Un nou proiect pentru Nisporeni: „Sunt părinte conștient”

Ieși din Chișinău. Ajută-ți țara.

Unicef -  Violenta verbala raneste
Sursa: UNICEF România

URĂSC argumentele de genul „Lasă că și eu am crescut așa și văd că sunt bine.”; „Am mâncat și eu ciocolată la un an și văd că-s viu.”; „Și eu am am primit câte o palmă uneori, dar asta chiar m-a ajutat să fiu mai organizat.”

Serios? Îi întreb acum pe cei care vin cu astfel de explicații: voi chiar sunteți mulțumiți de cum arătați, trăiți, gândiți, comunicați azi, când sunteți adulți?

Eu vreau pentru copilul meu tot ce e mai bun. Chiar dacă de multe ori răbdarea pare să-mi crape sau panica pune stăpânire pe gândirea lucidă, eu tind să devin un părinte mai bun. Nu știu cum să procedez într-o anumită situație? Citesc, răscolesc internetul, bat la ușile mai multor doctori, ascult experiențele altor mame, pentru că știu că orice alegere o fac azi se va răsfrânge asupra zilei de mâine a copilului meu.

Citește și: Până a avea copii, te-ai gândit cât de violentă e „Capra cu trei iezi”?

Recunosc, a fi părinte e mai greu decât mi-am imaginat. Nu, nu e vorba doar de schimbat scutecul ori de ales cea mai bună mâncare. „A crește un copil știe oricine. Adică îi dai să mânânce, îi dai haine, îi cumperi o jucărie și el crește. Oricum crește. A educa un copil, în schimb, necesită cu totul alte abilități pentru că în această situație te gândești la termen lung, nu doar la ziua de mâine. Adică înveți să acționezi, să gândești situațiile și să le planifici. Nu mai reacționezi doar așa cum îți vine”, spunea la un seminar dedicat părinților din Chișinău Urania Cremene, expert român în parenting.

Citește și: De ce NU sunt de acord cu Urania Cremene

Și un părinte știe că nu există copii străini. Și un părinte conștient știe că dacă este informat, atunci și copilul îi este fericit.

Cred cu tărie că seminariile/conferințele/atelierele de discuție cu specialiști/experți/persoane cu experiențe deosebite sunt extrem de necesare tuturor celor care chiar doresc să-și crească și educe copilul în armonie. Nu este neapărat să fii cu toți de acord. Nu este neapărat să urmezi cu exactitate pașii care ți-i recomandă așa-zisul „expert în parenting”, dar măcar știi că există și o altă perspectivă, un alt unghi de abordare în relația ta părinte-copil.

Chișinăul e plin cu astfel de întâlniri. Chiar săptămâna viitoare va avea loc un seminar foarte interesant despre „Comunicarea eficientă în relația părinte-copil”, cu psihologul Adriana Boroș. Iar acesta este doar un exemplu.

Citește și: Lecții de mamă pentru mame // cu Nata Albot

Din păcate, în celelalte orașe și satele Moldovei ajung mai puțin așa evenimente. Cei interesați ar participa cu mare drag la așa ceva, dar distanța și posibilitățile financiare sunt cele mai mari impedimente. Tocmai din acest motiv am fost determinată să pornesc un proiect național dedicat părinților, buneilor, cadrelor didactice și oricine este interesat de educația fericită a copiilor.

Așadar, urați-ne succes că noi pornim campania de comunicare „Sunt părinte conștient”.

„Noi” înseamnă eu, Natalia Luncaș-Ionel și buna mea prietenă, Cristina Andronache.

Campania de comunicare „Sunt părinte conștient”

Prima ediție, să fie de încercare, va porni din Nisporeni, orașul nostru natal. Campania va dura o lună, timp în care părinții din întregul raion Nisporeni vor avea posibilitatea să meargă la întâlniri cu doctori, psihologi și alți părinți cu experiențe deosebite de la care cu siguranță avem ce învăța. Spun că e „campanie de comunicare” pentru că nimeni nu va veni cu cărți de teorie, nimeni nu se va apuca de bătut informații în cuie, ci toți speakerii invitați în cadrul campaniei noastre vor comunica cu părinții, își vor împărtăși propriile opinii. Dacă va fi de succes, visul meu e să ajungem cu campania noastră în toată țara. Ori măcar să împrumute cineva ideea și să organizeze ceva asemănător în raionul lor.

Primul eveniment dedicat părinților din Nisporeni va fi pe 17 iulie. Avem deja și un invitat surpriză care a acceptat să vină GRATUIT.

Vom publica toate detaliile pe blogurile noastre:

Natalia Luncaș-Ionel: www.nataliaionel.com

 și Cristina Andronache: www.ganduricalatoare.blogspot.md

Dar și pe Facebook.

Duminică, 19 iunie, ora 12:00 vom publica numele primul invitat. Stați aproape 😉

_____________________

Pentru orice întrebare/sugestie sau propunere de colaborare îmi puteți scrie pe mail: natalialuncas@gmail.com

4 gânduri despre „Un nou proiect pentru Nisporeni: „Sunt părinte conștient”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.