Aventurile ambasadoarei Republicii Moldova în Cambodgia: Mariana Anton /6

Mai știți filmele alea de aventură despre tinerii care călătoresc în lumea mare, își fac mulți prieteni, în fiecare seară au petrecere și mai și plutește dragostea în aer?

Mariana Anton trăiește un film. De aventură, comedie, acțiune și muuultă dragoste.

A plecat din Moldova la 17 ani și deja de un deceniu este o pasăre călătoare: Portugalia, Anglia, Polonia, Kazahstan, Cambodgia ș.a. Este înconjurată de prieteni din atâtea țări încât limba de comunicare nu este engleza, cum se obișnuiește, ci zâmbetul și voia bună.

Mariana Anton - ambasadoarea Republicii Moldova în Cambodgia
Mariana Anton – ambasadoarea Republicii Moldova în Cambodgia

Și deși de ani buni vorbește impecabil limbile portugheză și engleză, asta nu este o scuză pentru a uita gramatica limbii române. „Am avut două profesoare care mi-au pecetluit limba română în cap pe viață: Dogotaru Ana (Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”) și Maria Ciobanu (Liceul Teoretic „Boris Cazacu”)”, îmi zice Mariana amuzată de faptul că m-am mirat că scrie atât de corect chiar și înconjurată de multe alte limbi străine.

 „Citiți-o” pe Mariana Anton, originară din Nisporeni, promotoare înrăită a limbii române, ambasadoare în Cambodgia (deocamdată). V-o prezint cu drag!

Mariana Anton: Anul ăsta se împlinesc 10 ani de când am plecat din țară. Aveam doar 17 ani când părinții mei au decis că era timpul să ne construim viitorul în afara țării. Portugalia a fost decizia destinului, părinții mei se aflau deja acolo, plecaseră cu vreo câțiva ani înainte spre căutarea unui viitor mai bun, ca mulți alți barasabeni la începutul decadei 2000. De la început nu mi-am dat seama cât de mult îmi va schimba viața această decizie a părinților mei. Pentru o puștoaică de 17 ani, nu aveam nicio închipuire ce mă aștepta în viitor. Unicul lucru pe care îl realizasem când am plecat e ca în țara asta adoptivă pot să am un viitor mai bun. Și asta mi-a fost de-ajuns.

A absolvit în Portugalia Facultatea de Știinte politice și Relații Internaționale, apoi și masteratul cu specializare în Dezvoltare și Cooperare internațională.

Colegiii de facultate
Colegiii de facultate
Mariana și unii dintre cei mai buni prieteni din Portugalia
Mariana și unii dintre cei mai buni prieteni din Portugalia

Facebook-ul spune că în momentul actual te afli în Cambodgia. Cum ai ajuns acolo și de ce ai ales anume țara asta?

  Facebook-ul are dreptate :). Cum am ajuns în Cambodgia este o istorie lungă. În Portugalia am descoperit pasiunea pentru călătorii, să descopăr ale locuri, culturi, oameni și moduri de viață. Acest sentiment m-a însoțit mereu și pe parcursul anilor universitari am început să lucrez part time pentru a aduna câțiva bănuți ca să pot călători. Împreună cu partenerul meu am vizitat câteva țări din Europa care ne-au copleșit și, tot călătorind, am ajuns într-o țară mai puțin cunoscută: Kazahstan, unde am stat 9 luni.

În Kazahstan, spune Mariana, a înțeles că o dată ce începi a călători este cam greu să te oprești. Cu atât mai mult că prin aceste aventuri ea mai acumulează și experiența profesională, lucrând în cadrul unei organizații internaționale.

Kazahstan, 2013
Kazahstan, 2013

Povestește-mi despre primele tale impresii când ai ajuns în Cambodgia.

