Timp de 10 ani a promovat Moldova în 27 de țări: Alina Covalciuc, din Cipru/3

Make the Europe our Union

Toți suntem copiii Moldovei. Pe unii Moldova i-a educat mai frumos, pe alții mai puțin frumos, pe unii i-a alintat, pe alții i-a chinuit, unora le-a dat mură în gură (a se citi: un miliard de dolari furați), altora le-a luat (a se citi: impozite mari, salarii mici), însă toți pornim de aici, de ACASĂ.

Seminar „Make the Europe our Union”. Octombrie, 2007
Seminar „Make the Europe our Union”. Octombrie, 2007

Alina este exemplul de copil cu care Moldova trebuie să se mândrească. A plecat printre străini prima dată la numai 16 ani cu o bursă de studii în Anglia. Câțiva ani mai târziu, în toamna lui 2007, revenită în Moldova pentru o scurtă vacanță, Alina a participat la un seminar internațional „Make the Europe our Union”. Acolo, la Slobozia Dușca, Criuleni, am cunoscut-o și eu.

Alina Covalciuc: 27 de ani și plecată de acasă de 11. În prezent este PR managerul unei rețele hoteliere internaționale cu sediul în Cipru. Este a treia protagonistă cu care-mi continui proiectul despre oameni simpli și frumoși la suflet: 100 de ambasadori.

IMG_0291

Moldova – Maldive

A ajuns în Cipru pentru că iubește bronzul, soarele și … serviciul. Fiind o fire visătoare, sociabilă, Alina adoră să exploreze și este încântată că job-ul de PR manager la o rețea internațională de hotele îi permite aceasta.

100 de ambasadori - logo

Alina Covalciuc: Pot spune că Cipru ne-a ales pe noi. Deși am călătorit în mai mult de 12 țări împreună cu soțul meu, demult ne doream să locuim pe malul marii. Nu iubim frigul.

Eu: Cum compari nivelul de trai din Moldova și cel de acolo?

Alina Covalciuc: Sunt 2 țări diferite, dar și similare în același timp. În Cipru, chiar și cu salariul minim care este 850€, îți poți permite foarte multe lucruri. În schimb rata șomajului e destul de înaltă: 17%. Îmi place că aici, pe insulă, bătrânii se bucură de odihnă și de viață. În fiecare familie, toți membrii care au peste 18 ani au propria mașină. Totuși, transportul public este foarte slab dezvoltat. Ca și în Moldova, în Cipru este conflict teritorial. Insula este împărțită în 2 părți, partea nordică aparținând turcilor.

Așa că dacă își programează cineva să meargă în Grecia, Cipru sau Egipt, puteți apela cu succes la Alina, ea fiind responsabilă de promovarea rețelei Atlantica Group. (Vedeți aici site-ul lor: https://www.atlanticahotels.com/) Vorbește la perfecție engleza, franceza, ucraineana, rusa, româna și iată că și limba greacă i s-a adăugat la CV odată stabilită în Cipru.

Eu: Ce poți cumpăra cu 100 de euro în Cipru ?

Alina Covalciuc: 200 kg de portocale. Sau provizii pentru familie pe 2 săptămâni. O oră de chirie a unui iaht mic sau o cină pentru 4 persoane într-o tavernă tradițională.

Eu: Care sunt valorile/principiile de viață ale ciprioților pe care le apreciezi în mod deosebit?

Alina Covalciuc: Familia este ceva sfânt pentru ciprioți. La fel de mult se apreciază timpul liber și regimul de muncă. Ciprioții nu prea muncesc „overtime”, iar vinerea, în companiile mari, ziua de muncă se termină la orele 14:00 pentru a petrece timpul cu familia.

IMG_3444„Soțul meu este ucrainean. Deci pot spune că îmi promovez țara în fiecare zi. Non-stop.”

De 11 ani Alina e „pe drumuri”. A călătorit deja în 27 de țări împrăștiate pe mai multe continente și cu siguranță această cifră este în continuă creștere. Peste tot unde a fost a întâlnit persoane care fie n-au auzit de Moldova sau fie care au crezut că Moldova înseamnă Maldive. Alina are mereu grijă să le explice unde ne aflăm pe hartă și să le povestească despre ospitalitatea de acasă și bucătăria noastră.

Eu: Gătești străinilor din mâncarea noastră tradițională?

Alina Covalciuc: Soțul meu este ucrainean. Deci pot spune ca îmi promovez țara în fiecare zi. Non-stop. Gătesc soțului diferite mâncăruri și lui îi place mămăliga cu toate cele inclusive. Vinul moldovenesc de la buneii mei are un loc aparte în inima lui Pavel (numele soțului).

Alina este rebelă, mai visătoare, dar și cu picioarele pe pământ. Știe ce vrea de la viață, își pune un scop și face orice pentru a-l obține. Se consideră o norocoasă pentru că are ce are. Deși a depus efort pentru a obține job-ul actual de PR manager al unei rețele hoteliere internațională, Alina îmi povestește cu modestie că, pur și simplu a fost în locul potrivit la timpul potrivit. Așa a fost și cu soțul ei, ucrainean de origine. Ea – studentă în București la masterat, el – vizită de afaceri în România, amândoi – iubitori de călătorii. S-au cunoscut pe o stradă din Centrul vechi al Bucureștiului în urmă cu 2 ani și-s căsătoriți deja de 7 luni. Împreună au călătorit deja în 12 țări și și-au stabilit ca obiectiv minimum 100 🙂

IMG_0417

IMG_1456

IMG_3689

IMG_8970

фотография 2Acasă vine rar. De fapt, este un pic supărată pe Moldova pentru cumătrism, corupție și că „oamenii sunt tot mai triști, părinții tot mai obosiți”.

Eu: Un mesaj pentru cei de acasă?

Alina Covalciuc: Iubiți-vă țara, dar nu vă fie teamă să vă regăsiți fericirea și în alte colțuri ale pământului.

фотография 3Alina, sper să întâlnești cât mai mulți turiști din Moldova prin hotelele pentru care coordonezi campaniile de PR, dar să trimiți și câți mai mulți turiști din Cipru în Moldova 🙂

Fotografii: arhiva personală

2 gânduri despre „Timp de 10 ani a promovat Moldova în 27 de țări: Alina Covalciuc, din Cipru/3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.