„Gone Girl” – 5 motive de ce să citești cartea înainte să vezi filmul

Gone Girl – roman de Gillian Flynn, ecranizat de David Fincher

Tra and la! I am smiling a big adopted-orphan smile as I write this. – așa își începe jurnalul nemaipomenita Amy, protagonista sexy, pasională, dar și nebună a celei mai populare cărți din topurile americane „Gone Girl”. Povestea ciudată de dragoste dintre Nick Dunne și Amy Elliott a fost publicată în primă ediție în 2012 și în doar câteva luni a făcut furori pe tărâmul literaturii fiction. Timp de 8 săptămâni (perioadă record) „Gone Girl” a fost numărul 1 în lista celor mai vândute cărți din seria propusă de New York Times. Apoi, timp de 26 de săptămâni au fost recomandate zilnic secvențe din carte la Postul Public de Radio din Statele Unite ale Americii.

Gone Girl – roman de milioaneIMG_5505

Numai la prima ediție, în 2012, Gone Girl s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare cu un preț simbolic de 15 dolari pentru o copie. Facem singuri calculele și ne dăm seama ce profit s-a scos. În 2013 și 2014, Gone Girl la fel a ținut topurile în vânzări, fiind cea mai recomandată carte de New York Times, Wall Street Journal, People, Time, Chicago Sun-Times, Associated Press, Marie Claire Vanity Fair și alte publicații importante.

Iar cartea a trecut și oceanul …

gillian flynnAutoarea Gillian Flynn adună într-o singură carte însemnările soților din familia Dunne ca într-un final să devină cel mai vândut, citit, dorit și căutat roman la nivel internațional. „Gone Girl” a fost tradusă în peste 40 de limbi. Această poveste de dragoste (sau ură) a ajuns și pe noptiera mea și, deși știam că în septembrie 2014 a fost difuzată în premieră ecranizarea cărții în cinematografele din SUA, m-am încăpățânat să nu văd filmul până nu termin de citit cartea. Și nu am regretat!

5 motive de ce să citești cartea înainte să vezi filmul

Pentru că … oare chiar e de ajuns să privești doar filmul? Dacă nu citim cartea și ne limităm la film, pierdem esența misterului.

gone-girl-2014-brrip-1-2gbPovestea cărții e simplă: o soție ce se vrea căutată de soț și un soț ce se vrea fără soție. O dramă în familie în care cei doi parteneri se pot transforma din cei mai buni în prieteni în cei mai aprigi dușmani.

Citind umorul negru înșiruit de Flynn pe 418 pagini, nu numai că i-am cunoscut mai bine pe Nick și Amy, dar am ajuns să mă și împrietenesc cu ei, asociindu-mă inițial cu câte unul. Povestea lor frumoasă de dragoste a devenit experiența mea și apoi, BRUSC, m-am bucurat că-s altcineva 🙂

Și am continuat să citesc pentru:

  1. Aflarea detaliată a poveștii din spatele filmului

Fincher a creat filmul. Flynn a verificat filmările.

Încă din 2011 Reese Witherspoon a citit manuscrisul și a decis că este perfect pentru a ecraniza povestea. Nu înainte de a promova intens cartea, conform înțelegerilor cu Gillian Flynn. (!) Filmările au început doi ani mai târziu în 13 locații din SUA cu Ben Affleck și Rosamund Pike în roluri principale. Regizorul David Fincher, cunoscut pentru „The Curious Case of Benjamin Button” sau serialul „House of Cards” (și nu numai) a declarat într-un interviu că deși i s-au încredințat toate lucrările, Gillian a insistat să verifice fiecare scenă. Din această cauză, unele secvențe, cică, au fost filmate chiar și de 50 de ori.

Însăși autoarea a recunoscut într-un interviu pentru Vulture.com că multe secvențe din carte lipsesc în film. De exemplu, câteva scene din carte pe care nu le-am regăsit eu în film: petrecerea la care Amy și Nick au făcut cunoștință este aproape inexistentă în film, dar descrisă atât de amănunțit în carte; lipsește o mare parte din conversațiile dintre Nick și Go, sora lui; sunt mai puține scenele de amor în film sau momentul când Amy strânge cu satisfacție sângele celui pe care l-a omorât ș.a.

