Despre ai noștri, cei plecați de acasă

Lor trebuie să le mulțumim că italienii știu că femeile din Moldova sunt harnice, că unii francezi preferă vinul moldovenesc în detrimentul vinului lor, că americanii ne cred genii pentru că știm mai mult decât o limbă străină, că australienii știu să arate Moldova pe hartă, că estonienii știu cât de talentați suntem noi, iar canadienii cât de inteligenți.

Și rușii ar trebui să fie recunoscători că locuiesc în case de lux construite tot de ai noștri, cei plecați de acasă, iar noi să le mulțumim lor că și-au rupt, la propriu, coloana vertebrală ca să trimită bani acasă.Presentation1

Ar fi murit de frig…

Moldova rezistă datorită celor care s-au sacrificat și au plecat în lumea largă. Ei au ales să trăiască cu dorul de casă în inimă mai degrabă decât cu durerea de sărăcie acasă. Țin minte, încă prin ‘99 când abia a început valul de emigrări (i)legale, vuia satul despre o femeie ajunsă în Italia într-un … covor. Sau un tânăr care mi-a povestit cum a plătit 4000 de euro pentru a pleca în Italia într-un camion frigorific. A ajuns până în Austria și când l-a găsit polițiștii de frontieră era cel mai bucuros, chiar dacă a trebuit să facă drum întors fără a mai vedea banii investiți. Altfel ar fi murit de frig.

Odată plecați, ei s-au stabilit cu traiul în țările promițătoare. Și-au luat familiile din Moldova sau s-au căsătorit acolo, au născut și crescut copii. În prezent, ei demontează stereotipul creat că femeile din Moldova știu numai să îngrijească bătrâni sau să deretice prin casele celor înstăriți. Ei au afaceri acolo, sunt angajați exemplu, demonstrând că noi putem, avem potențial!

Puțini sunt cei care se întorc.

Alții au plecat de acasă pentru a se școli în străinătate așa cum am făcut și eu. Am ales o calitate mai bună a studiilor, o gamă mai largă de oportunități și o societate open-minded. Puțini sunt cei care se întorc. O mare parte rămân, promovând astfel țara noastră și purtând în inimă două case: una pentru dor, alta pentru trai.

Lor trebuie să le mulțumim pentru dorul îndurat, pentru sacrificiile făcute și pentru promovarea pozitivă.

100 de ambasadori

În perioada ce urmează îmi propun să scriu despre 100 de oameni simpli, frumoși la suflet grație cărora mapamondul știe de noi. Ambasadori care ne promovează țara acolo unde se află și nu-s neapărat numiți de Guvern. Cifra 100 este simbolică. Eu voi încerca să scriu despre cât mai mulți de-ai noștri, cei plecați de acasă.

Urmăriți www.nataliaionel.com

Așadar, urmăriți-mi blogul pentru a face cunoștință cu 100 de ambasadori ai țării noastre.

Dacă sunteți un ambasador al țării noastre sau cunoașteți pe cineva căruia trebuie să îi mulțumim că cel puțin un locuitor al altei țări a aflat de Moldova, scrieți-mi, din oricare colț al lumii. Click aici pentru a mă contacta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.