Dr. Mihai Stratulat: „Un copil într-un spital trebuie să se simtă ca acasă”

Este renumit în întreaga țară datorită tratamentelor non-conformiste recomandate și timpului nelimitat dedicat copiilor. „Lăsați copiii să răcească”, „nu vă temeți de viruși”, „uitați de antibiotice” spune la orice oră de zi sau noapte, indicând inhalații cu apă sărată copiilor, de exemplu și răbdare neapărat mamelor.

Născut într-o familie de medici, Mihai Stratulat spune că de mic a ales în subconștient să facă medicină. Astăzi este medic pediatru neonatolog, președintele Asociației de Medicină Perinatală, asistent universitar, Departamentul Pediatrie, USMF „N. Testemițanu”.

Citește și: Keep calm and Ask MIHAI STRATULAT

De când organizația de caritate LOVE IS KIND a inițiat proiectul „Pilula Dulce” (5 ianuarie), am hotărât să apelez la sfaturile lui „nenea Mihai”, așa cum îl cunoaște Bogdan. Pe lângă faptul că ne-a susținut ideea, Dr. Mihai Stratulat ne încurajează să extindem la nivel național proiectul. Fiți de acord că starea majorității spitalelor din întreaga Moldova este deplorabilă.

bogdan si mihai stratulat 21.04.2015
Bogdănel cu nenea Mihai, 21 aprilie 2015

Răbdarea este cheia succesului stabilirii contactului cu copilul. Micuții se tem de medici, iar pentru a înlătura acest disconfort al lor, obișnuiesc să nu îmbrac halatul alb, ci o uniformă pe placul micuților, cu eroi din desene animate. În plus, jucăriile și bolul cu bomboane își găsesc oricând locul pe masa mea de lucru, declară Dr. Mihai Stratulat într-un interviu.

Sunt conștientă că nu putem clona acest pediatru, dar să ținem cont de sfaturile pe care le oferă e mult mai ușor. Părerea lui contează foarte mult pentru „Pilula Dulce”, având în vedere experiența sa și viziunile sănătoase de tratament al copiilor. Din inițiativa Doctorului, câteva zile în urmă am mers împreună la Jurnal TV pentru a povesti tuturor ce importanță au condițiile de igienă adecvate într-un spital, dar și cât de binevenit este proiectul nostru de reamenajare a secției de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni.

stratulat ”Dacă observați, foarte mulți doctori de peste hotarele țării au donat pentru că, presupun eu, pentru ei astfel de condiții într-o secție de pediatrie sunt deja aberații. Ar trebui să analizăm situația sub două aspecte. Dacă luăm starea sanitaro-epidiomologică, este un spital în care se lucrează de zeci de ani, în care nu s-a făcut o reparație capitală, în care au fost mii de copii internați. Sunt mai mult ca sigur că în pereții acestui spital o să găsim bacterii și există riscul ca micii pacienți tratați de o boală să iasă de acolo cu altele mai grave chiar.

Dar mai vorbim și de condițiile psihologice. Un copil într-un spital trebuie să se simtă ca acasă. Ceea ce noi vedem peste hotare, aceleași terenuri de joacă, totul este făcut pentru ca orice copil internat să se simtă bine și pe plan psihologic.

În toată lumea, în toate țările dezvoltate au mereu prioritate „mama și copilul” pentru că ei sunt viitorul oricărei țări. Și dacă în Republica Moldova sunt prioritizate alte aspecte și nu „mama și copilul”, nu renovăm spitalele (maternitățile și secțiile de pediatrie în mod special), păi noi riscăm să creștem o generație bolnavă, iar într-un viitor apropiat natalitatea să scadă considerabil”, vorbea Dr. Stratulat în cadrul emisiunii „Acasă Devreme”, făcând referire la „Pilula Dulce”.

Vezi interviul integral aici: Mihai Stratulat, despre Pilula Dulce // Jurnal TV

Imediat după emisiune, doctorul a luat legătura cu compania Romstal, convingându-i să ne doneze toate articolele sanitare necesare pentru reparația wc-ului.

Citește și: Și ROMSTAL este alături de „Pilula Dulce” grație Doctorului Pediatru Mihai Stratulat

1

Sper mult că proiectul „Pilula Dulce” este un semnal de alarmă pentru autorități, însă noi, echipa Love is Kind, nu ne-am oprit doar la anunțuri și atenționări. Dacă de cel puțin 10 ani nu s-a făcut nicio reparație în secția de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni, ce ne-ar face să credem că de acum încolo vor schimba ceva? Iar copiii tot vin și vin, bolnavi, triști, nevoiți să stea în aceste condiții și pe ei nimeni nu îi întreabă: „dar ție îți place cum miroase (a se citi: pute) apa, pe hol sau cum arată wc-ul?”

Neapărat vezi și: Galerie FOTO: „Pilula Dulce” – să ne reamintim de unde am pornit

Un gând despre „Dr. Mihai Stratulat: „Un copil într-un spital trebuie să se simtă ca acasă”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.