E cald! Zilnic, mercurul în termometre se ridică la aproape +40 grade Celsius și umiditatea la 80%. E foarte greu să reziști să stai afară. Dar mă adaptez. Apoi sărăcia și inegalitatea. Cambodgia este o țară foarte săracă și cu contraste foarte puternice. Pe aceeași stradă poți întâlni copii cerșetori, oameni chinuiți de soartă, dar și mașini luxoase, „palate” care parcă ar trăi într-o altă lume. Totodată, cambodgienii sunt oamenii cei mai minunați și primitori pe care i-am cunoscut. Împotriva sărăciei și istoriei zbuciumate prin care au trecut pe parcursul regimului khmerilor roșii, unde aproximativ 3 milioane de oameni au fost uciși, optimismul și zâmbetul de pe buze nu le dispare niciodată. Îi invidiez și respect pentru asta! Lista cu impresii ar putea continua, dar mă tem că vom avea nevoie de mai multe ore de conversație 🙂

Cambodgia
Cambodgia

 

Colegiii de lucru din Cambodgia

De un an lucrează în una din cele mai respectate ONG din Cambdogia: Friends-International. Organizația ajută copiii și tinerii fără adăpost, marginalizați și provin din medii sociale problematice.

Colegiii de lucru ai Marianei din Portugalia pe timpul cind a lucrat la Comisia Fulbright
Colegiii de lucru ai Marianei din Portugalia pe timpul cind a lucrat la Comisia Fulbright

1044351_140889029449407_752514218_nIubesc la nebunie ceea ce fac și mă consider foarte norocoasă să știu că am un impact în viața altora. Nu am venit aici cu gândul să salvez lumea sau să fiu „europeanca” ce crede că le știe pe toate și care vine să-i „civilizeze” pe cambodgieni. Mi-am dorit mereu să ajut, să fac ceva concret, să învăț și să absorb cât mai multe lecții de viață.

14619_947931485219339_8368615392507841185_n

Așa cum era în 2005, așa este și astăzi: e firesc ca familii întregi să plece în altă țară spre un trai mai bun. Chiar dacă asta însemna a supune copiii la un șoc cultural: diferențe culturale, bariere lingvistice, dor de casă și de prieteni. Chiar dacă asta înseamnă ca părinții să nu mai aibă aceleași meserii de învățător, doctor sau altele de renume în Moldova.

Mariana cu părinții și sora ei
Mariana cu părinții și sora ei

Dacă ai întoarce timpul înapoi, ai mai pleca din Moldova?

Da! Părinții mei întotdeauna mi-au zis: „Tot ce faci e pentru binele și viitorul tău! Niciodată nu te uita în urmă și nu regreta nimic!”. Odată plecat printre străini te schimbi ca persoană. Sigur că unii se schimbă spre pozitiv, alții spre negativ. A emigra nu e așa ușor precum mulți cred. Înseamnă să ieși din zona ta de confort. Este curaj, putere de voință și de asumare a alegerii făcute, știind că lași în urmă familia, prietenii, grupul tău social. Dar anume asta te învață să fii puternic, să te descoperi și să-ți depășești propriile bariere.

Surorile Mariana și Elena Anton
Surorile Mariana și Elena Anton

– De ce îți este cel mai mult dor din Moldova?

– Oh, întrebarea asta mă umple de melancolie și nostalgie. Sunt atâtea lucruri mărunte de care îmi este dor în fiecare zi. Mi-e dor de casa părintească unde am crescut, de rudele pe care le văd foarte rar, de prieteni, de codri, de muzica tradițională, de limba noastră cea română … Mi-e dor de acel sentiment de a te simți acasă! În momentele de nostalgie și dor pun mâna pe vioară și mai cânt câte o doină sau o sârbă și deja mă simt mai aproape de casă.

 mariana si vioara

– Cum descrii Moldova persoanelor care nu au auzit niciodată de țara noastră?

