Valentina, fata cu mâini de aur din Moldova noastră tristă // de Olga Șevciuc

v5Cu Olga am fost în Turcia împreună, participând la un training marca „Youth in Action” în primăvara anului 2010. De atunci încă i-am îndrăgit modul unic de a interacționa cu oamenii, de a transmite energia pozitivă și zâmbetul ei nelipsit. Zilele trecute Olga publicase pe Facebook o fotografie cu o rochie fermecătoare și asta e puțin spus. Un imprimeu fastuos cu motiv național, flori brodate cu mărcele luni în șir pe o rochie albă ca neaua au devenit și mai strălucitoare atunci când am aflat despre drama prin care a trecut autoarea acestei minunății. O cheamă Valentina, are doar 24 de ani fără 2 luni și de doi ani este țintuită la pat în urma unui accident rutier.

Primul gând a fost să îi scriu personal Valentinei, dar nu știu dacă ar fi acceptat să îmi povestească atât de multe despre ea, cunoscându-mă doar de pe Facebook. Așa că i-am propus Olgăi să își spună cuVÂNTUL, știindu-i și capacitățile deosebite de a povesti realitatea.

Vedeți mai jos primul articol din noua rubrică de pe blog „cuVÂNTUL tău”, semnat de Olga Șevciuc:

v6

Era o zi de iunie, cu un soare blând și un aer ușor ca de primăvară. Fereastra de la biroul meu era întredeschisă, iar afară încă se mai auzeau zâmbete de copii și tineri, unii entuziasmați că s-a sfârșit anul școlar, alții veseli că au absolvit cu brio examenele.  Era o după-amiază liniștită, iar sunetul pe care l-am primit de la ruda mea de la un capăt al țărișoarei noastre – Moldova, m-a pus pe gânduri pentru mult timp. Ea m-a rugat la acel moment ca prin organizația în care lucrez să ajutăm o fată cu un cărucior pe rotile care tocmai suferise o intervenție după un accident de mașină. Noi aveam multe solicitări în acel timp și încercam să-i ajutăm pe toți, dar nu întotdeauna era posibil. Dar ceea ce m-a făcut pe mine și colegele mele să facem tot posibilul era apelul tatălui acelei fete.

Un tată al cărui lacrimile nu încetau să-i cadă șiroaie și disperat să roage orice medic, oricare organizație să găsească un acel „ceva” care s-o ajute pe ea – Valentina.

ValeaEa era o fată dintr-o famile frumoasă, din mediul rural, cu părinți care cîndva aveau poziții înalte în sat, dar care au cunoscut și drumul străinătății.  În mai 2014 Valentina era o fată aproape împlinită: absolventă a Liceul Profesional Nr.1 din Chisinau, specialitatea de cofetar, locuia la Chișinău, avea un serviciu care îi plăcea la nebunie și era înconjurată mereu de prieteni.

Însă cu 2 săptămâni înainte de împlinirea vârstei de 22 ani, a devenit victima unui teribil accident în lanț, fiind prinsă între fiarele a 2 mașini.

Prin eforturi mai mult decât pământești, prin cele 2 intervenții chirurgicale pe care le-a suferit și 2 luni de reabilitare medicii au încercat din răsputeri să salveze viața Valentinei. Și au reușit. Și ei aveau ochii înlăcrimați, când au văzut-o pe masa de operație atât tânără, atât de frumoasă, atât  de plină de speranță și făcând glume că ”totul va fi bine”.

Deși o aveam în lista mea contacte, multă vreme am ezitat să o contactez direct. Mi-era frică. În cadrul lucrului, în vizitele la domiciliul pacienților muribunzi, nu mi-era teamă niciodată, deși sentimentul de neputință  în fața bolii, sărăciei și morții oricum mă copleșea. În cazul ei, era altceva… eu încercam să mă pun în locul ei, să-mi imaginez la ce m-aș fi gândit eu, ce aș fi făcut eu dacă la o vârstă atât de fragedă…, cînd toată lumea și visele de o viață se prăbușește, cînd persoanele la care țineai ți-au întors spatele, iar în jur ți se întâmplă doar nedreptăți. Unica speranță era ca ea să creadă, să creadă că există Dumnezeu care are grijă de toate, și atunci mi-am găsit curaj să-i scriu un salut și cine sunt.

