Salariul lunar al unui cioban depășește 4000 de lei. Despre o afacere de succes cu iz de brânză

În contextul numirii noului Guvern, noi hai să vorbim despre oi. Și capre. Și porci. Și măgari.

Să explic.

Acest text poate fi plictisitor pentru cei al căror salariu depășește 5000 de lei lunar, dar și destul de intrigant pentru cei care se încadrează în media națională – puțin peste 3000 (vorbim de salariul net).

Tocmai această medie tristă m-a făcut și mai curioasă să văd cum arată o afacere de succes din mediul rural care oferă un salariu de peste 4000 de lei lunar unei persoane care nici nu plătește chirie, servicii comunale, transport public sau măcar pentru mâncare. Trăiește bine merci în mijlocul naturii, i se aduce mâncare pe tavă și mai poate pune și banii la ciorap.

Cum e posibil în Moldova? Fiind angajat la stâna lui badea Costică.

Citiți în continuare rețetea unei afaceri de succes cu iz de brânză. Poate vă inspiră fie să vă faceți propria afacere, fie să cumpărați un kg de brânză 🙂

Colaj stana

Constantin Luncașu, 33 de ani, este electrician de profesie. Dar și șofer de curse lungi. Și muncitor amator în construcții. Și lemnar dacă trebuie. Ca orice moldovean descurcăreț și ca orice tată care are grijă să câștige un ban cinstit pentru a-și îndestula familia.

Și iată că de aproape un an are o nouă meserie: manager. Și nu orice fel, ci manager la propria stână. Pentru că: „de ce să fiu angajat și să îmbogățesc pe alții dacă îmi pot câștiga singur banii fără a da mită, fără minciuni sau fățărnicii?”, mă întreba Constantin, dar neașteptând un răspuns, atunci când eram în drum spre satul Zberoaia, raionul Nisporeni.IMG_6867

În vara anului trecut și-a luat inima în dinți, a depășit condiția generală a moldoveanului neputiincios care acceptă o țară săracă și fără posibilități și … și-a cumpărat 10 oi.

Este important să ai și susținerea familiei”.

„M-am informat și am analizat mult înainte de a lua această decizie. Pentru că vreau să dezvolt stâna. Dacă ai mai puține de 200 de oi le întreții tu pe ele, dacă ai mai multe, ele pe tine, iar turmele mari nu pot fi făcute peste noapte, ci după ani de muncă susținută și investiții. Este important să ai și susținerea familiei”.

A cumpărat 10 ha de teren pe care a pornit construcția stânei de la zero: fântână, bordei pentru ciobani, adăpost separat pentru animale pe timp de caniculă sau de frig, sectoare în care oile dorm, locul în care mânâncă și locul în care se efectuează mulgerea.

„Oile care sunt gestante sau care au născut trebuie să stea separat de celelalte animale, astfel încât să poate fi supravegheate mai cu atenție”, îmi explică badea Costică, demonstrându-mi că știe bine ce face.

„Eu nu m-am gândit că într-un singur an pot avea deja și profit din afacere”

Constantin se duce des la stână, dar nu în fiecare zi și nu pentru a paște oile. El e „agentul de publicitate” al stânei: se ocupă cu vânzarea, negocierile, vizitele regulate ale medicului veterinar și alte lucrări administrative în afara fermei. Asta pentru că are 3 persoane de încredere care locuiesc în bordeiul construit special pentru ei și care au grijă de animale și restul gospodăriei: un ogrădar și 2 ciobani în schimbul unui salariu, zic eu, destul de generos.

IMG_6935Oieritul, mă convinge badea Costică, poate fi o veritabilă afacere de familie întrucât produsele de la oaie se pot valorifica integral. Se vinde pielea, lâna, carnea, mieii, laptele și cașul de la stână. „Eu nu m-am gândit că într-un singur an pot avea deja și profit din afacere”, îmi zice cu satisfacție tânărul manager al stânei din Zberoaia, povestindu-mi cu cât greu și-a lansat această afacere ajunsă azi de succes.

IMG_6955

IMG_6971

IMG_6896
Porcii vietnamezi sunt renumiți pentru dimensiunea redusă. Aceștia sunt mult mai mici decât rasa comună, ajung la maxim 60 de kilograme și pentru că sunt 100% vegetarieni, carnea lor nu conține colesterol, fiind permisă și cardiacilor și diabeticilor.