– În Portugalia am întâlnit multe persoane care auziseră de țara noastră, chiar dacă mai puține lucruri. În Cambodgia e diferit. Aici practic toate persoanele pe care le-am întâlnit până acum nu au auzit niciodată de Moldova așa că a povesti și a îmi descrie țara a devenit o activitate zilnică. Am deja și un scurt discurs despre țara noastră. Cel mai mult îmi place să le povestesc despre tradiții, peisajele care îți taie răsuflarea și bucătăria noastră. Dacă am mai mult timp le povestesc și istoria, legătura cu România, dar și despre realitățile mai puțin pozitive.

Mariana si Richard
Mariana și Richard

De mai mult de 5 ani cucerește lumea cu cel care i-a cucerit și inima. Sunt doi energici îndrăgostiți de oameni și locuri noi. Amicul, logodnicul și partenerul ei de viață, Richard, englez de origine, o însoțește în fiecare aventură și îi încurajează pornirile de Robin Hood.

 – La bătrânețe în ce țară te vezi?

– Să-ți spun sincer nici prin cap nu-mi trec așa gânduri. În acest moment știu doar că am mult de învățat. Lumea e mare și aș vrea să o descopăr, să trăiesc în alte țări, să-mi construiesc o carieră profesională cu cât mai multe experiență pozitive și lecții de viață. Perspective de a mă întoarce în Moldova nu mă sperie. Am și eu un vis de a fonda o ONG pentru copiii și tinerii din medii socio-economice defavorizate din Moldova. Dar până atunci mai vedem ce ne mai rezervă viitorul.

 – Ce valori/principii ai învățat cutreierând lumea?

– De când am ieșit din Moldova am învățat și absorbit multe lucruri pe care le-am păstrat cu mine și le pun în practică în fiecare zi. Portugalia m-a învățat să fiu perseverentă, să nu mă dezic de visele mele, să nu-mi fie frică de schimbare, să valorizez multiculturalismul și diversitatea. Dar cred că cea mai presus realizare a fost că am descoperit că pot să fac tot ce îmi propun, că totul este în mâinile și capacitățile mele. Cambodgia, la rândul ei, mă învață ceva nou: să fiu modestă, să îmi iubesc aproapele, că lucrurile materiale nu sunt atât de importante precum mulți gândesc; să fiu mai răbdătoare, înțelegătoare și să prețuiesc mai mult viața.

– Ce schimbări ai observat la prima întoarcere în Moldova după o lungă absență?

– Că nimic nu s-a schimbat. M-am întors acasă prima dată după 5 ani și erau aceleași drumuri cu gropi în care mai că te îneci, lipsa de electricitate pe străzi în sate, aceeași politicieni care se gândesc mai mult la bani decât la binele poporului, corupția și birocrația. Dar, în schimb, am fost frapată de numărul de mașini de lux pe străzile Chișinăului. Nu am văzut atât de multe mașini de lucru într-un oraș așa mic niciodată! Sunt sigură că multe lucruri s-au schimbat și înspre bine, dar în ochii mei nu a fost vizibilă.

Angkor Wat, Cambodgia
Angkor Wat, Cambodgia

 -Un mesaj pentru cei de acasă?

– Trăiți-vă viața din plin. Urmați-vă visele pentru că totul e posibil. Ambiția și puterea noastră de a reuși e nemărginită. Călătoriți dacă aveți posibilitatea. Descoperiți oameni noi, culturi și medii diferite.Doar așa vă veți descoperi potențialul vostru unic. Ieși din zona de confort și îmbrățișați necunoscutul.

Și păstrați tradițiile, obiceiurile și cultura noastră. Sunt unice în lume. Eu, la rându-mi, voi continua a răspândi vorba buna despre Moldova oriunde mă voi afla.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mariana Anton - ambasadoarea Republicii Moldova în Cambodgia
Mariana Anton – ambasadoarea Republicii Moldova în Cambodgia

Mariana Anton este a șasea protagonistă din proiectul „100 de ambasadori” dedicat oamenilor simpli, frumoși la suflet, împrăștiați în lumea largă.

100 de ambasadori - logo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.