Tu știi care e limba pe care doar mamele o vorbesc?

Eu cu Bogdan vorbesc mult. Încă de când era în burtică îi citeam din cărți, presă, subtitrele la filme sau, pur și simplu, îi povesteam ce se întâmplă în lumea care-l așteaptă. Și simțeam că îmi răspunde: dacă îi povesteam ceva de Andrei, el devenea super-mega-activ, dacă îi cântam, Bogdan dansa (și încă ritmat), dacă eram supărată pe cineva, burta se întărea de parcă voia să mă apere astfel.

Acum are un an împlinit și comunicăm la fel de mult. Fie verbal, non-verbal sau, știu eu sigur, prin telepatie. Pe lângă cuvintele pe care le rostesc și el le repetă după mine, pe lângă mișcările de dans pe care le facem împreună, pe lângă îmbrățișările noastre, pupături și dormit împreună, eu comunic cu el în limba … alăptării, a lăpticului meu.

IMG_1352.jpg
Fotograf: Irina Spinei

Atunci când îl alăptez, el mă simte: își dă seama dacă eu abia aștept să adoarmă ca să mă duc să fac altceva, iar el mă cuprinde atunci strâns cu mânuțele; dacă sunt stresată/nervoasă/supărată, plânge și el; dacă sunt extenuată, dar tot vreau să mai fac ceva, el nu lasă sânul până nu mă adoarme

Iar eu îi citesc liniștea în ochi, îi simt iubirea, îl văd că se simte în siguranță și parcă-mi transmite așa că îi trece orice durere dacă e în brațele mele.

ADOR să alăptez!

Chiar dacă mă trezesc uneori și de 15 ori pe noapte, chiar dacă uneori nici la wc nu pot merge pentru că nu-mi permit să îi întrerup „gustoasa plăcere”, chiar dacă Bogdan a devenit o prelungire firească a mâinilor mele și nu pot pleca fără el pentru mai mult de 3 ore, chiar dacă coloana mea vertebrală are acum o altă formă, eu vreau să continui să îl alăptez. Nu mai știu alte momente în viață când mai poți avea starea de zen din timpul alăptării. Are loc un schimb fabulos de energie pozitivă. Probabil de aici mamele au putere, rezistență și răbdare pentru toată viața.

Pentru că limba alăptării o știu doar mamele.

Și chiar dacă sunt departe încă de a înceta alăptarea (Pentru început mi-am propus să alăptez 1,8 – 2 ani. Apoi mai negociez cu Bogdan.), nu strică să știu cum trebuie să decurgă acest proces. În primul rând pentru că mi-e frică de durere. Trebuie să mă laud că nu am avut mameloane crăpate și nici sâni angorjați, că Bogdan nu m-a mușcat niciodată – probleme cu care se confruntă o mare parte din mămici. Am auzit, însă, că durerea provocată de înțărcarea bruscă este infernală și vine la pachet cu febră, tremurici, mastite ori chiar intervenții chirurgicale.

În rândul doi, e bine să știi cum decurge încetarea alăptării pentru starea psihologică a copilului tău. Îi este luat brusc, fără să îl întrebe dacă și el e de acord, cel mai prețios lucru din viața lui. Chiar dacă mulți ar veni cu argumentul „Ei lasă, și noi am trecut prin asta și văd că totul e în regulă”, atunci să ne punem întrebarea: de ce suntem atât de stresați, inhibați, complexați, fricoși? Clar că nu numai de la înțărcarea bruscă, dar e și acesta un factor important care influențează negativ asupra sistemului nervos al copilașului.

Nu o să vă povestesc acum cum decurge procesul de încetare a alăptării pentru că nu sunt consultant în alăptare, dar nici vouă nu v-ar fi interesant. Ori, dacă vă este, îmi puteți scrie în privat sau să participați la workshop-urile organizate de „Mămica alăptează” așa cum am făcut și eu. Pe lângă utilitatea informațiilor noi dobândite acolo, mai socializezi cu alte mame. Mai afli că nu doar tu nu dormi nopțile, nu doar tu te simți vinovată că dormi „de nevoie” de două ori pe zi alături de pruncul tău și nu doar tu ești obosită. În plus, te mai alegi și cu câteva fotografii frumoase de la Irina Spinei 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

2 gânduri despre „Tu știi care e limba pe care doar mamele o vorbesc?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.