De la vreo 10 oi și capre a ajuns la peste 400 de capete: 100 ale lui și 300 ale sătenilor. Iar pe lângă măgarii Mișa, Jenea și Borea care îi ajută la căratul greutăților și despre care scriam zilele trecute, badea Costică mai are și porci vietnamezi, crescuți cu zăr. Nimic nu se pierde! 🙂 IMG_6846

IMG_7059
Pavel și Ecaterina Trofin. O dată pe lună vin să ia laptele care le revine de la cele 4 oi pe care le dețin și se află în grija stânei

Pe lângă ovinele moldovenești avute, Constantin și-a cumpărat de curând și animale de prăsilă: ovine de rasă pură din Austria (oaia friză), apoi altele din Tatarstan, dar și caprine Saanen tot din țara austriacă. Chiar dacă a trebuit să scoată câteva sute de euro din buzunar pentru a le cumpăra, Constantin speră să obțină, în anii următori, animale de rasă mixtă care cel puțin ar dubla venitul adus de animalele de rasă simplă.

O oaie aduce într-un an venituri de aproximativ 3600 de lei.

Oaia frizonă sau capra Saanen sunt dintre cele mai productive în lapte, un exemplar putând produce peste 500 de litri într-o perioadă de lactație de 210-230 de zile. De asemenea, și pentru vânzarea cărnii tot e convenabilă. Greutatea oii frizone, de pildă, ajunge până la 70 de kg și fată, de regulă, câte doi și adesea 3,4 miei.

Așadar, e simplu de făcut calculul de rentabilitate a fermei de oi: un miel valorează pe piață aproximativ 800 de lei. O oaie de rasă mixtă produce aproximativ 300 de litri de lapte în perioada de lactație, adică aproximativ 60 de kg de caș. Astfel, o oaie aduce într-un an venituri de aproximativ 3600 de lei.

Badea Costică e convins că oieritul are un potențial foarte mare așa că vrea neapărat să revoluționeze acest „business”.

„Avem cereri multe. Deja mă gândesc cum să eficientizez vânzarea. Poate un site prin care potențialii cumpărători să rezerveze cantitate de caș/carne dorită”, îmi spune câteva din planurile de viitor managerul stânei Constantin Luncașu.

O dată cu numirea Guvernului, Constantin Luncașu speră că vor fi deblocate și fondurile alocate afacerilor din mediul rural.

IMG_6964
Laptele de capră conține vitaminele A, B, C, D, E și K. Studii recentă arată că oferă proprietăți anti-îmbătrânire, ajutând la regenerarea colagenului din piele. De asemenea, laptele de capră ajută la numeroase probleme ale pielii ca: acnee, puncte negre, ajută la hidratarea pielii, calmează pielea și ameliorează multe alte afecțiuni.

Și dacă în România posesorii care au mai mult de 50 de oi primesc subvenții de la stat pentru întreținerea acestora, în Moldova o asemenea practică încă nu a fost instituită.

Iată și legătura între oi, capre și noul cabinet de miniștri. O dată cu numirea Guvernului, Constantin Luncașu speră că vor fi deblocate și fondurile alocate afacerilor din mediul rural.

(Informație suplimentară: Încă în luna mai a acestui an, Ion Sula, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare anunțase Programul Rural de Reziliență Economico-climatică Incluzivă (IFAD VI) prin care tinerii antreprenori din satele moldovenești, cu vârsta de până la 35 de ani, pot accesa credite în sumă de 520 de mii de lei, valoarea totală a programului fiind 12,1 milioane de dolari. Afacerea cu oile a lui Constantin Luncașu este un exemplu care ar putea beneficia de acest program.)

Galerie foto: „Stâna lui badea Costică. Satul Zberoaia, raionul Nisporeni”

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S.: Constantin Luncașu sau badea Costică, așa cum îi zic eu, este fratele meu. Așa că dacă vreți să cumpărați caș, brânză sau un miel, puteți să-mi scrieți și mie. Până apare site-ul lui 🙂

Un gând despre „Salariul lunar al unui cioban depășește 4000 de lei. Despre o afacere de succes cu iz de brânză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.