Într-un final, filmul devine mai mult comercial, părerea mea. Ben își etalează formele interpretându-l pe Nick într-o manieră convingătoare, însă nu destul, iar Rosamund, deși a intrat bine în rolul femeiei care își iubește soțul într-un mod patologic și plin de vanitate, este mai îndrăgostită și geloasă în carte.

P.S.: Sunt curioasă, totuși, dacă vreunul dintre actorii din film va lua Oscarul anul acesta. Eu pariez pentru Rosamund Pike 🙂

  1. Dezvoltarea capacității de concentrare

În lumea Internetului, petrecând 5 minute pe o pagină web înseamnă ca atenția să-ți fie distorsionată fie de o publicitate, un banner, un mesaj pe skype sau de o notificare pe Facebook. Lectura însă ne stimulează mental, dezvoltându-ne astfel capacitatea de concentrare: ne detașăm de lumea ce ne înconjoară și, odată „transportați” în mijlocul poveștii, ne concentrăm asupra unui singur lucru.

  1. Dezvoltarea creativității (și a vocabularului, și a culturii generale, și a gândirii analitice etc)

I’m using this journal to get better: to hone my skills, to collect details and observations” (Amy Elliott)

Pe baza descrierii oferite în carte vei începe să-ți conturezi singur personajele, situațiile. Nick poate fi mult mai sexy în mintea ta, iar părul lui Amy poate fi și ars de placă dacă atât de tare o urăști. Prin fiece carte citită, trăim o experiență diferită, îmbogățindu-ne astfel bagajul de cunoștințe. „Gone Girl” înseamnă două jurnale: al lui și al ei. Răsfoindu-le, noi ni le ameliorăm pe ale noastre, chiar și pe cele nescrise. I’m using this journal to get better: to hone my skills, to collect details and observations– scrie Amy printre primele notițe. Totodată, amplificăm abilitatea de analiză a detaliilor, devenind mult mai ușor să ne creăm opinii proprii asupra unor fapte, dezvoltăm gândirea analitică.

Un pont învățat și verificat: în orice circumstanță poți pierde oricând banii, serviciul, bunurile materiale, însă cunoștințele nimeni nu ți le poate lua.

  1. Plăcere neîntreruptă de publicitate

Ți-ai luat cartea, ai mers în camera ta sau în parc sau pe o bancă în curtea blocului și începi să citești. Odată pătruns de firul narativ, te-ai detașat de vocea mamei din bucătărie sau fiece musculiță din parc pentru că tu te transformi în oricare personaj preferat din carte. Și nicio notificare pe Facebook, niciun apel pe Skype, nicio publicitate la cel mai bun șampon anti-mătreață nu-ți poate întrerupe plăcerea. Citești cât vrei!

În orice circumstanță poți pierde oricând banii, serviciul, bunurile materiale, însă cunoștințele nimeni nu ți le poate lua.

  1. Îmbunătățirea memoriei

Cititul ajută să ne antrenăm posibilitatea de a memora cât mai multă informație. Ia încearcă să citești o carte de medicină generală de 400 de pagini și apoi un roman thriller. Oare din care vei reține cele mai multe detalii?

Mai mult ca atât, păstrând creierul activ cu informații de dezvoltare ale acestuia precum lectura, poate fi prevenită alienarea mentală, apariția amneziei sau Alzheimer ș.a. (Conform Abcnews.go.com: Reading, Chess May Help Fight Alzheimer’s).

***

După ce am citit cartea am văzut și filmul. S-a terminat cu un „WTF?!” în mintea mea (Trailerul e aici). Și m-am bucurat enorm că sunt încăpățânată 🙂

***

Motivele enumerate mai sus de ce să citești cartea înainte să vezi filmul nu sunt valabile numai în cazul „Gone Girl”. Fiecare lectură relaxează, dezvoltă imaginația și dă posibilitatea de a asimila o cantitate mare de informații într-un timp foarte scurt.

Alte 5 cărți ecranizate pe care le recomand să le citiți (chiar dacă ați văzut deja filmul):

  1. Eat, pray, love (de Elisabeth Gilbert);
  2. Le Comte de Monte-Cristo (de Alexandre Dumas);
  3. Angelique et le Roy și Angelique, Marquise des Anges (de Anne&Serge Golon);
  4. Jane Eyre (de Charlotte Bronte);
  5. Gone with the Wind (de Margaret Mitchell).

Cititul nu dăunează sănătății!

Un gând despre „„Gone Girl” – 5 motive de ce să citești cartea înainte să vezi filmul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.