Meșterul Victor Pelin vă așteaptă la expoziția „Fabricat în Moldova”

Ce pot avea în comun un inginer în telecomunicații, un arhitect, un pedagog și un jurist? Răspuns: Lemnul. Greu de imaginat?

Familia Pelin
De la stânga la dreapta: Victor și Vera Pelin, Ecaterina și Eugen Ojevan

Prin anii ‘70-‘80, pe vremea când Internetul era un vis pentru Republica Moldova și principalul mijloc de comunicare era telefonul, dar și acesta greu de găsit, Victor Pelin și-a dedicat ani buni din viață meseriei de „inginer în telecomunicații”. Deși provine dintr-o familie de învățători, tânărul Victor Pelin a ales să-și urmeze studiile într-un domeniu mai puțin întrebat pe atunci la Academia de Telecomunicații din Odessa.

„Eram îndrăgostit de serviciul meu. Până la 40 de ani am lucrat la Telegraful Central din Chișinău (n.r.: actualul sediu al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor) în calitate de inginer-șef, dar nu mă împlinea sufletește această ocupație”.

IMG_5518Așa că a decis să se retragă la Bălțata, un sătuc din raionul Criuleni în care fiica lui, Ecaterina, și-a descoperit o nouă pasiune: mulsul vacilor.

ecaterina„Visam să devin lăptăreasă chiar dacă laptele niciodată nu mi-a plăcut. Mergeam la ferma din sat și savuram procesul de muls al laptelui”, îmi povestește Ecaterina, unica fiică a cuplului Victor și Vera Pelin. Energică și îndrăgostită de viață, Catiușa este astăzi un arhitect respectat în Chișinău. Foto-PRT SCR virtualtur.mdA urmat studiile la UAUIM București, iar acasă pune în practică teoria învățată în România. Un exemplu de imobil construit după proiectul echipei sale este anexa Hotelului „Jazz” de pe str. Vlaicu Pârcălab 72 din capitală.

Vera, soția lui Victor Pelin, vine tocmai din Novosibirsk. Mama si fiicaPredând istoria mulți ani, doamna a fost și director adjunct în mai multe școli din Republica Moldova. Totuși, cei trei membri ai familiei Pelin au ales o altă cale decât profesia din carnetul de muncă: arta.

Odată stabiliți cu traiul în satul Bălțata, Victor Pelin și-a încercat norocul în a-și crea propria afacere din hobby-ul său: prelucrarea lemnului. El sculpta, soția șlefuia și așa a ajuns, treptat, unul dintre cei mai renumiți făuritori ai sculpturilor din lemn. „Ce-i drept, clienții sunt mai mult de peste hotarele Moldovei, dar ne bucură fiecare invitație la vreo expoziție sau târg organizat la noi acasă.”

IMG_5530

tata6Astăzi Victor Pelin este meșterul trofeelor. IDIS Viitorul, Moldagrotech sau concursuri de la raionale la internaționale apelează la talentul inginerului de mai bine de 5 ani, astfel încât cele mai originale trofee sculptate în lemn sunt creațiile sale.

Lucrările meșterului Victor Pelin

IMG_5567
Eminescu în viziunea meșterului Victor Pelin

Victor Pelin 1 Victor Pelin 2 Victor Pelin 3

E&E art-concept (Ecaterina și Eugen)
E&E art-concept (Ecaterina și Eugen)

Revenind la Internet, atunci când acesta era abia în floare, prin 2007, Ecaterina și Eugen au făcut cunoștință pe un site de socializare. Cică din gașca lor de prieteni, numai un băiat s-a căsătorit cu o colegă de clasă, restul toți au avut de câștigat în urma folosirii inteligente a Internetului.

Îndrăgostit până peste urechi de Ecaterina și odată intrat în „clanul Pelin”, lui Eugen i-a fost imposibil să nu se îndrăgostească și de arta promovată în familia socrilor săi. De fapt, în această familie el și-a descoperit pasiunea și îndemânarea pentru sculptat. Își face timp pentru artă în weekend mai mult pentru că pe parcursul săptămânii îi fură tot timpul profesia de jurist la una dintre cele mai populare companii de telecomunicații din Republica Moldova.

Lucrările lui Eugen Ojevan

Colaj 1 Colaj 2Femeile Pelin îndulcesc viața bărbaților lor cu sunetele clopoțeilor din colecția Verei și tablourile în pânză ale Ecaterinei.

Lucrările Ecaterinei Ojevan

Catea 1 Catea 2 Catea 3Vera Pelin are o impresionantă colecție de peste 100 clopoței, adunate din minimum 40 de țări, iar Ecaterina, după o casă proiectată în timpul zilei, își ocupă serile cu crearea clutch-urilor, jucăriilor, brodarea tablourilor și lista nu se încheie aici.

Vera Pelin

Vedeți și voi: casa familiilor Pelin și Ojevan este un adevărat muzeu. Fiecare colț impresionează și insuflă artă, creație și valori autohtone. Eu îi vizitez de fiecare dată cu admirație, dar de data aceasta a fost diferit. Pe drum spre Bălțata am tot vorbit cu pruncul pe care-l port în pântece: „să asculți tot ce spun artiștii Pelin și să împrumuți și tu din talentul lor. Mama și tata nu prea o au cu arta :).”

IMG_5615

În perioada 28 ianuarie – 1 februarie puteți admira și voi lucrările meșterului Victor Pelin la expoziția „Fabricat în Moldova”, organizată de Camera de Comerț și Industrie la Centrul Expozițional „Moldexpo”.

Totodată, dacă nu ajungeți la expoziție, dar ați dori să vă alegeți cu o lucrare de-a meșterului, îl găsiți pe Facebook aici sau la numărul de telefon: 0693 23 080.

Mulțumiri speciale familiilor Pelin și Ojevan pentru găzduirea călduroasă și pentru fotografii tânărului tătic, Andrei Ionel. Toate imaginile din articol pot fi văzute și like-uite în acest album foto.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.