmi ajut fetița la făcut temele sau nu?
 • Să îl duc pe băiatul meu la lecții suplimentare de matematică?
 • Băiatul meu nu suportă gălăgia și nu se poate concentra la școală. Cum îl pot ajuta?
 • Să-mi las fetița de 7 ani să vină singură acasă de la școală?

 

img_4303
Aurelia Chiriac și echipa „Sunt părinte conștient”

La toate aceste întrebări, dar și altele Aurelia Chiriac a avut răspuns, iar părinții au apreciat că filologul nu a folosit doar surse teoretice pentru a explica, ci a venit cu sfaturi practice, preluate chiar din experiența ei de viață.

Întâlnirea cu Aurelia Chiriac, filolog și psiholog din Chișinău, mamă a 3 băieți de 18, 14 și 3 ani a avut loc la Nisporeni, în cadrul PRIMULUI atelier din campania „Sunt părinte conștient”.

Despre campanie aici: De ce „Sunt părinte conștient”

Citește și: Are 3 băieți de 18, 14 și 3 ani. Veniți să o cunoașteți pe filologul și psihologul Aurelia Chiriac

„Eu am renunțat la televizor în casă pentru că vreau ca băieții mei să vorbească cu mine și nu cu o cutie electronică”, povestea Aurelia Chiriac celor 20 de părinți adunați în jurul ei. Deși acest tip de atelier este o premieră în activitatea sa, ea fiind obișnuită să scrie și să rămână în culise, părinții conștienți din Nisporeni au aplaudat-o și i-au cerut datele de contact ca să mai poată cere sfaturi și pe parcurs.

Dragostea inteligentă – educația cu iubire

Sfaturi de la Aurelia Chiriac:

De la 3 la 6 ani

 • Atribuiți elaborarea regulilor jocului unui personaj, nu adultului (nu „Fă așa pentru că-ți spun eu”, ci „cum închide prințul ușa?”, „ce face prințesa de dimineață ca să fie drăguță?”)
 • Pregătiți-l pe copil de școală, ținând cont de trăsăturile lui psihologice;
 • Găsiți timp să vă jucați cu el, renunțați la unele lucruri inutile pe care le faceți.

De la 6 la 11 ani

 • Nu-l întrebați ce notă a luat, dar ce a făcut frumos la ore; lăudați-l pentru ceea ce face.”
 • Când vorbiți cu profesorul, nu-l întrebați de note, ci de comportamentul copilului, oferindu-i și informații pozitive despre el.

De la 11 la 18 ani

 • Pregătiți-l pentru perioada maturității sexuale, dându-i informația utilă și explicând ca pe un moment frumos și important;
 • Nu absolutizați importanța școlii;
 • Arătați-i cum se discută democratic, vorbind pe rând și lăsându-l pe celălalt să termine de are de spus, arătându-i considerație și respect.

img_4327

Aurelia Chiriac a venit la Nisporeni cu un teanc de cărți pe care le-a recomandat părinților conștienți. „Curajul de a educa” de Fernando Savater, de pildă a provocat și discuții în sala mare a centrului „Renașterea”. Deși au fost alocate 3 ore, inițial, pentru acest atelier, într-un final programul a fost extins la 5 (!) ore, la cererea participanților.

„Și parcă tot aș vrea să mai discutăm.”; „Hai să facem liniște ca să reușească să ne povestească totul.”; „Eu am atâtea întrebări că nu știu dacă ne ajunge timp până diseară.”, spuneau mamele din sală.

 „Sunt doi cei mai importanți factori care influențează reușita școlară: bunicii și sărbătoarea din familie”, zicea filologul Aurelia Chiriac. „Sunt extrem de importante valorile care se promovează în familie. S-a constatat că 50% din elevii care învață bine și foarte bine trăiesc în aceeași casă cu bunii sau sunt înconjurați de mai multe rude în vârstă. Privind sărbătoarea în familie – tradițiile, diferite obiceiuri contribuie la organizarea timpului copilului, dar și la implicarea acestuia în societate”, mai povestea Aurelia Chiriac.

Fiecare participant a primit și câte un set de pliante cu informații de la Aurelia Chiriac. În cazul în care va mai exista cerere, vom repeta atelierul.

Următoarea activitate de acest gen va fi organizată de Cristina Andronache, co-fondatoarea campaniei „Sunt părinte conștient”. Este preconizată pentru luna noiembrie și urmează să vă anunțăm pe pagina de Facebook cine va fi invitatul special.

IMG_4309.JPG

blog de concediu

Un gând despre „Aurelia Chiriac, filolog: „… dar voi sunteți gata să renunțați la televizor?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.