Lecții de mamă pentru mame // cu Nata Albot

Acest articol ar fi trebuit să aibă o altă abordare: despre impactul emoțional și nodul de lacrimi adunat în gât pe parcursul lecției de maternitate a Natei Albot, eveniment petrecut joia trecută în Chișinău. Scrisesem inițial despre cât de reușit a organizat Nata adunarea părinților, viitorilor părinți care investesc în surcica de lemn pentru bătrâneți (apropo de fabula Natei).

Curioasă de fire, cât am stat în sală în rând la fotografiat cu Nata, am tot întrebat femeile de lângă mine ce părere au și toate erau încântate. Olga, o graviduță în 35 de săptămâni îmi spunea că a aflat atâtea lucruri utile și că e foarte bucuroasă că a prins evenimentul înainte să nască. Dovadă că așa-zișii elevi prezenți la lecția de maternitate au savurat fiecare cuvânt de-al Natei este că nici în pauză nu s-a ridicat vreunul să plece și nici după ce s-a terminat evenimentul tot nu se dădeau duși. Mai bine de o oră au stat în jurul Natei să o întrebe ba cum să facă față manifestărilor de caracter ale copilului de 13 luni, ba cum să nască și ea acasă, ba să ceară numărul de telefon al doulei, persoana care a asistat-o pe Nata când aceasta a născut acasă.

eu si Nata Albot

Dar apoi am renunțat. După un weekend prelungit petrecut printre mămici cu copii de la 1 lună și mai mult, mi-am dat seama că abordarea trebuie să fie mult mai profundă, alta.

Nu că aș fi tare informată, dar înainte de a întreprinde orice acțiune ce ține de sănătatea/comportamentul fiului meu, caut să citesc/ascult cât mai multe surse posibile. Sunt aproape 99% sigură că părinții prezenți în sală la evenimentul Natei sunt la fel de informați, responsabili sau chiar și mai mult. Din păcate, în sală au fost aproximativ 100 de persoane, iar Moldova e mult mai „multă”.

Citește și: Mâine precis!

Nu de mamele stresate, ci de copiii chinuiți mi-e milă atunci când văd că ei suferă din cauza necunoașterii, iresponsabilității și fricii (sau leneviei) părinților. Sau cum altfel să-mi explic că o mamă își bombardează fetița de 4 ani cu antibiotice încă de la primul strănut ca „nu cumva să fie o răceală”?! Sau că mama unui copil de nici o lună îi bagă suzeta cu dulceață de nuci ca să … mai tacă? Sau că la doar 8 luni renunță complet la alăptare că „oricum e apă chioară-n țâțe”? Sau că unii tați habar nu au cum să schimbe scutecul? Își mai alungă soția cu tot cu copil din cameră pentru că nu-i suferă plânsul în timp ce el doarme? Sau nu îi hrănesc niciodată că, vezi tu, mititeii, nu au răbdare după o zi în care s-au spetit din greu să … facă bani? Sau că ambii părinți își plesnesc copilul de 16 luni pentru că a scos limba în fața unui bunic?

Și câte alte situații mult mai grave există! …

Dragi părinți, citiți, informați-vă, filtrați sfaturile și creșteți-vă copiii fericiți. Părinți informați înseamnă copii sănătoși. Nu trebuie să fiți de acord cu Nata Albot. Ea este doar una dintre miile și zecile de mii de surse de informare.

Nu e neapărat să naștem cu toții acasă ca Nata și nici să facem scufundări dacă ne este frică de asta, dar iată să educăm copii cu calm și răbdare, să renunțăm la medicamente, în măsura posibilităților, eu chiar cred că este posibil.

Citește și: De ce NU sunt de acord cu Urania Cremene

Bogdan al meu are 15 luni și el niciodată nu a luat niciun fel de antibiotice, pastile ori, Doamne, ferește-ne, injecții. Tratamentul pentru muci este apa sărată și m-am simțit bine când am aflat că și Nata folosește aceeași metodă. Cu prima ocazie îmi cumpăr aloe și kalanchoe să le am în caz de răni (aloe) sau răceli (kalanchoe), așa cum făcea mama mea și așa cum mi-a amintit Nata.

Citește și: Keep calm and Ask MIHAI STRATULAT

Cu cât mai multe informații deținem, cu atât mai ușor le adaptăm familiei și necesităților noastre. Hai să nu ne mai limităm la „așa a spus doctorul și așa trebuie să fac” sau „așa se spune din bătrâni”.

Și știți de ce îmi pare cel mai tare rău? Că acest articol va fi citit tot de acei părinți care se informează, iar la părinții care și-au plesnit copilul de doar 16 luni în fața mea nu prea cred să ajungă.

***

Vă mai recomand cu încredere să urmăriți Clubul Părinților Conștienți și psihologul Adriana Boros, proiectul Mămica Alăptează și să citiți „Departe de trunchi” de Andrew Solomon.

P.S.: O parte din banii colectați la lecția de maternitate a Natei Albot au fost transmiși proiectului Arterapia. Bună idee pentru „Pilula Dulce” sau oricare alt proiect de-al organizației de caritate Love is Kind, nu? 🙂

Iată câți donatori a găsit Nata. O bună idee de împrumutat.

Această prezentare necesită JavaScript.

blog de concediu

4 gânduri despre „Lecții de mamă pentru mame // cu Nata Albot

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.