Vecina de la etaj către soț: „Nu mai rage atâta!”

Photograph - Sakki Rex Features (theguardian.com)
Fotografie simbol. (Sakki Rex Features, http://www.theguardian.com)

Sunt în concediu. Stau acasă, iar de câteva zile numai în casă. M-aș plimba dacă nu m-aș simți atât de „multă”, fiind pe ultima sută de metri, cu bagajul în pragul ușii, gata să mă pornesc la maternitate. Dar nu, nu scriu despre experiența unei gravide …

Ne-am mutat în căsuța noastră încă de la începutul anului trecut, însă abia acum, în concediul prenatal, am timp să-mi cunosc vecinii. Sunt curioși ei, sunt curioasă și eu: cine sunt? De cât timp locuiesc în acest bloc? Cine sunt membrii familiei lor? Aș vrea să fiu o vecină sociabilă, ca vecinii din copilăria mea, diferiți de cei care locuiesc în blocurile din Chișinău.

Câți dintre voi interacționează cu vecinii?

În noua casă avem noroc de mai multă liniște comparativ cu apartamentul în care am stat până. Și aici auzim vecinii și câteva secvențe din viața lor privată, însă numai atunci când ei sunt pe scari, în hol, de la ușa liftului până la ușa lor.

Ora 5 dimineața, pe hol răsună:

Fa! Deschide ușa că-ți rup gâtul, cu o voce speriată, un vecin blocat pe hol.

Satană! Să nu te mai văd pe acasă! ‘Nțelesu-m-ai?, țipă soția cât o ține gura din apartamentul ei.

– Fa! Deschide ușa dacă-ți spun. Mi-e frig. Bărbatul e și mai speriat, dar nu cedează.

În **BIP**! Fugi că iar ți-o iei!, amenință soția cu glas de bărbat.

– Fa! Te rog! Măcar dă-mi paltonul…. Ai impresia că omul acuș plânge.

– Palton vrei? Satană! Da bani să cheltui pe țigări ai? Da mie o floare când? Palton vrei? Fugi că iar ți-o iei!

– Fa! Dă paltonul ți-am zis!, ridică și el vocea.

– Idiotule! Nu mai rage atâta la mine că scoli vecinii! (Oare? El sau ea?)

Drept că la astfel de conversații vulgare nu suntem des martori. De aproape un an de când locuim aici cred că de maximum 5 ori i-am auzit pe cei doi „îndrăgostiți” dojenindu-se. În schimb, de multe ori văd soțul dormind lângă coșul de gunoi, pe pat improvizat din cartoane, mai are și un ochi vânăt, iar de haine rupte nici nu vorbesc. Soția acestuia, însă, este mereu cochetă, parfumată, amabilă cu toți din curte și dacă n-aș fi auzit cum poate țipa, aș zice că ea cea mai cuminte femeie din lume (Știu, exagerez).

British Crime Survey: 40% din victimele violenței în familie sunt bărbați

Anul trecut, DareLondon a realizat un clip prin care să transmită mesajul că 40% dintre cazurile de violență domestică vizează bărbații. De fapt, despre acest subiect este și articolul meu. Astfel de cazuri sunt foarte puțin mediatizate pentru că mulți bărbați ascund acest fapt, orgoliul masculin fiind prea mare pentru a recunoaște că a fost bătut, denigrat sau înjosit. Pe un site australian dedicat luptei împotriva violenței domestice, www.oneinthree.com.au, sunt enumerate câteva efecte ale violenței asupra victimelor de sex masculin și asupra lor vreau să atrag atenția: anxietate, stimă de sine scăzută, utilizarea alcoolului pentru a face față abuzului, disfuncție și/sau impotență sexuală, pierderea contactului cu copiii, singurătatea/izolarea, sinucideri.

Mă întreb câți bărbați au nevoie de apărare în Republica Moldova? Știe cineva de situația vecinului meu? Deși în proporții mult mai mici decât violența asupra femeilor sau copiilor, bărbați maltratați există. Are grijă cineva de aceste cazuri?

Voi ce fel de vecini aveți?

Eu cu vecina de la etaj nu vreau să fac cunoștință.

Acest articol are scopul de a atrage atenția societății asupra cazurilor de violență (de toate tipurile). Se vorbește mult pe Facebook, se dă „Klass” pe Odnoklassniki mesajelor împotriva violenței, însă în Republica Moldova violență ÎNCĂ există.

  • Nu vă bateți copiii! Vor bate și ei, la rândul lor, pe altcineva.
  • Comunicați cu soțiile/soții și ascultați-le păsul. Comunicarea învinge violența.
  • Uitați-vă în oglindă. Dați-vă o palmă. Vă place ce vedeți?

___________________________________

Extras din Legea nr. 45 din 01.03.2007:

Prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica naţională de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Pentru consolidarea, ocrotirea şi sprijinirea familiei, pentru asigurarea respectării principiilor fundamentale ale legislaţiei referitor la familie, egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în realizarea dreptului lor uman la viaţă fără violenţă, Parlamentul a adoptat Legea organică nr. 45.

Un gând despre „Vecina de la etaj către soț: „Nu mai rage atâta!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.