Cu toate că a trecut prin chinuri groaznice și a pierdut o parte din ce a avut și a fost, iar acum zi de zi o macină durerea, ea totuși nu-și arată suferința prin care trece, pentru că ea încă continuă să creadă în Cel de Sus,  în mama, în tata și în visele sale.

Și a fost bine… așa cum a zis chiar ea, dar „altfel”. Acum ea este o fată cu nevoi speciale, însă asta nu o împiedică pe Valentina să-și trăiască visele. Pentru cei din jur ea este însăși un sprijin moral, pentru că prin pozitivismul ei, condimentat cu puțin sarcasm e capabilă să încurajeze orice persoană lipsită de speranță.

Ea nu cere nimic de la nimeni și întotdeauna spune că se va întreține din munca proprie. Valentina este o fată cu mâini de aur și este foarte talentată în tot ce își propune. Cofetar de profesie, face torturi fantastice pentru persoanele dragi, iar mai gustoase cornișoare cu frișcă nu am mai gustat nicăieri în lume.  O ocupație care îi ocupă cea mai mare parte a timpului este să brodeaze cu biser bluzițe și rochii care parcă sunt rupte din poveste. Așa că dacă doriți să comandați ceva special de la ea, să o încurajați sau pur și simplu să o susțineți puteți intra pe pagina ei și da un Like aici: ALEA’s Summer Dream

Această prezentare necesită JavaScript.

Folosindu-mă de această oportunitate extraordinară de a publica propriul articol pe blogul Nataliei, transmit mulțumirile Valentinei tuturor celor care i-au salvat viața: domnilor Ghidirim Gheorghe, Glavan Iulian, Tihon Constantin, Preguza Ion  și pentru suportul în reabilitare și exerciții domnilor Botnar Ion , Ghilan Vasile, Uzun Radion. De asemenea, tuturor celor care au fost o punte de legătură și suport în sprijinirea ei, colectivului de lucru al firmei VISTARCOM SRL, colectivului Asociației ”HOMECARE”, în special doamnelor Tamara Adașan și Valentina Rotaru. Deci cu dorință, eforturi și cu ajutorul Domnului putem reuși! 
________________________________

Dacă ați ajuns să citiți până aici textul Olgăi, vă invit cu drag să o ajutați pe Valentina. Și nu vă îndemn asta doar pentru că suntem în preajma sărbătorilor pascale. Ar trebui să fim buni tot anul, nu?

Un curs de tratament de reabilitare (kinteoterapie) în Moldova ar costa aproximativ 1000 Euro. Iar pentru pentru ea sunt necesare cel putin 2 astfel de cursuri pe an. Dar, din păcate din anul 2014, din lipsă de bani, dar și din lipsă de locuri la instituțiile medicale de stat Valentina nu a mai trecut nici un tratament de menținere în acest sens.

product_131
Verticalizatorul de care are nevoie Valentina

Din dispozitivele necesare ar fi un verticalizator, cu susinerea de la piept în jos. 

Diagnosticul Valentinei este următorul:  Deformarea posttraumatica a corpilor vertebrali si canalului spinal Th11-Th12. Date prin IRM sugestiv pentru pierderea continuitatii cordonului medular la nivelul Th11-Th12(pe parcursul aproximativ a 22mm-craniocaudal).

Sperăm că se va întâmpla o minune și prin noile invenții științifice Valentina va putea fi pusă pe picioare.

 Persoanele interesate de a o susține pe Valentina o pot contacta direct pe Olga Șevciuc:

GSM: 0690 08 805 sau Asociația Obștească „Homecare”: 022 92 03 20 // ao.homecare@gmail.com

Totodată, îmi puteți scrie și mie în privat (natalialuncas@gmail.com) sau lăsați un comentariu mai jos. Neapărat voi transmite mesajul vostru Olgăi și Valentinei.

P.S.: Acest articol este publicat cu permisiunea Valentinei, dar ea roagă discreție din partea instituțiilor media. Toți cei care doresc să o sprijine pe Valentina o pot face prin contactele deja menționate mai sus fie direct pe pagina sa de facebook: ALEA’s Summer Dream

v3
Brâu brodat cu mărcele. Vezi mai multe creații pe ALEA’s Summer Dream
12998717_848633211914869_3754085269749844291_n
Vezi mai multe creații de ale Valentinei pe ALEA’s Summer Dream//Facebook

Un gând despre „Valentina, fata cu mâini de aur din Moldova noastră tristă // de Olga Șevciuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.