Despre o familie de măgari. Din Republica Moldova

Mișa, Jenea și Borea sunt acele suflete pe care te poți bizui dacă ai o greutate. Așa ca ei – mai rar în zilele noastre. E destul să-i strigi în caz de nevoie și ei sunt gata să te ajute. Chiar dacă s-ar afla și la 100 de km depărtare, de pildă.

Sunt calmi, foarte prietenoși și cu bun simț. Nu rup florile din stații (!). Nu aruncă cu pietre în geamuri. Nu scuipă în troleibuz. Nu aruncă gunoaie pe jos. Nu fumează. Nu insultă. Nu înjură. Nu parchează pe trotuare, pietonale, spații verzi sau în alte locuri unde parcarea este interzisă prin semne de circulație. Nu distrug parcurile de joacă. Nu fură.

Borea, fiul lui Mișa și Jenea
Borea, fiul lui Mișa și Jenea

Această familie fericită nu știe ce înseamnă violența. Tata Mișa și mama Jenea mereu comunică cu Borea. Îl învață de mic să fie învingător, perseverent și tolerant. Fairplay-ul este valoarea principală a familiei lor. Nu trădează prietenii. Nu bârfesc. Nu spun minciuni. Nu înșală. Îi respectă pe cei care îi înconjoară.

Mișa, Jenea și Borea locuiesc în Republica Moldova.

Prea perfecți?

IMG_7019

Mișa, Jenea și Borea sunt trei măgari fericiți. Își trăiesc viața liniștită la o stână din satul Zberoaia, raionul Nisporeni, printre oi aduse din Austria, capre din Tatarstan și porci vietnamezi. Ei nu știu de grijile/problemele moldovenilor. Nu știu că miliardul ba este, ba nu-i. Nu știu că n-avem Guvern. Nu știu că la ușa blocului meu cineva tot aruncă mucuri de țigară.

Și mă întreb: oare ce e mai bine să fii: măgar sau moldovean? Dar n-aștept răspuns. Pentru că ar fi o insultă să numești „moldovean” un măgar, iar pe moldovean … Eh.

Hai. Săriți-mi în cap.

Mișa
Mișa
IMG_7030
Mama Jenea și fiul Borea

Notă: Printre aceste rânduri, vedeți singuri care, sunt note de satiră și umor. Tratați-le ca atare. A nu se generaliza. Textul este adresat celor care fac zi de zi acele negații enumerate mai sus. (Nu rup florile din stații. Nu bârfesc. Etc.)

IMG_7040 

De fapt, la stână am fost cu scop „jurnalistic/bloggeristic”. Am auzit că, mai nou, creșterea oilor este o afacere profitabilă pentru cei care vor propriul business. Este chiar o afacere veritabilă întrucât produsele de la ovine se pot valorifica integral. Se vinde pielea, lâna, carnea, mieii, laptele și cașul de la stână.

M-am dus să mă informez. În zilele ce urmează voi scrie pe blog despre tânărul proprietar al stânei care la nici 34 de ani și-a construit în câteva luni o fermă care adăpostește peste 400 de capete. Pe lângă oi și capre mai are și porci, păsări, dar și cei 3 măgari: Mișa, Jenea și Borea.

Am aflat că salariul lunar al unui cioban depășește media națională. Plus că, în comparație cu cineva care locuiește în Chișinău, de pildă, ciobanul nu cheltuie pe mâncare, cazare sau alte cheltuieli comunale.

Banii miros a brânză. Va urma …

Citește și: Salariul lunar al unui cioban depășește 4000 de lei. Despre o afacere de succes cu iz de brânză

IMG_6877

Advertisements

One thought on “Despre o familie de măgari. Din Republica Moldova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.