Eu protestez pentru Moldova fiului meu/ #6septembrie

Dincolo de protestul din Piața Marii Adunări Naționale, dincolo de concertul de la Moldexpo, dincolo de mașinile luxoase parcate lângă instituțiile publice, dincolo de nunțile pompoase Moldova se îneacă în sărăcie.

Eu protestez pentru o Moldovă locuită.

Este suficient să mergem într-un sat al Moldovei ca să vedem cum familii întregi depun eforturi colosale pentru a supraviețui de pe o zi pe alta. Care tendințe de modă sau ce fel de biscuiți „maccarons” să îi mai intereseze când ei abia de au adunat bani să cumpere odraslelor rechizitele școlare și 2-3 haine pe care să le poată purta cât mai multe sezoane.

IMG_7247
Bălăurești, Nisporeni. Foto: Natalia Luncaș-Ionel

După o plimbare de doar 5 minute într-un sat poți să numeri cel puțin 5 case părăsite. Fie stăpânii au murit și nu mai are cine să cumpere casa, fie au investit bani, și-au construit o casă frumoasă ca mai apoi să o lase vraiște și să plece definitiv în altă țară cu toată familia.

Satul Bălăurești, situat chiar pe malul Prutului și la o distanță de 100 km de Chișinău, aduna 2517 locuitori în anul 2004, conform recensământului de atunci. Astăzi această cifră e mai mică cu cel puțin 1000. Nu e nevoie să îi numărăm pe cei rămași acasă. Știm cât de mulți au plecat.

Potrivit cifrelor neoficiale, din Moldova au plecat aproximativ un milion de oameni, toți în căutarea unei vieți mai bune departe de casă.

Eu protestez împotriva unei Moldove părăsite.

Galerie foto: Moldova fără oameni.

Foto: Natalia Luncaș-Ionel

This slideshow requires JavaScript.

Dincolo de Facebook și de postările cu mâncare, cu modă, cu îndemnuri sau citate filosofice se află o Moldovă chinuită și transpirată de la atâta caniculă, dar și viol din partea „mai-marilor conducători” ai țării.

Azi, 6 septembrie, eu protestez pentru viitor, pentru Moldova fiului meu. Știu bine că schimbarea nu va fi peste un an și nici doi, dar măcar se trezește conștiința națională, măcar învățăm să luptăm împreună.

Moldova noastră cea de toate zilele trăiește o realitate prea dură. Să protestăm împreună pentru o Moldovă fericită.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.