„Mai grav ca-n Africa!” Cuplul italian șocat de starea spitalului din Nisporeni //PILULA DULCE/7

Amedeo Zullo este inginer IT de profesie și lucrează în Italia, Roma la o companie ce creează software-uri pentru bănci din întreaga lume. Este originar din Puglia, sudul Italiei și este căsătorit cu Alina Ciobotaru, o femeie frumoasă tot de la un sud – al Moldovei: satul Borogani, raionul Leova. Când au ajuns în secția de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni, Amedeo a fost șocat. Dacă Alinei situația din spital nu îi este străină, fiind obișnuită cu spitalele din toată țara, italianul a rămas nedumerit. „Pe alocuri e mai grav decât în Africa”, a fost reacția lui Amedeo.

ei cu donatiile
Alina Ciobotaru și Amedeo Zullo

În luna august Alina și Amedeo urmează să joace la propria nuntă, eveniment datorită căruia am și făcut cunoștință. Și-au făcut lista cu cheltuieli și au decis că în loc să arunce 500 de euro pentru bomboniere care oricum s-ar pierde undeva prin casele nuntașilor, mai bine să îi doneze unui proiect de caritate. Despre „Pilula Dulce” au aflat de la Tatiana Noigailic, fondatoarea AssoMoldave, organizație care apără interesele diasporei moldovenești în Italia. Nu au fost prea multe discuții de convingere că după primele fotografii văzute, au și acceptat.

Le-am trimis lista cu lucrurile necesare, ei au ales pe care le cumpără (în sumă de aproximativ 500 de euro) și am stabilit ziua întâlnirii. Cele mai mari emoții le avea Dl. Dr. Gheorghe Adam, șeful secției de pediatrie care spune că demult nu s-a mai interesat cineva de soarta acestui etaj dedicat copiilor. Ultimile investiții au fost schimbarea geamurilor de termopane în 2015, iar până la asta zeci de ani nimic nu s-a mai făcut. Paturi, saltele, pături, robinete, podele, toate din 1961 sau chiar și mai vechi.

PicMonkey Collage

Am intrat în spital. Un tunel întuneric cu lumini doar la capătul holului și un miros de carne stricată (nu era, dar cu asta am asociat eu duhoarea) amestecată cu mirosul de apă burcută i-a întâmpinat pe fericitul cuplu venit din Italia. Tot entuziasmul lor a pierit când le-am făcut o mică excursie prin spital: aici rugină, aici podele stricate, aici paturi rupte, aici saltele pline cu urină, aici apă neagră, aici nu-i chiuvetă, aici pute …

CITEȘTE ȘI: Un cuplu din Italia donează banii de nuntă pentru proiectul „Pilula Dulce”

el cu copiiApoi au vorbit și cu micii pacienți și mamele lor. Nu le-au întrebat cum de rezistă în așa condiții, ci ce ar dori să fie schimbat. Răspunsurile au curs gârlă: de la schimbarea paturilor incomode până la prizele care stau să cadă de pe perete.

„Cine este responsabil că s-a ajuns în așa hal?” mă întreabă Amedeo, dar nu am vrut să arăt cu degetul către nimeni. Scopul proiectului nostru nu este să facem investigații pentru a căuta vinovatul, ci să venim cu beneficii de care să se bucure direct copilașii internați. Un tratament sănătos înseamnă o țară sănătoasă și poate autoritățile responsabile se vor autosesiza. Într-o zi cu sau fără soare.

Ce au donat Amedeo și Alina?

Un fonendoscop, un pulsoximetru, un inhalator pentru dispersarea medicamentelor, un tonometru, un cântar pentru bebeluși, 48 de prosoape colorate și 16 cearșafuri. Toate în sumă de aproximativ 500 de euro.

generala

Persoana responsabilă de toate donațiile primite în cadrul proiectului „Pilula Dulce” este Dl. Dr. Gheorghe Adam.

Muncește în acest spital de 48 de ani, este cel mai renumit pediatru din întreg

irina bas
Irina Basarabeanu

raionul Nisporeni, tratează mii de pici anual și este în directă legătură cu aceste bunuri. Pentru a evita orice interpretare ulterioară, am întocmit și un act de primire-predare a donațiilor, iar semnatari au fost 5: Alina și Amedeo, bineînțeles; eu, Natalia Luncaș-Ionel, în calitate de coordonatoare a proiectului „Pilula Dulce”, semnătura electronică a Irinei Basarabeanu, fondatoarea organizației „Love is Kind” și Dl. Dr. Gheorghe Adam.

Am convenit cu toții că periodic vom merge să verificăm dacă toate donațiile există și nu sunt folosite în scopuri proprii.

IMG_9120

Dl. Dr. Gheorghe Adam – șeful secție de copii din Spitalul Raional din Nisporeni

IMG_9215
Amedeo Zullo în „bucătărie”

Amedeo Zullo: „Câțiva ani în urmă am fost în Malawi, Africa cu un program de voluntariat. Prin intermediul asociației „Progetto Marco Onlus” am ajutat populația de acolo să construiască fântâni și să aducă apă în sate. Acea experiență m-a făcut să înțeleg că noi nu apreciem, de fapt, ceea ce avem. În Africa eu am văzut sărăcia adevărată: ei nu au nimic! Poate asta este și diferența dintre sărăcia care am văzut-o în Moldova. Țara voastră a trecut prin revoluția industrială, prin urmare cunoașteți ce înseamnă bogăție și bunăstare. Malawi încă nu! Probabil din acest motiv, africanii nu știu de corupție sau egoism. Unica lor preocupare e cum să găsească hrană, apă și adăpost uscat  pentru a putea supraviețui până mâine.

Sărăcia din Moldova e provocată de lenea locuitorilor de aici. Am fost șocat să văd în ce condiții sunt copiii tratați în spital: intră cu o boală și, probabil, ies cu trei. Nu există instrumente medicale adecvate, facilități sanitare, lucruri firești precum paturi, lenjerie de pat, prosoape. Unele lucruri pot fi îmbunătățite prin donații, însă foarte mult contează și implicarea personalului, a societății. Baia poate fi menținută curată, vasul în care se țin seringile poate fi înlocuit, chiuveta spălată mai bine și, cu nițel răbdare, pot fi create condițiile necesare de igienă. Dar pentru aceasta este nevoie de dragoste, dorință, răbdare și încrederea că fiecare poate schimba ceva. Asta este ceea ce face organizația „Love is Kind” prin proiectul „Pilula Dulce” și admir această inițiativă!”

eu cu ei

Vă reamintesc că pentru reamenajarea secției de copii din Spitalul Raional Nisporeni avem nevoie de 11 000 de dolari. Aproximativ 1000 de euro am adunat, însă mai avem nevoie de mult mai mult.

CITEȘTE ȘI: FOTO/ 6166 de lei adunați în câteva ore pentru „Pilula Dulce” la târgul de primăvară

Ne puteți susține inițiativa pe Generosity.

Pentru orice fel de întrebare ne găsiți și pe pagina noastră LOVE IS KIND, ori îmi puteți scrie în privat pe Facebook (Natalia Luncaș-Ionel) sau mail: natalialuncas@gmail.com.

Mai multe fotografii cu donațiile cuplului Alina și Amedeo găsiți pe Facebook aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.