15 povești pentru copiii de până la 3 ani recomandate de filologul Aurelia Chiriac

De ce au nevoie copiii de povești citite de părinți?

Ca și adult, pare ușor să găsești răspunsurile corecte la toate nedumeririle ori să spui ce este bine sau rău. Pe lângă dezvoltarea imaginației, empatiei, vocabularului, prin citirea zilnică a poveștilor evoluează treptat și spiritul critic al copilului. El este încurajat să găsească de unul singur concluziile, morala și, ulterior să depășească dificultățile vieții.

sandu 1
Sandu, cel mai mare fiu al Aureliei Chiriac. Fotografie din 2001

Scriam săptămâna trecută că eu aleg minuțios poveștile pe care le citesc fiului meu de un an și 3 luni. Până a avea copii, niciodată nu m-am gândit la cât de violentă e „Capra cu trei iezi”, de pildă și nu, nu vreau ca Bogdan să audă că iezilor le-a fost tăiat capul și sângele împrăștiat.

Povestea trebuie să aibă vârstă. Oricât de bine ai povesti-o, explica-o, ea este interpretată prin prisma experienței copilului de o anumită vârstă.

Așadar, vă invit să citiți părerea unui filolog privind poveștile, vârsta potrivită și impactul acestora. Articolul precedent a stârnit mari discuții și mi-am zis că neapărat trebuie să apelez la specialiști. Aurelia Chiriac este filolog, mamă a 3 copii de 18, 14 și 3 ani. Pe lângă faptul că a citit foarte, dar foarte multe cărți, ea are și o memorie incontestabilă că ține minte atât de multe detalii minore, dar semnificative. Aflați biografia Aureliei la sfârșitul articolului.

 Articolul este semnat de Aurelia Chiriac și face parte din rubrica „cuVÂNTUL tău”. Citește aici mai multe detalii despre ce înseamnă asta.

aurelia chiriac Aurelia Chiriac, filolog, mamă a 3 băieți:

„Violența învățată din povești – e un adevăr, oare? Pot avea poveștile un așa impact asupra copiilor?

Bune întrebări. Și din câte am văzut în dezbaterile și comentariile la articolul Nataliei postat săptămâna trecută cineva susține această afirmație, cineva nu. Cine are dreptate?

Mi-am pus și eu întrebarea la vremea mea. Nu știam atunci răspunsul și m-am lăsat ghidată de intuiția de mamă, experiența de viață și profesională. Zic eu că nu am greșit.

În subconștient aveam sădite semințe de cel mai bun educator din lume – bunica mea. Îmi aduc aminte de ea de ori câte ori aud cuvântul POVESTE. Ea a fost pentru mine o lume de basm în care evadam de fiece dată când ne întâlneam. Salutul tradițional când veneam la ea în ospeție era „Bunicuțo, îmi spui o poveste?”. Ea zâmbea blajin, mă așeza pe genunchii ei (care deseori o dureau, de aia mergea în două cârje) și începea să toarcă firul poveștii, mângâindu-mă pe creștet.

Citește și: Până a avea copii, te-ai gândit la cât de violentă e „Capra cu trei iezi”?

discutii povesti fb

Îmi povestea mereu, chiar dacă era ocupată cu ceva sau cu cineva. Nu m-a refuzat niciodată. Asta mă impresioneaza și acum, când ea nu mai este, îmi alungă lenea când găsesc scuze dacă nu reușesc să-i spun copilului meu o poveste sau să-i citesc ceva. Datorită ei am învățat să aleg povestea potrivită. Ah! Îmi este dor de poveștile bunicii.

Era foarte înțeleaptă și alegea cu grijă ce poveste îmi va spune intr-o situație sau alta, la o vârstă sau alta.

Vezi ce a mai povestit Aurelia Chiriac despre bunica ei pentru emisiunea „Acasă Devreme”: www.jurnaltv.md/Bunicii în viața și educația copiilor

 Și azi îmi amintesc poveștile spuse pe la 3 anișori ai mei. Erau compilații, povești populare prelucrate sau născocite de ea. Era mereu atentă la întrebările mele, o mulțime de DE CE-uri și născocea pe loc tot felul de povești despre gâze, flori, păsări, animale, cer și stele ca răspunsuri la curiozitățile mele. Țin minte că atunci când m-am speriat de propria mea umbră, ea m-a scos seara pe prag, mi-a arătat umbra mea, a ei, a mâinilor ei, a făcut tot felul de figuri hazlii pe peretele casei și mi-a spus o poveste despre umbre. M-a înveselit într-atît încât am uitat de frică!

 Asta m-a determinat ca mai târziu să citesc mult, foarte mult și cu plăcere!

 Răspunsul la întrebările  de la începutul articolului e foarte simplu!

Cunoașteți-vă la perfecție copilul și luați în considerație vârsta lui, caracterul, cerințele de moment, chiar și dispoziția atunci când alegeți o poveste.

 Și „Capra cu trei iezi” i-o veți citi, dar mai târziu, când va trece de perioada fricilor, când va avea formate niște concepții pe care le va stăpâni bine, când va veni momentul să-i vorbiți și despre niște realități ale vieții.

sandu 3
Sandu, cel mai mare fiu al Aureliei Chiriac. Fotografie din 2001

Deocamdată, cât sunt doar niște puști de 2-3 anișori, ati putea să născociți pe loc, după situație o povestioară sau chiar poveste interesantă pentru a-l captiva pe copil, a-i transmite și o informație nouă despre ceva într-un mod distractiv sau a-i vorbi subtil despre o regulă de comportament sau o morală.

 Și când vă roagă să-i citiți o poveste, ați putea să alegeți una din poveștile pe care vi le prezint mai jos, ascultate de zeci de ori de cel mai mic fecior al meu.

 1. Ridichea
 2. Gogoașa
 3. Foișorul
 4. Degețica
 5. Trei urși
 6. Clopoțelul fermecat

  sandu 2
  Sandu, fiul ce mai mare al Aureliei. Fotografie din 2001
 7.  Căsuța iepurașului
 8. Gulerașul cenușiu
 9. Cocoșelul și bobul de grâu
 10. Punguța cu doi bani
 11. Cel mai puternic (poveste franceză)
 12. Mașa și ursul (poveste din folclorul rus)
 13. Motanul încălțat
 14. Rățușca cea urâtă
 15. Ursul pacalit de vulpe sau versiunea Vulpea cea șireată și lupul cel sur

Sunt ușor de înțeles, distractive, educative! Unele conțin repetări de sunete, cuvinte, fraze, conferindu-i textului ritm și melodicitate. Astfel copilul repetă cu plăcere și memorizează mult mai  ușor.

Citește și: Până a avea copii, te-ai gândit la cât de violentă e „Capra cu trei iezi?”

Totodată, pe măsură ce copilul crește, el poate deja singur să povestească ce a învățat din cartea citită. De la aproximativ 3 ani, apelând la imaginația copilului, putem intra în pielea diferitor personaje, creăm un joc de rol, schimbăm câteva replici cu el, apoi îi solicităm să descrie emoțiile, cum le-a simțit și ce ar vrea să schimbe sau adauge. Dezvoltăm inteligența, gândirea critică și o creștere armonioasă.”

„Dacă vrei să ai copii deștepți, citește-le povești. Dacă vrei să fie și mai deștepți, citește-le și mai multe povești.” (Albert Einstein)

Aurelia Chiriac spune că este filolog mai mult după chemarea sufletului, decât conform profesiei. Unul neconformist.

E88A9245
în dreapta, Aurelia Chiriac (cu microfonul)

A absolvit două facultăți: Limba și Literatura română la USM și Bănci și Burse de valori la IMI Nova. Este într-o continuă pregătire profesională. A trecut pe la câteva cursuri la Prodidactica legate de metodele efective de predare în școală, cursuri de contabilitate, cursuri de eficiență în vânzări și, cele mai recente, cursuri de business online. Este originară din Telenești, acolo unde avea și propria emisiune matinală la radioul din localitate. După prima facultate a fost invitată să predea la Universitatea refugiată din Tiraspol, unde a activat 4 ani în calitate de lector. Este pasionată de muzică (chitară, acordeon) și actorie.

„Primul an de doctorantură a fost întrerupt de nașterea primului copil mult dorit, care a și constituit momentul de cotitură în viața și cariera mea. M-am dedicat totalmente familiei și educației copilului. După 3 ani a apărut pe lume și al doilea copil, Dan, muzicianul familiei. Mezinul Cezar este cireașa de pe tort – a apărut atunci când aveam o vârstă frumoasă și destul de coaptă pentru toate încercările: 40 de ani.”

481842_439421612789038_1799260509_n
Aurelia Chiriac, filolog, mamă

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursa foto: arhiva personală a Aureliei Chiriac

2 gânduri despre „15 povești pentru copiii de până la 3 ani recomandate de filologul Aurelia Chiriac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.